Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miroslav se synem chtěli pomoci nemocné mamince: Za konopnou mast jim hrozí až 10 let!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Policie ČR)
Autor: DH - 
6. srpna 2019
18:51

Okresní soud v Pardubicích začal projednávat případ Miroslava K. a jeho syna Jana. Ti údajně na zahradě rodinného domku vypěstovali 4 rostliny konopí. To následně použili k výrobě léčivé mastičky pro Miroslavovu manželku a Janovu matku, která si prošla vážnou nemocí. Teď jim hrozí vězení.

Miroslav K. i jeho syn se snažili před soudem hájit.  Podle staršího z obžalovaných prodělala jeho manželka rakovinu žaludku. Podstupovala chemoterapii a měla velké bolesti. Muž se společně se synem dozvěděl, že manželce může pomoci konopí. „Se synem jsme vypěstovali čtyři rostliny, ustřihl jsem několik listů a udělal jsem 200 gramů léčivé masti,“ řekl Miroslav K. před soudem.

Semena k pěstování údajně obstaral ženin syn Jan (20) od spolužačky ve škole. Ta mu donesla pět semen technického konopí. Nejdříve rostlo v květináči, pak ho otec a syn přesadili na zahradu. „Rostlo to v rajčatech jako kopřivy. Zalévalo se to, protože jsme zalévali okolní rostliny, žádné hnojení nebo tak,“ řekl muž s tím, že jednu rostlinu zlikvidoval, protože mu opylením znehodnocovala ostatní. Když konopí vyrostlo, utrhl několik listů a použil je na výrobu mastičky. Stejný záměr měl i se semeny. Podivné úrody si ale všiml kolemjdoucí a zalarmoval policii.

„Přijelo policejní komando, rostliny i mast zabavilo a my jsme se synem museli k výslechu,“ sdělil Miroslav. Oba dva je nakonec policie obvinila z výroby omamné látky ve značném rozsahu. Podle obžaloby měli muži v úmyslu konopí sklidit a zpracovat pro vlastní potřebu. K tomu prý nedošlo jen díky včasnému zásahu policie. Domovní prohlídka přitom žádné drogy neodhalila, jen čtyři rostliny a nedodělanou mast.

Vysoký obsah THC

Kriminalisté po zabavení rostlin i masti provedli důkladnou analýzu, při které zjistili, že by ze zabavených rostlin vznikly 4 kilogramy upotřebitelné hmoty. Odrůda konopí navíc obsahovala z celkového množství dohromady 200,29 gramů THC, což je hodně. „To jsme vůbec netušili,“ řekla u soudu samotná žena, pro kterou mělo být konopí pěstováno. Jejímu synovi a manželovi nyní hrozí trest odnětí svobody na 2 až 10 let.

Žena se kvůli soudům o pěstování konopí oběsila

Pěstování konopí pro léčebné účely je v Česku stále velkým tématem. Miroslav a Jan nejsou první lidé, kteří za tuto aktivitu stojí před soudem. Jako odstrašující případ lze uvést kauzu okolo důchodkyně Marie Brodské. Žena si doma konopí pěstovala a následně z něj vyráběla konopné mastičky, které jí pomáhaly na léčbu nemocných nohou, což potvrdil i lékař.

Dotyčná dlouho vůbec nechápala, proč za to má být vůbec souzena. Její případ dospěl až k Nejvyššímu soudu, který zvrátil předchozí rozhodnutí ve prospěch nemocné ženy. Vleklý kolotoč soudních výroků a odvolání přesto pokračoval a nakonec trval až do ženiny smrti v květnu 2012. K té ale nedošlo z přirozených příčin. Žena se oběsila.

Rarasice ( 11. srpna 2019 18:03 )

Nesmyslně obviněný pán napsal např. tento článek proti mocným: http­://fo­rum24­.cz/hy­depar­k/va­clav-havel/

majka60 ( 7. srpna 2019 16:00 )

..že by je nějaká mrcha udala ? Někteří lidi jsou udavačské zrůdy.

majka60 ( 7. srpna 2019 15:58 )

Za 4 rostlinky hrozí kriminál. Ti co by si ho spíš zasloužili, tak si stále chodí vesele na svoboděnce.

PPP150W ( 7. srpna 2019 06:29 )

Pro vlastní potřebu za účelem léčby to primárně pěstuje každý. A co s tím má společného Havel? Být to za socíku, z basy by už nevylezli.

agfor ( 7. srpna 2019 02:01 )

Rodinka zapomněla, že na všem smí v české "demokracii" vydělávat jen szátní mafie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání