Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Moč, výkaly a zdechliny: Inspekce zavírala obchody napříč Českem, lidem hrozí infekce

  • Autor: Sabina Dračková - 
    16. 10. 2019
    06:15

    Prodejny prolezlé hmyzem, myši pobíhající pod regály i v kuchyni a  ohryzané pečivo. To zažili inspektoři při kontrolách obchodů, výroben a restaurací. Nejčastěji jsou plné myšího trusu. Za dva týdny i kvůli němu uzavřeli devět provozoven po celém Česku. Pokuty mohou sahat do milionů. Lidem ale hrozí salmonelóza, zánět mozku i selhání ledvin.

    Každá třetí kontrola odhalí porušení předpisů. Ročně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedou 45 tisíc kontrol v maloobchodech, výrobnách, skladech, u dopravců i v provozech společného stravování. A výsledky jsou nevábné.

    „Nejhorší je, když nalezneme provozovnu, kde ta zanedbaná péče došla tak daleko, že tam třeba vznikla myší hnízda, nebo, že tam bylo velké množství lezoucího hmyzu,“ vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Takové prohřešky jsou z hlediska zdraví spotřebitelů nejrizikovější. Extrémních případů je až několik ročně.

    „Myšovití hlodavci mohou přenášet běžné bakteriální infekce, například salmonelózu, což je původce průjmových onemocnění u lidí. Dále z těch závažnějších listeriózu, která u oslabených osob může vyvolat celkovou sepsi, tedy otravu organismu nebo zánět mozku,“ upozorňuje Zdeňka Jágrová, která vede Hygienickou stanici hlavního města Prahy.

    Hrozí ale také leptospiróza, což je závažné onemocnění jater, které může postihnout i jiné orgány včetně centrálního nervového systému. Divoce žijící hlodavci mimo oblast měst přenášejí tularémii, která se nejčastěji projevuje vznikem bolestivého vředu a zduřením lymfatických uzlin, horečkami, může však probíhat i pod obrazem onemocnění plic.

    „Velmi těžce probíhajícím onemocněním jsou virové hemoragické horečky, onemocnění vyvolané Hantaviry, jedná se o akutní horečnaté onemocnění provázené selháním ledvin,“ dodává Jágrová.

    Od začátku října inspektoři uzavřeli devět provozoven. Nejvíce jich bylo v severních Čechách, objevili se ale hříšníci i na Moravě. Ujistěte se, jestli jste takový podnik nenavštívili. 

  • 1.Vývařovna v Doubravě na Chebsku

    Minulý čtvrtek inspektoři zavřeli vietnamskou vývařovnu nedaleko Chebu. Plíseň tady měli na stěnách, na stropě, ale i na nástrojích. Zázemí provozovny bylo plné odpadků, protože majitel nezajistil jejich odvoz. Nečistoty na podlaze a poškozené stěny byly kromě myšího trusu dalším důvodem pro uzavření. 

    Vývařovna v Doubravě Vývařovna v Doubravě | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 2.Obchod v Bílině

    Obchod ve vesnici u Teplic zaskočil ve čtvrtek inspektory myším trusem, ale i plísněmi na stěnách. Popsali taky výrazně zanedbaný úklid a nahromaděné odpadky. Nechyběly ani nečistoty na podlaze a v regálech. Stěny a strop byly poničené.

    Obchod v Bílině Obchod v Bílině | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 3.Prodejna v Újezdu nad Zbečnem

    Pod zámkem je od středy taky bezejmenný asijský obchůdek na Křivoklátsku. Tam se pod regály kromě starého zboží válely i mrtvé myši. Kromě nečistot inspektoři viděli po prodejně pobíhat myši i živé. 

    Majitele v takových případech čeká rozsáhlý úklid a deratizace. Až ohlásí, že vše napravil, inspektoři přijdou znovu a posoudí, jestli může znovu otevřít. „Následně je zahájeno správní řízení o uložení sankce, která se odvíjí od rozsahu a míry pochybení,“ říká mluvčí inspektorů. Výši pokuty ovlivňuje i to, jestli je prohřešek opakovaný, ale také to, kolik lidí mohl provozovatel ohrozit. Pokuta tak může být vysoká stovky tisíc až miliony korun.

    Obchod na Křivoklátsku Obchod na Křivoklátsku | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 4.Potraviny v Kladně

    Kladenský obchod s potravinami v ulici Karla Dudy zatím otevřít nemůže. Takový nepořádek se totiž jen tak nevidí. Všudypřítomná plíseň a zanedbaný úklid podlah i regálů nejsou jediným jeho prohřeškem. V obchodě neměli ani zajištěný přívod teplé vody na umývání rukou a toalety u inspektorů také neprošly. Kvůli špíně dokonce hrozila kontaminace potravin.

    Potraviny v Kladně Potraviny v Kladně | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 5.Alif Kebab v Chocni

    Občerstvení s kebabem na Pardubicku bylo zavřené tři dny. Důvodem byl nejen myší trus, ale i poškozné potraviny od škůdců. Proti tomu, aby se myši nedostaly dovnitř, nebylo rychlé občerstvení ani nijak zabezpečené.

    Občerstvení v Chocni Občerstvení v Chocni | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 6. Sklady asijského obchodu v Ivani

    Od pondělí do čtvrtka byl minulý týden uzavřený i malý obchod ve Slavětíně nedaleko Loun. Nečistoty v regálech a na podlaze i výkaly hlodavců majitel rychle vyřešil a obchod mohl podle inspektorů zase zahájit provoz.

    Obchod ve Slavětíně Obchod ve Slavětíně | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 7.Potraviny ve Slavětíně

    V obci Hrochův Týnec zavřeli jednu z prodejen řetězce s potravinami. Důvodem byly opět myši, jejich trus a zanedbaný úklid. Prohřešky provozovatel napravil a prodejna do dvou dnů znovu otevřela.

    Můj Obchod v Hrochově Týnci Můj Obchod v Hrochově Týnci | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 8.Můj Obchod na Chrudimsku

    Zákaz dostal i další ochod velkého řetězce. V Otrokovicích neprošel obchod s oblečením a potravinami, kde přímo mezi zbožím zákazníci mohli najít myší trus. Myši tady také prokousali obaly tak, že se jídlo vysypalo na zem. S úklidem si tady hlavu nelámali.

    „Hlodavci jsou roznašeči nakažlivých onemocnění, a proto je nepřípustné, aby se v prodejnách tato zvířata objevovala. Nejhorší je, když se dostanou k nebaleným potravinám,“ podotkl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Typickým příkladem je pečivo ožrané od hlodavců. Nebo prokousané obaly od sypkých potravin.

    Prodejna s oblečením a potravinami Kik v Otrokovicích Prodejna s oblečením a potravinami Kik v Otrokovicích | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 9.Kik v Otrokovicích

    V obci Ivaň na Jižní Moravě inspektoři nezavřeli celou provozovnu, ale pouze její sklad. Ten majiteli sloužil spíš jako odkladiště všeho možného. Problém byl podle inspektorů taky v tom, že skladování bylo nehygienické a mohla být ovlivněna kvalita i bezpečnost potravin. I zde našli myší trus a plísně.

    Improvizovaný sklad v obci Ivaň Improvizovaný sklad v obci Ivaň | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 10.Špína se skrývá v zákulisí

    I prostory, které vypadají na první pohled jako ze škatulky, jsou často plné myšinců. „Část provozovny pro spotřebitele někdy působí velmi upraveným a opečovávaným dojmem a v zázemí přitom dochází k pochybení,“ přiznává Kopřiva. I tak jde ale podle stavu prodejny lecos odhalit.

    Nepořádníky můžete nahlásit přímo Státní zemědělské a potravinářské inspekci telefonicky i na webu. Stačí, aby nebylo uklizeno pod regálem, nepřijatelný je i prach nebo pavučiny. „Podlahy provozovny musí být čisté, bez odpadků, bez mastnoty a podobně, musí být patrné, že se pravidelně uklízí. Například ovoce na zemi je pak pro škůdce lákadlem,“ dodává.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Frank_Robinson ( 23. července 2020 15:00 )

Unser vorgeschlagenes Angebot für Kunden im neuen Jahr ist positiv und absolut engagiert. Wenn Sie also mit uns zusammenarbeiten, können Sie sicher sein, dass Sie finanziert werden, da wir ein A+ Rating für die Finanzierung haben. Frank Loan Services (FLS) wurde im Laufe der Jahre als eines der besten Online-Unternehmen mit einem günstigeren Zinssatz hoch bewertet. Wenn Sie eine Finanzierung benötigen, zögern Sie nicht, uns telefonisch (+1-713-389-6778) oder per E-Mail zu kontaktieren: k.fr­anklo­ans@g­mail­.com

E-Mail zu kontaktieren: k.fr­anklo­ans@g­mail­.com

scott bret ( 19. října 2019 21:26 )

POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peter­heyman­nloa­noffer­@gma­il.com

Ten-co-vidi ( 16. října 2019 10:38 )

My Babišovci se velice rádi stravujeme u Asiatů, protože kvalita jejich potravin je stajná jako od našeho Andrejka.

tekyla ( 16. října 2019 08:20 )

ten kdo chodí k vietnamcum na jídlo nakupovat je stejný humus,sajrajt a přeji mu tu nejhorší nemoc!!

Zobrazit celou diskusi