Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kontrola bezpečnosti dětských postýlek: Neprošla ani jedna, dvě ohrožují život

Autor: Sabina Dračková - 
31. října 2019
05:45

Česko dopadlo nejhůř z deseti zemí Evropy, kde se kontrolovaly dětské postýlky a nosiče. Podobných výsledků dosáhly už jen Chorvatsko a Lotyšsko. Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na deset typů postýlek, které může mít doma kdokoliv. Neprošel ani jeden z nich. Z jednoho nosiče může dítě vypadnout, na postýlce se dokonce udusit.

Prověřit možná bezpečnostní rizika, která plynou zejména ze špatné konstrukce postýlek a nosičů, měli za úkol kontroloři z deseti států Evropské unie. Mezinárodní týmy kontrolovaly výrobce, dovozce i distributory. Jestli jsou nosiče a postýlky pro děti bezpečné, se testovalo v italské laboratoři.

Ze všech 107 výrobků z kamenných i internetových obchodů jich v celém testu prošlo pouze 13. Všechny nebezpečné výrobky by měly být z prodeje odstraněny. Čtyřiadvacet modelů se dokonce zakázalo vyrábět. V Česku nebyla jediná podle předpisů.

Velký úspěch ale neměly nosiče a postýlky pro nejmenší ani v ostatních zemích. Kromě Česka dopadly špatně výrobky z Chorvatska a Lotyšska, dobře na tom nebyly ani ty islandské nebo belgické. Nejlépe dopadlo Portugalsko a Malta, i zde ale byla víc než polovina vzorků nevyhovující. Inspektoři se záměrně soustředili na nevyhovující a potenciálně nebezpečné výrobky.

Porovnání vyhovujících a nevyhovujících výrobků v celé akci (celkem 107 výrobků) Porovnání vyhovujících a nevyhovujících výrobků v celé akci (celkem 107 výrobků) | Česká obchodní inspekce

ČOI odebrala ke kontrole osm dětských nosičů, z toho dva rámové a dvě postýlky. U osmi byly problémem formální nedostatky. Sedmi výrobkům chyběly potřebné dokumenty v češtině. Vážný problém ale našli u dvou nosičů. 

Vak z Číny: Dítě z něj vypadne

Nosič Lionelo Isa Red označila Česká obchodní inspekce jako nebezpečný. Výrobek pro čtyřměsíční děti si rodiče umísťují na záda i zepředu. Otvory na nohy jsou ale větší, než předepisuje evropská norma. Při testech se zjistilo, že pokud se rodič předkloní, dítě z nosiče vypadne.

V balení nebyl ani návod k použití, varování a informace pro spotřebitele byly uvedené jen v polštině, v češtině nebylo u výrobku vůbec nic.

Nebezpečný dětský nosič Nebezpečný dětský nosič | Česká obchodní inspekce

Výrobek ale podle inspektorů skrýval ještě další nebezpečí. „Dítě může lehce odtrhnout nebo ukroutit plastovou nálepku a spolknout ji. Tím může dojít k  následnému zablokování dýchacích cest,“ uvedla ČOI. Prodejce výrobek dobrovolně stáhl a už ho nedodává.

Na cestovní postýlce se děti mohou uškrtit

Přímo v prodejně inspektoři zabavili dětskou postýlku značky Zopa. Laboratorní zkoušky prokázaly, že je pro děti velmi nebezpečná. „Na horní hraně bočnic došlo ve všech rozích postýlky k zachycení smyčky zkušebního řetězu,“ zdůvodnili inspektoři. Bílé rohy, které kryjí rohy postýlky, mohou způsobit závažnou nehodu, může se za ně totiž snadno zachytit kus oblečení nebo například šňůra, která se běžně používá k držení šidítek. Stačí okamžik nepozornosti a dítě se začne škrtit a může se udusit. 

V dětské cestovní postýlce hrozí uškrcení. V dětské cestovní postýlce hrozí uškrcení. | Česká obchodní inspekce

Inspekce tak okamžitě zakázala výrobek prodávat a jakkoli distribuovat a informace předala ministerstvu průmyslu a obchodu. Protože se postýlka může objevit i v zahraničních obchodech, zveřejnili ji v celoevropské databázi rizikových výrobků.

Zobrazit celou diskusi