Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hašek radí za ministra Jandáka, ten se směje. Šmarda zmínil „poplivaného chudáka“

Aktualizováno -
20. srpna 2019
20:10
Autor: jt, simao, ČTK - 
20. srpna 2019
13:26

Michal Šmarda (ČSSD) již nechce být kandidátem ČSSD na ministra kultury. A tak musí hledat sociální demokracie adepta nového. Spekuluje se přitom o řadě jmen. Včetně náměstkyně na ministerstvu Kateřině Kalistové, která však Blesku v úterý sdělila, že žádnou nabídku nedostala. Sám Šmarda ji varoval před zničenou kariérou. Někdejší korunní princ ČSSD Michal Hašek pro změnu doporučuje sáhnout po člověku, který již zkušenosti s řízením tohoto resortu má - Vítězslavu Jandákovi, ten to ale pro Blesk Zprávy odmítl. Spekuluje se však i o poslanci Janu Birkem či hejtmanech z ČSSD.

„Názor řadového sociálního demokrata. Pokud chce ČSSD pokračovat v koaliční vládě s ANO, chce se srozumitelně, lidověji, důrazněji vyjadřovat a oslovit tak svoje ztracené voliče, měla by uvažovat o nominaci Vítězslava Jandáka na ministra kultury,“ napsal v úterý na facebooku Michal Hašek

Někdejší herec známý z televizních obrazovek Jandák byl ministrem kultury od srpna 2005 do září 2006 ve vládě Jiřího Paroubka. Ve Sněmovně skončil kvůli tomu, že se v červnu 2017 stal členem Rady Českého rozhlasu. Jandák nedávno nechyběl ani na narozeninové oslavě exprezidenta Václava Klause, kde se usadil hned vedle prezidenta Miloše Zemana.

Jandák Blesk Zprávám nicméně v úterý večer řekl, že s ním předseda ČSSD Jan Hamáček nejedná. „Je mi to celé k smíchu,“ zhodnotil stávající pozici sociální demokracie. Že by oranžoví z vlády odcházeli, si Jandák nemyslí. Naopak předpokládá, že do pondělí bude mít resort nového ministra.

„Takhle se chlapi nechovají,“ stěžuje si Šmarda

Od pondělního večera, kdy Michal Šmarda oznámil svůj záměr neucházet se dále o ministerské křeslo, se však spekuluje o celé řadě „schůdnějších“ adeptů. Sám Šmarda chce zůstat starostou, naznačil však i kandidaturu v příštích senátních volbách. „Určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě než ocasem v celé České republice,“ řekl ČT.

O své kauze, kdy se stal kandidátem, kterého odmítal prezident Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve sliboval, že se pokusí prosadit vůli ČSSD u hlavy státu, aby se nakonec obrátil také proti Šmardovi, místopředseda sociální demokracie mluví jako o „habaďůrách“ a „hrách“, na které nemá čas.

Hamáček nechce komentovat dohady

Podle Šmardy to jen vypadalo, že je nominantem podporovaným premiérem, ale ve skutečnosti to tak nebylo. Babišovi vytkl stav, „kdy on odnese moji nominaci na Hrad a zároveň ji z druhé strany torpéduje“. „Takhle se chlapi nechovají,“ vzkázal premiérovi Šmarda s tím, že ČSSD musí mít sama svoji hrdost a sama se rozhodnout, zda ve vládě pokračovat. A koho do vlády případně nominovat.

Šéf ČSSD Jan Hamáček v úterý nechtěl komentovat dohady kdo by se kandidátem mohl stát. „Nebudu se k těm spekulacím připojovat,“ uvedl. Neupřesnil ani to, zda hledá mezi členy ČSSD, nebo by mohl novým kandidátem být nestraník.

Vítězslav Jandák, Václav Klaus a Miloš Zeman na oslavě Klausových 78. narozenin (19. 6. 2019) Vítězslav Jandák, Václav Klaus a Miloš Zeman na oslavě Klausových 78. narozenin (19. 6. 2019) | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Běhounek: Já to nebudu

„Já si myslím, že máme poměrně velkou řádku kandidátů,“ podotkl Šmarda na dotaz, kdo by ho mohl nahradit. „Já si myslím, že by to zvládli naši velmi úspěšní hejtmani,“ podotkl. A byl i konkrétní. Jako o možných adeptech na ministry hovoří o hejtmanech Martinovi Netolickém či Jiřím Běhounkovi. 

„Personální otázky jsou v rukou předsedy Hamáčka a jsem přesvědčen, že ministrem kultury nikdy nebudu,“ vzkázal Blesku hejtman z Vysočiny Běhounek.

Andrej Babiš (ANO) s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD) Andrej Babiš (ANO) s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD) | Úřad vlády ČR

Šmarda míní, že by Netolický a Běhounek měli především vést kandidátky do krajských voleb a působení na ministerstvu kultury by jim před volbami příliš nepomohlo.

Netolický na facebooku poděkoval Šmardovi, že pomohl odblokovat situaci i za cenu osobní oběti. „Ústava je bohužel za prezidentství Miloše Zemana ohýbána jako nikdy a smutné je, že premiér ani parlament tomu není ochoten zabránit,“ uvedl. Netolický však zároveň odmítl, že by se kandidátem na ministra mohl stát sám poté, co ho mezi vhodnými adepty zmínil Šmarda.

Skloňuje se i další jméno. Poslanec a někdejší místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Birke, který je aktuálně starostou Náchoda a jeho jméno se v kuloárech v souvislosti s ministerským působením objevuje opakovaně, Blesku vzkázal: „Jsem ještě na dovolené.“ A poté, co se ho Blesk zeptal, jestli má nějaké informace, kdo by mohl být novým ministrem, odpověděl smajlíkem a ne.

Jan Birke (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jan Birke (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk Zprávy | Lukáš Červený

Kalistová: Nabídku jsem nedostala

Nabízí se rovněž první náměstkyně na ministerstvu Kateřina Kalistová (ČSSD), která má přehled, jak současné ministerstvo funguje. Na resortu působila ostatně již za někdejšího ministra Daniela Hermana (KDU-ČSL), předtím byla mj. šéfkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. 

„Žádnou nabídku jsem nedostala, slov Michala Šmardy si vážím,“ uvedla v úterý Kalistová v reakci pro Blesk. Narážela přitom na vystoupení Šmardy v ČT. Ten Kalistovou před ministerským angažmá varoval.

Jméno Kateřiny Kalistové se objevilo v souvislosti s vedením ministerstva kultury již dříve. Jméno Kateřiny Kalistové se objevilo v souvislosti s vedením ministerstva kultury již dříve. | ČTK, archiv M. Šmardy

Strašákem osud „poplivaného chudáka“ Havlíčka

„Proč nebyla nominována rovnou? Ono je to těžké. Podívejte se, jak dopadl chudák pan Havlíček (Jiří Havlíček, exministr průmyslu a obchodu - pozn. red). Stal se ministrem, přestal být náměstkem, jeho odbornost byla zpochybněna, pan Babiš ho poplival, dneska on vlastně přišel o svoji profesní kariéru,“ upozornil Šmarda v ČT a připomněl tak případ bývalého ministra, do kterého Babiš šil kvůli kauze Lithium.

Šmarda to má za varování i pro Kalistovou. „Ve chvíli, kdy velmi kvalitní odbornice, náměstkyně ministra se stane ministryní, může se stát, že se dostane do sporu s panem premiérem a zničí si tím profesní kariéru. Pro ty lidi je to velmi těžké,“ podotkl Šmarda.

Babiš čeká nové jméno v pátek

Na Šmardu byl přitom enormní tlak, míní šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „A gradoval zvlášť v posledních dnech. Lidsky se proto s jeho rozhodnutím dokážu smířit. Jeho nejmenování považuji za špatný politický precedens, který muže zásadně snížit kvalitu české demokracie,“ varoval Chvojka.

Premiér Babiš nyní předpokládá, že mu sociální demokracie do pátku sdělí jméno nového kandidáta na ministra kultury. Podle něj odchod ČSSD z vlády nikdy nebyl na stole.

„Pan Hamáček mi neřekl, koho navrhnou. On to musí projednat na grémiu nebo nějakém stranickém orgánu,“ uvedl dnes Babiš. V pátek odpoledne bude jednat předsednictvo ČSSD. Babiš předpokládá, že se pak dozví nové jméno. „Potřebujeme mít tuto záležitost co nejdřív uzavřenou. Počkám na nominaci sociální demokracie. Nechci komentovat jména, to je jejich záležitost a je potřeba tentokrát všechno nějak lépe zkomunikovat,“ doplnil premiér.

Hamáček však dnes uvedl, že neplánuje, aby nové jméno oznámil až v pátek. „Já bych byl raději, kdyby to bylo dříve. Mojí ambicí je, aby to bylo co nejrychleji,“ vzkázal vicepremiér.

malenabald ( 21. srpna 2019 09:23 )

ČSSD dávno žádnou hrdost nemá, pane Šmardo. Že byste to přehlédl?

illenne ( 21. srpna 2019 01:20 )

Ani Jandák, ani Čech . To by tedy byli ministři .

zewe ( 20. srpna 2019 23:19 )

Sází se na Jandáka a Ringa, Zeman má jasno. Proto Šmarda vadil.

zewe ( 20. srpna 2019 23:17 )

Vepřovice z Jonákova baru, hnus, hnus Jandák.

havran2 ( 20. srpna 2019 20:43 )

Jandák-politický vandrák !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa