Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lítý boj o post Mayové. Kandidaturu ohlásil jako devátý i ministr vnitra Sajid Javid

Autor: ČTK, for - 
27. května 2019
22:29

Zájem vést britské konzervativce po premiérce Therese Mayové v pondělí ohlásil také ministr vnitra Sajid Javid. Stal se tak devátým politikem vládní strany, který hodlá o post vůdce spojený s premiérským křeslem usilovat, informovala agentura Reuters. U několika dalších výrazných konzervativců se ohlášení kandidatury ještě očekává. Mayová v pátek oznámila, že v čele strany skončí 7. června, jméno jejího nástupce by mohlo být jasné na konci července.

„Kandiduji na příštího vůdce konzervativců a premiéra naší skvělé země,“ napsal Javid na twitteru. „Musíme obnovit důvěru, nastolit jednotu a vytvořit nové příležitosti napříč Spojeným královstvím, musíme zajistit brexit,“ napsal ministr vnitra na twitteru a připojil hashtag #TeamSaj.

Už dříve v reakci na výsledek voleb do Evropského parlamentu Javid s odkazem na brexit řekl, že „lidé chtějí, abychom s tím pokročili“. „Žádné další volby nebo referendum, kde bychom se ptali, zda nezměnili názor,“ uvedl.

Podle Reuters se očekává, že kandidovat do čela strany a vlády bude ještě několik dalších konzervativců, například ministryně obrany Penny Mordauntová či poslanec Graham Brady, který minulý týden rezignoval na post předsedy klubu konzervativních zákonodárců bez vládních postů.

Hlásí se už devět hlav 

K uchazečům o post lídra konzervativců a předsedy britské vlády patří bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, exministr pro brexit Dominic Raab, bývalá ministryně práce Esther McVeyová a také Andrea Leadsomová, která měla donedávna na starosti vládní agendu v dolní komoře britského parlamentu. Všichni čtyři politici opustili kabinet premiérky Mayové kvůli nesouhlasu s jejími kroky na cestě k odchodu Británie z Evropské unie.

Kromě devětačtyřicetiletého Javida, který je synem přistěhovalců z Pákistánu, chtějí v čele konzervativců i britské vlády stanout také čtyři další členové současného kabinetu: ministr zahraničí Jeremy Hunt, ministr zdravotnictví Matt Hancock, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a ministr životního prostředí Michael Gove.

Gove chce v rámci hledání podpory pro svou kandidaturu navrhnout podle informací televize Sky News bezplatné udělení britských pasů třem milionům občanů unijních zemí, kteří v Británii žijí alespoň pět let. Nabídka, kterou hodlá předložit příští týden a která počítá s odpuštěním takzvaného naturalizačního poplatku ve výši 1330 liber (39.000 korun), je považována za gesto dobré vůle k urovnání sporu mezi konzervativci o to, jak po brexitu ochránit práva občanů ze zemí EU.

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila svou rezignaci Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila svou rezignaci | Reuters

Mayová v pátek pod tlakem svých spolustraníků oznámila, že odstoupí z funkce vůdkyně strany a po výběru svého nástupce uvolní i premiérské křeslo. To by mohlo být na konci července. Mayová končí kvůli nezdaru při prosazování dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Britský parlament dohodu, kterou premiérka s EU vyjednala, odmítl hned třikrát. Původní, březnový termín odchodu Británie byl nejprve odsunut na polovinu dubna a nyní je nejzazší termín stanoven na 31. října.

Zobrazit celou diskusi