Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šmarda odmítl být „ocasem v celé ČR“, Babiš to vítá. Po konci Hamáčka volá ústecká ČSSD

Aktualizováno -
20. srpna 2019
12:00
Autor: ČTK, simao - 
20. srpna 2019
08:12

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude dnes od 17:00 jednat na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o situaci v čele ministerstva kultury. Navržený kandidát ČSSD Michal Šmarda v pondělí večer oznámil, že se vzdal nominace na ministra. Janu Hamáčkovi (ČSSD) to oznámil, na šéfa soc. dem. tlačí ústecká ČSSD, která chce nyní jeho konec. Šmardu odmítal jmenovat prezident Miloš Zeman a Babiš před pár dny prohlásil, že se Šmardou ve vládě nebude. V reakci pro Blesk Zprávy Babiš Šmardův krok uvítal. Co na to opozice?

„Já samozřejmě za současných okolností ve vládě Andreje Babiše (ANO) být nechci. Nedává to vůbec žádný smysl. Já tady nebudu hrát s někým nějaké hry na to, že počkáme, budeme ho ještě chvíli trápit, a on pak odstoupí sám,“ řekl Šmarda v České televizi.

A přidal i jedno svérázné vyjádření. „Určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě než ocasem v celé České republice,“ uvedl také Šmarda. Hodlá zároveň doporučit ČSSD, aby vládní koalici s hnutím ANO opustila. O svém rozhodnutí už informoval předsedu ČSSD Jana Hamáčka.

Na sociální síti pak Šmarda přidal ukázku z filmu Život Briana od populárních Monty Pythonů. A moment ukřižování. Cítí se snad i on sám jako mučedník? „Necítím, to byl jen vtip,“ reaguje pro Blesk Zprávy Šmarda. A ohledně toho, zda byly poslední kapkou vzdát se nominace např. kritické Babišovy výroky, dodal: „Výroky premiéra k rozhodnutí samozřejmě přispěly. Nemůžeme spolupracovat, pokud nesnese kritiku.“ 

Babiš Šmardovo rozhodnutí vítá

Babiš na Šmardovo rozhodnutí reagoval pro Blesk Zprávy slovy: „Rozhodnutí vítám, předpokládám, že celou záležitost vyřešíme do 26. 8., jak už jsem dříve avizoval.“

Prezident Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Minulou středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta. V závěru minulého týdne Šmardu odmítl i Babiš, mimo jiné prý kvůli jeho výrokům z poslední doby.

„Po skoro třech měsících mediálních výstupů pana Šmardy souhlasím s prezidentem, že to není člověk, který je vhodný na kulturu. Je to specifický resort, na který je potřeba umět jazyky, reprezentovat, být vzdělaný, mít znalosti a být respektovaný odbornou veřejností. Takové charakteristiky mi u pana Šmardy prostě chybí a nejsem v tomto názoru osamocený. Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky,“ zkritizoval Babiš Šmardu ve svém nedělním hlášení na facebooku.

Šmarda: Bylo by mi trochu stydno...

Šmarda nyní kontroval slovy, že by se při takovém představování necítil dobře ani on. „Samozřejmě by mně bylo trochu stydno, protože s problémy, které pan Babiš v Evropské unii má, bych byl raději, kdyby mě představoval někdo jiný. Ale co se dá dělat. Asi bych se styděl, ale vydržel bych to,“ podotkl v ČT Šmarda, který však ministrem nebude.

Šmarda zůstává místopředsedou a starostou Nového Města na Moravě. Ústecká ČSSD však v návaznosti na jeho kauzu vyzvala předsedu strany Jana Hamáčka, aby složil svou funkci.

Ústecká „klika“ volá po konci Hamáčka

Důvodem jsou podle nich i snahy o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) pro jeho politické názory. A především právě dle nich neúspěšný projekt zapojení ve vládě. Severočeští sociální demokraté byli od počátku proti vstupu ČSSD do vlády s ANO. Krajské předsednictvo nyní považuje za prokázané, že projekt účasti ČSSD v menšinové vládě je neúspěšný.

„A za stejně neúspěšné považuje i vyjednávání předsedy ČSSD Jana Hamáčka o osobě ministra kultury,“ uvádí se v usnesení, které ČTK poskytl krajský předseda ČSSD Miroslav Andrt. O vstupu do vlády však rozhodlo celostranické referendum ČSSD.

ČSSD Zemanovi ustoupila, míní opozice

Sněmovní opozice vnímá Šmardovo rozhodnutí nekandidovat na ministra kultury jako signál, že sociální demokraté ve sporu ustoupili prezidentovi Zemanovi. Lidovci a Starostové v této souvislosti mluví o nesrozumitelnosti kroků ČSSD, TOP 09 o porušování ústavy ze strany prezidenta.

Piráti očekávají, že kvůli kauzám premiéra Babiše se Česko může brzy znovu dostat do situace, kdy bude padat vláda. „Kauza Šmarda začala v momentě, kdy Sněmovna diskutovala důvěru vládě ve věci předběžných auditů Evropské komise o střetu zájmů premiéra a neoprávněném čerpání dotací. S jejich finálním zněním spojila veřejně své angažmá ve vládě například ministryně Maláčová,“ napsal ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Připomněl, že se očekává i zahájení soudu v kauze farmy Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými je i Babiš. „Toto vše může v následujícím půl roce dostat ČR do podobné situace, kdy vláda padá nebo prochází zásadními změnami,“ uvedl.

ČSSD na jednu stranu říká, že prezident porušuje ústavu, a zároveň ustupuje jeho vrtochům. To je postoj, kterému nerozumím, a nejsem si jist, zda jej pochopí i voliči ČSSD. Připomínám, že tato krize trvá již 100 dní,“ reagoval na situaci předseda STAN Vít Rakušan. „Co k tomu dodat? Dramatický obrat, seriál pokračuje, kdo mu ještě rozumí? Způsob tohoto vládnutí zdá se mi poněkud nešťastný...,“ uvedl na twitteru předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Nechoď, Šmardo, s pány na led

„Vítězství Miloše Zemana nad ČSSD a Babišem v kauze Šmarda je tvrdá prohra pro Českou republiku. Je to totiž vítězství prezidenta, kterého nezajímají žádná pravidla a neustálým porušováním ústavy posouvá ČR k poloprezidentskému systému,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Spor o Šmardu podle něj také ukázal na slabost premiéra Babiše.

Europoslanec ODS Jan Zahradil v reakci na situaci parafrázoval epigram Karla Havlíčka Borovského: „Nechoď, Šmardo, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a Šmarda si za něj nohu zláme.“

Filip má pro Šmardu pochopení

S pochopením se ke Šmardovu kroku postavil předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana ve Sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. „Je to krok, který ukazuje na to, že (Šmarda) přece jen upřednostnil zájmy ČSSD před zájmem vlastním,“ napsal Filip ČTK.

SPD také čeká další vládní krize, důvodem je ale podle ní setrvání ČSSD v kabinetu. Tomio Okamura označil Šmardovo rozhodnutí za pokračování cirkusu. „Plnou odpovědnost nese premiér Andrej Babiš, který si zcela vědomě vybral za koaličního partnera rozpadající se ČSSD, a také rozhádaná ČSSD. Dokud bude ČSSD ve vládě, bude se krize pravidelně opakovat. Výsledkem je nečinnost vlády, kterou odnáší občané,“ napsal ČTK Okamura.

Za Zemanem míří i Bartoš a Výborný

Ještě před premiérem přijme Zeman předsedu Pirátů Bartoše a lidovců Výborného. Bartoš o chystané schůzce se Zemanem hovořil v červenci v souvislosti s tehdejší diskusí o možném odchodu ČSSD z vlády. Uvedl, že chce s prezidentem řešit možná východiska z vládní krize.

Výborný o schůzku se Zemanem požádal po svém zvolení předsedou lidovců na březnovém sjezdu. Prezidentovi se chtěl představit a přiblížit mu své priority. Vzhledem k aktuální situaci se ale chce hlavy státu ptát i na aktuální dění a zopakovat mu stanovisko lidovců. Připomněl svou výzvu, aby všichni ústavní činitelé respektovali ústavu a ústavní zvyklosti.

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu.  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

marmat ( 21. srpna 2019 14:29 )

Lizat_nelizat:Zkur veny Blesk blokuje... Z M R D E
(20. 08. 2019 12:16) ......vkus cenzora nečitelný !!!

marmat ( 20. srpna 2019 15:23 )

Jsou ale FAKT NADRANC

Lizat_neIizat ( 20. srpna 2019 15:09 )

Starej se o svý, lemple!

marmat ( 20. srpna 2019 15:08 )

léčit....cenzor přidá

Lizat_neIizat ( 20. srpna 2019 15:02 )

Starej se o svý, lemple!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa