Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Melania v róbě za 100 tisíc na banketu u císaře. Abstinent Trump šampaňské odmítl

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. května 2019
13:09

Americký prezident Donald Trump uzavřel svoji čtyřdenní návštěvu v Japonsku, večer před odletem se společně s manželkou Melanií účastnil slavnostního banketu, který na jeho počest uspořádal nový císař Naruhito. Americká první dáma ukázala svůj vybraný módní vkus a ve světle růžové róbě s kápí zastínila císařovnu Masako. V císařském paláci byla pro Trumpovy připravena šestichodová večeře, prezident jako známý abstinent vynechal přípitek. Sklenku se šampaňským sice zdvořile zvedl k ústům, nenapil se, zároveň se také neubránil úšklebku, napsal deník Daily Mail.

Trumpová do tokijského císařského paláce dorazila v jemně růžových šatech se stříbřitými výšivkami z módního domu designéra J. Mendela. Róba doplněná o dlouhou kápi stála kolem 103 tisíc korun. Císařovna Masako pro honosný banket zvolila krémové šaty s krajkovým blejzrem, eleganci Trumpové se ale nevyrovnala, nepomohl jí ani extravagantní diamantový náhrdelník. Trump i císař oblékli tradiční černý smoking.

Prezident Spojených států se stal vůbec prvním světovým lídrem, který se setkal s císařem Naruhitem, který se 1. května po abdikaci svého otce ujal vlády. Trump poděkoval císaři a císařovně za jejich „úžasné pohostinství“, organizátoři banketu se ale dopustili drobné chyby.

Trump se ušklíbal u přípitku

Trump je známý abstinent a tím, že nepije alkohol, se rád chlubí. Na státních večeřích mají číšníci instrukce mu do skleničky na červené víno „nenápadně“ nalévat jeho oblíbenou dietní kolu, bílé víno případně šampaňské nahrazuje prezident hroznovým džusem. V Japonsku ale na jeho abstinenci zřejmě zapomněli a nalili mu šampaňské.

Prezident si sice snažil zachovat tvář, sklenku při přípitku zvedl k ústům a předstíral, že se napil. Neubránil se však mírně znechucené grimase. Důvod, proč nepije, už Trump několikrát vysvětlil. Jeho starší bratr Freddie (†43) zemřel na následky alkoholismu.

První dáma USA Melania Trump První dáma USA Melania Trump | Reuters

„Jsme nesmírně poctěni, že jsme mohli být vaším prvním zahraničním hostem po vaší korunovaci,“ uvedl Trump během svého projevu na banketu. „Rádi bychom poděkovali japonskému národu za jeho pohostinství a vřelé uvítání,“ pokračoval. Vztah mezi oběma zeměmi označil za „drahocenné partnerství“, doplnil také citaci od japonského básníka Manjóšúa. Císaři popřál „klidnou a prosperující“ vládu. Krátkou řeč pronesl rovněž císař Naruhito.

Menu slavnostní večeře

Honosnou večeři se šesti chody otevřel silný hovězí vývar consommé royale, následovala obalovaná pakambala s rajčatovou omáčkou, pečená hovězí žebra, salát, zmrzlina a závěrečným chodem bylo ovoce: meloun a hroznové víno.

Na závěr se prezident sešel s vojáky

Závěrečný den svého pobytu v Japonsku věnoval Trump návštěvě vojenské základny v přístavu Jakosuka. V doprovodu manželky, premiéra Šinza Abeho a jeho ženy Akii navštívil americké a japonské vojáky a připomněl si s nimi památku padlých. Prezident také vyjádřil účast obětem dnešního útoku na školáky nedaleko Tokia. Okolo poledne místního času (6:00 SELČ) Trump z Japonska odletěl. Cestou do Washingtonu, kde je očekáván po 20:00 SELČ, je plánována krátká návštěva amerického státu Aljaška.

 

matylda-rut ( 28. května 2019 19:23 )

Nepoučitelná jsi ty, neumíš přiznat chybu a jediná která zde ryje jsi ty. Nepolepšitelná. A že mám českou povahu? Ano, jsem slušná a kterou máš ty, ješito?

Actimel ( 28. května 2019 19:14 )

Jen moc nemachruj, jestli jsi tam byla několikrát, tak sis měla vzít něco z jejich kultury a chování. Ale ty nééé, ty jedeš tu ryze českou povahu! Nepoučitelná

matylda-rut ( 28. května 2019 16:19 )

Hele Actimel, klídek, reagovala jsem jen na "pidi ostrov", o hustotě obyvatel nebyla řeč. Za pravdu jsem ti dala jinak ve všem. A ano, vím kolik lidí tam žije a jak, byla jsem v Japonsku několikrát. Jsi ješitná, ale není důvod, každý se sem tam mýlí. Take it easy!

Actimel ( 28. května 2019 14:22 )

..takže když už srovnáváš..ČR má na km2 134 obyvatel
Japonsko 337 "
to je téměř 3x tolik..proto moje poznámka, chápeš!?

Actimel ( 28. května 2019 14:15 )

Matýld, zjistila jsi kolik tam žije lidí na km2 a kolik mají obyvatel?..ty musíš rýpat i když víš, že mám pravdu...

Zobrazit celou diskusi