Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tady bydlí anglická šlechta: Navštivte nejkrásnější hrady Velké Británie!

/
  • Británie se pyšní opravdovými architektonickými skvosty!
    29. října 2019 ● 17:30

    Spojené království Velké Británie a Severního Irska je zemí, která má na svou velikost opravdu neuvěřitelné množství hradů! Snad každá vesnice, každé malé správní území mělo v minulosti svůj hrad, který se dochoval do dnešní doby. Turistika po hradech je v Británii velmi oblíbená, a to nejen mezi Brity samotnými, ale také u cestovatelů a návštěvníků z celého světa. Chystáte se na návštěvu Británie a stále si nejste jistí na který hrad se jet podívat? Inspirací vám může být výběr těchto 12 krásných hradů z celého ostrovního království!

     

  • 1.

    Warwick castle

    Místo, kde se psaly dějiny Anglie, hrad, který sehrál důležitou roli ve Válce růží mezi Yorky a Lancastery.  Byl postaven Vilémem Dobyvatelem v 11. století, ale jeho podoba byla velmi odlišná od té dnešní. Nachází se ve Warwicku v hrabství Warwickshire v Anglii. Stojí nad řekou Avonou a spolu se Stradfordem nad Avonou je rodištěm dramatika Williama Shakespeara. Dnes je otevřený pro veřejnost a má jedny z nejlépe zpracovaných programů a akcí ze všech britských hradů. Dokonce se zde dá i přespat! Vybrat si můžete, jestli chcete spát ve středověkém stanu nebo rytířském pokoji. Cena za vstupenku se pohybuje od £21 (625 Kč) na osobu za prohlídku, dále se pak zvyšuje s přibývajícími položkami, které zahrnuje (např. prohlídku žaláře atp…). Cena za pokoj pro dva na jednu noc se pohybuje od £119 (3540 Kč). Vstupenky na akce si musíte koupit zvlášť a většinou začínají kolem £20-£22 (600-655 Kč).

    Hrad Warwick a přilehlá řeka, na které se často závodně vesluje
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Castle Howard

    Jedná se o barokní zámek v severním Yorkshiru, nedaleko od města York. Jeho stavba započala roku 1699 a trvala 100 let, po dobu vlády 3 generací. Zámek nyní udržují v chodu Nicolas a Victoria Howardovi. Pokud by vám jednodenní prohlídka barokního zámku, překrásných zahrad a rozlehlých pozemků nestačila, můžete se ubytovat v blízké vesničce nebo u nedalekého jezera, a užít si mírumilovnost a klid tohoto místa. Za vstupenku do zámku a zahrad zaplatíte £19,50 (580 Kč) za dospělého a o libru méně za dítě mezi 4 a 16 lety. Vánoční vstupné je o £0,5 dražší. Na zámku se během roku pořádají nejrůznější akce, večírky a zahradní párty, jako např. pravidelný odpolední čaj a další. Místo je vhodné pro návštěvy s dětmi, které mají v zahradách dostatek prostoru na hraní. Ani svého psího miláčka nemusíte nechávat doma, psi jsou na zámku vítáni.

     

    Barokní zámek Howard
    Autor: Profimedia
  • 3.

    Arundel castle

    Hrad je situovaný vysoko na kopci v západním Sussexu a je z něj krásný výhled na široké daleké okolí i řeku Arun. Byl postaven na konci 11. století Rogerem de Montgomerym na pozemcích, které mu byly darovány Vilémem Dobyvatelem. Při jeho návštěvě nesmíte vynechat jedinečnou kapli. Konají se zde středověké akce, kde se návštěvníci mohou blíže seznámit se zbraněmi, módou a zvyklostmi té doby.  Základní bronzovou vstupenku zakoupíte za £13 (390 Kč), ale doporučujeme si připlatit alespoň za stříbrnou, která stojí £15 (450 Kč). Za zlatou a PLUS zlatou vstupenku zaplatíte £20 a £22. Vstupné pro děti stojí £11, bez ohledu na jeho „barvu“.

     

    Hrad Arundel z ptačí perspektivy
    Autor: Profimedia
  • 4.

    Edinburgh castle

    Majestátní hrad tyčící se nad hlavním městem Skotska, to je Edinburský hrad. Býval sídlem mnoha královských generací, jako např. královny Margaret, která byla později svatořečena. Kaple, která k hradu náleží, byla postavena na její počest králem Davidem I., jejím synem. Dokonce jsou na hradě uloženy nejstarší korunovační klenoty Británie. Je zde mnoho možností prohlídkových tras, ze kterých si můžete vybrat tu, která nejvíce vyhovuje právě vašim preferencím. Všechny prohlídky jsou v ceně vstupenky, která stojí pro dospělého £17,50 (520 Kč) a pro dítě (5-15 let) £10,50 (315 Kč). Kromě těchto klasických věcí, které jsou na většině hradů a zámků, zde můžete také absolvovat intenzivní lukostřelecký kurz a mnohé další.

     

    Celý Edinburský hrad
    Autor: Profimedia
  • 5.

    Bodiam castle

    Bodiamský hrad se sice nepyšní krásným vybavením a bohatstvím, ale za to vás uhrane svou surovou upřímností a realističností. Budete si tam opravdu připadat jako v nějaké knize nebo filmu! V ceně vaší vstupenky je dokonce započítaná komentovaná prohlídka, tak jí určitě dejte šanci. Na své si zde přijdou i děti, pro které je tu jednak dostatek místa pro dovádění a druhak si zde mohou zastřílet z luku. Své čtyřnohé přátele ale budete muset nechat doma, psům je do hradu vstup zakázán. Vstupné za dospělého je £9,80 (290 Kč), za dítě £4,90 (145 Kč). Parkování stojí £3,00 (90 Kč) za auto.

     

    Bodiamský hrad zahalený v mlze
    Autor: Profimedia
  • 6.

    Highclere castle

    Možná ho znáte spíše pod názvem Downton Abbey, protože právě seriálové drama Panství Downton se zde natáčelo! Poněkud nezvykle se zde odehrává i většina scén z interiéru. Na hradě v současnosti žije 8. hrabě z Canarvonu, George Herbert, se svou manželkou, Fionou, 8. hraběnkou z Canarvonu. Tento milý a sympatický pár spolu s armádou služebníků, počínající majordomem a zahradníky, končící kuchaři a myslivcem, spravuje pozemky panství a ke speciálním příležitostem otevírá hrad návštěvníkům. Tyto speciální příležitosti jsou např. Vánoce, čaj o páté apod… Také se zde konají svatby. Na pozemcích patřících k hradu, je spousta dalších zajímavých staveb, které stojí za to prozkoumat, např. kaple na památku princezny Diany.

     

    Highclare je domovem 8. hraběte a hraběnky z Canarvonu.
    Autor: Profimedia
  • 7.

    Eilean Donan castle

    Skotský hrad ze 13. století, který vás zatáhne do historie! Eielan Donan, nebo li Island Donan, leží v Ross-Shiru na severu Skotska. Jméno Donan dostal s největší pravděpodobností po irském biskupovi, který přišel do Skotska. Kromě prohlídky zde můžete zažít také svatbu nebo můžete přespat ve vesnici Eilean Donan. Za prohlídku zaplatíte £10 (298 Kč) za dospělého a £6 (179 Kč) za dítě nad 5 let.

    Eilean donan za slunečného počasí
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Glamis castle

    Hrad leží ve Skotsku, v oblasti Angus. V současnosti je domovem 19. hraběte z Strathmore a Kinghorn a jeho rodiny. Od svých 4 let zde bydlela také Královna matka (Královna Alžběta Bowes-Lyon). Roku 1930 se zde ve Skotsku jako první člen královské rodiny od roku 1600 narodila princezna Margaret, hraběnka Snowdon, druhá dcera Královny matky, sestra nynější královny Alžbety II. Dospělý zaplatí za vstupenku £15,50 (460 Kč), student a senior £12 (357 Kč) a dítě do 16 let £10 (298 Kč).

    Hrad Glamis, bývalý domov Královny matky
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Inveraray castle

    Ikonický gotický hrad, který si většina lidí představí, když se řekne Skotsko. Stojí v Argyll a Bute na západě Skotska, nedaleko jezera Loch Fyne a řeky Aray. V současnosti je jeho majitelem rod Campbell, jmenovitě Torquhil Ian, 13. vévoda z Argyll. Vstupné je £11,50 za dospělého (342 Kč), £10 za studenta (298 Kč) a £7 za dítě do 16 let (208 Kč). Kromě prohlídky hradu zde můžete obdivovat překrásné zahrady, navštívit kavárny a čajovny, projít se po okolí, stopovat a sledovat jeleny nebo studovat historii rodu Campbellů.

    Majestátní hrad Inveraray
    Autor: Profimedia

  • 10.

    Culzean castle

    Neuvěřitelné 26 hektarové panství přímo volá po tom, aby bylo objevováno a procházeno. V zahradách je k tomu výborná možnost, protože jsou protkány sítí cestiček a stezek. V Culzean country park stojí 8 budov, v čele s Culzeanským hradem. Nachází se v Jižním Ayrshiru, kousek od města Ayr. V současnosti je spravován organizací National trust for Scotland. Vstupenka pro dospělého stojí £17 (505 Kč) a pro rodinu £42,25 (1260 Kč). Psi jsou zde vítáni, jen musejí být po celou dobu návštěvy na vodítku.

    Hrad Culzean a jeho zahrady
    Autor: Profimedia

  • 11.

    Windsor castle

    Jeden z nejimpozantnějších anglických hradů, který v nejednom cestovateli vzbuzuje nepopsatelně krásné pocity a propojení s královskou rodinou. Pro členy královské rodiny slouží jako víkendové a prázdninové sídlo. Založil ho Vilém Dobyvatel v 11. století v hrabství Berkshire a od té doby byl domovem již 39 monarchů. Současná královna Alžběta II. tráví na hradě většinu svých víkendů. Za vstupné pro dospělého zaplatíte £22,50 (670 Kč), pro studenta a seniora £20,30 (604 Kč) a pro dítě £13 (387 Kč).

    Cesta k hradu Windsor a hrad samotný
    Autor: Profimedia

  • 12.

    Leeds castle

    Hrad situovaný v Kentu letos slaví 900. výročí od svého založení. Přiléhají k němu rozlehlé okolní pozemky, na kterých kromě hradu a jezera najdete také golfové hřiště, Bludiště z živého plotu, muzeum psích obojků, vláček, lodní přívoz, restaurace a mnoho dalšího. Zajímavostí je, že poslední obyvatelkou tohoto hradu byla Lady Olive Baillie se svými dcerami, na jejíž počest bylo její oblíbené pití pojmenováno Baillies. Všechny tři ženy byly vášnivé čtenářky, tudíž nechybí veliká knihovna zcela naplněná knihami. Lady Olive Baillie byla známá pro své skvělé večírky, jejichž pravidelným hostem byl např. Charlie Chaplin. Pokud si koupíte jednodenní lístek, bude vám platit na další návštěvy po celý jeden rok. A to se opravdu vyplatí! Lístek pro dospělého stojí £26 (775 Kč), pro studenta a seniora £24 (715 Kč) a pro dítě £17,50 (520 Kč). Pokud byste plánovali hrad navštěvovat častěji, určitě se vyplatí zapřemýšlet nad pětiroční vstupenkou.

    Hrad Leeds ze shora
    Autor: Profimedia

Články odjinud

Dnešní horoskopy