Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těžkooděnci zasáhli proti demonstrantům: Desítky zatčených při protestech v Moskvě

10. srpna 2019
17:58

Moskevská policie po skončení povolené demonstrace na Sacharovově třídě s rekordní účastí asi 50 tisíc lidí začala zatýkat demonstranty, kteří chtěli pokračovat v protestu cestou do centra. Uvádějí to z místa reportéři ruských a zahraničních médií. Nejméně 500 demonstrantů se vydalo směrem k sídlu prezidentské kanceláře, kde policie zadržela dalších 15 demonstrantů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka.

Počet zadržených demonstrantů podle specializovaného serveru OVD-Info přesáhl stovku: bylo jich 80 v Petrohradu, 23 v Moskvě a deset v Rostově na Donu. Další zatčení server hlásí z Brjanska.

Tyto údaje se ale patrně ještě zvýší. Těžkooděnci podle deníku Kommersant právě v centru Moskvy masově zatýkají. V autě pro přepravu vězňů se podle reportéra ocitl také mladík, který vyšel z kavárny s šálkem kávy v ruce, aby si zakouřil, jakož i zpravodaj serveru Meduza.

„Hanba,“ skandovali demonstranti během zatýkání, zatímco odjezd aut se zatčenými provázeli potleskem. Zpravodaj agentury AFP uvedl, že policisté zatkli nejméně 50 lidí.

Ještě před povolenou moskevskou demonstrací policie zadržela jednu ze spolupracovnic opozičního vůdce Alexeje Navalného, další spolupracovník byl zatčen, když jako řečník na demonstraci vyzval dav, aby pokračoval v protestu.

Moskevská policie po skončení povolené demonstrace na Sacharovově třídě s rekordní účastí asi 50.000 lidí začala zatýkat demonstranty Moskevská policie po skončení povolené demonstrace na Sacharovově třídě s rekordní účastí asi 50.000 lidí začala zatýkat demonstranty | Reuters

Účast na předchozích protestech byla podstatně skromnější, ale v moskevských ulicích bylo tehdy zadrženo rekordních víc než 2000 lidí. Většina z nich byla po krátkém pohovoru propuštěna, desítky však neunikly pokutám nebo několikadenním trestům vězení. Asi 13 lidí, které vyšetřovatelé označili za organizátory, je ve vazbě s možným trestem až 15 let za mřížemi.

snehulak ( 11. srpna 2019 07:29 )

50 tisíc demonstrantů v Moskvě, to je jako dávný eromajdan na Staromáku s dvanácti aktivisty toho proslulého Holanďana. Moskva má víc lidí než naše celé Česko.
.

fotrpjotr ( 11. srpna 2019 02:10 )

Ve Francii by použili gumové projektily,vodní děla a slzný plyn a nikomu by nevadilo,že by tekla krev.

jirka324 ( 10. srpna 2019 19:59 )

Krásně se nám to v tom Rusku sere. Jen houšť !!!

dzelo ( 10. srpna 2019 19:14 )

O čem by naše noviny psaly kdyby nebylo Ruska-naši prodejní novináři mají snad úkol denně alespoň pět až deset zpráv které špiní Rusko.Dnes je tisk potichu cenzurován a rovněž tak internet. Jak je nějaké ožehavější téma kde by se mohli vyjádřit i občané, tak zde samozřejmě diskuze není.Je jen správné že si v Rusku nenechají tyto údajné demokraty dělat bordel!

.tg.bb ( 10. srpna 2019 18:57 )

Ty jsi taky nepovolenej, ty mysliteli. Pokojné vyjádření názoru je běžné a demokratické. Nepovoluje se, ale ohlašuje. Je třeba rozlišit od nepokojů, kdy se zapalují auta a ničí majetek.

Zobrazit celou diskusi