Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stovky zadržených na demonstraci v Moskvě: Lídryni opozice „skřípli“ už v taxíku

Aktualizováno -
3. srpna 2019
19:35
Autor: ČTK, tva - 
3. srpna 2019
16:00

V centru Moskvy se v sobotu koná další opoziční demonstrace - navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Protestujícím se nelíbí stopka pro opoziční kandidáty, kteří se nesmějí účastnit zářijových voleb do moskevského zastupitelstva. Podle serveru OVD-Info zadržela policie téměř 700 účastníků demonstrace. Ještě před začátkem akce tu zatkli i prominentní opoziční aktivistku Ljubov Sobolovou, a to v taxíku, kterým se snažila na mítink dojet. Přesednout si musela do policejního auta, jak informovala agentura Reuters.

Sobolová je posledním z prominentních představitelů opozice na svobodě, už 20 dní drží hladovku a vyzvala lidi k účasti na demonstraci. Moskevské úřady ji odmítly povolit a ruská generální prokuratura varovala, že proti ní nekompromisně zasáhne. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

Protivládní aktivisté demonstraci označují za poklidný pochod na protest proti vyloučení jejich kandidátů ze zářijových voleb. Aktivisté tvrdí, že jim ruská ústava zaručuje právo protestovat. Podle úřadů je však zapotřebí termín a místo demonstrace předem nahlásit, což se v případě sobotní akce nestalo. Aktivisté argumentují tím, že úřady protesty v centru Moskvy opakovaně odmítají povolit, takže jedinou možností zůstává protestovat bez povolení.

Na podporu moskevského protestu se konala demonstrace i v Petrohradu, kterou úřady povolily. Podle zpravodajského serveru Fontanka.ru se petrohradské demonstrace zúčastnily zhruba dvě tisícovky lidí.

Problém za 355 milionů

Na pozadí sobotní opoziční demonstrace ruská justice oznámila, že zahajuje vyšetřování kvůli údajnému praní špinavých peněz proti organizaci hlavního kremelského kritika a vůdce opozice Alexeje Navalného. Vyšetřování se týká částky jedné miliardy rublů (355 milionů Kč). Podle Navalného a jeho spojenců je nadace financována transparentním způsobem z veřejných darů.

Navalnyj si v současnosti odpykává trest 30 dnů vězení za výzvy k demonstracím. Minulý víkend byl Navalnyj hospitalizován kvůli „závažné alergické reakci“, opoziční média spekulovala o tom, že byl otráven jídlem. V pondělí se Navalnyj vrátil do cely.

Policie zatkla stovky účastníků opoziční demonstrace v Moskvě (3. 8. 2019) Policie zatkla stovky účastníků opoziční demonstrace v Moskvě (3. 8. 2019) | Reuters

 

Volební komise neumožnila kandidovat 15 lidem

Sobolové stejně jako dalším 14 kandidátům moskevská volební komise neumožnila kandidovat ve volbách, údajně kvůli nesrovnalostem v seznamu ověřených voličských podpisů, který musejí kandidáti komisi předložit. Sobolová pochybení popírá.

Manowar ( 4. srpna 2019 01:17 )

Ve Francii by sanitky nestíhali odvážet demonstranty zraněné policejní brutalitou.

marais ( 3. srpna 2019 19:49 )

Opozice nedodržuje zákony a pak se diví,že policie zasáhne. To by se v jiné zemi nestalo?

Evka4 ( 3. srpna 2019 18:59 )

houslista:

Manowar ( 3. srpna 2019 18:29 )

To je právě specialita CIA,aby obvinila Rusko.

asijo ( 3. srpna 2019 18:27 )

Nevím,čemu se anarchisti diví,však tu demonstraci nemají povolenou.

Zobrazit celou diskusi