Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Británii čeká divoký brexit 12. dubna. Mayová po třetím selhání zkouší další zvrat

Aktualizováno -
29. března 2019
17:15
Autor: ČTK, kal - 
29. března 2019
12:09

Snaha o rozvod s Evropskou unií dohodou v Británii v pátek selhala. Poslanci odmítli i dotřetice vyjednanou dohodu, za kterou se znovu přimlouvala premiérka Theresa Mayová. Britové tak odejdou z EU asi bez dohody a k 12. dubnu, aspoň podle stávajících podmínek a reakcí. Pro dohodu zvedlo ruku 286 zákonodárců, proti jich bylo 344. Jenže premiérka Mayová rázem přišla s tvrzením, že se její země bude dál snažit o spořádaný odchod a téměř jistě se zúčastní květnových eurovoleb. Mimořádný summit EU k brexitu svolal na 10. dubna předseda Evropské rady Donald Tusk. 

Podle Evropské komise je teď pravděpodobný scénář brexit bez dohody 12. dubna. Evropská komise dodala, že lituje odmítnutí dohody o vystoupení britskou sněmovnou. Podobně to vidí i jednotliví evropští lídři. Například nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že riziko brexitu bez dohody je nyní naprosto reálné. Stále pravděpodobnější je tato varianta i podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze.

„Jedna z cest ke spořádanému brexitu se nyní uzavřela. To nám nechává otevřenou jen jednu možnost, a to, že Britové před 12. dubnem jasně sdělí, co si přejí,“ řekl novinářům šéf nizozemské vlády. Odkázal tak na výsledky nedávného unijního summitu, který Británii povolil odklad data brexitu z 29. března na 12. dubna, pokud dohoda opět neprojde.

Právě 12. duben může být datem, kdy Británie EU bez dohody opustí, pokud unii nepožádá o další odklad. Ten ale lídři sedmadvacítky schválí jen v případě, kdy Londýn předloží jasný plán, jak se z patové situace dostat. Ve hře je například dlouhý odklad kvůli konání voleb v Británii či vypsání nového referenda nebo dokonce odvolání brexitu jako takového.

„Lituji dalšího odmítnutí dohody o vystoupení. Dále se budeme zasazovat o spořádaný brexit, i když ten je stále méně pravděpodobný,“ uvedl rakouský kancléř Kurz. „Pokud během následujících dvou týdnů Británie nepředloží žádný plán, pak bohužel nastane tvrdý brexit. Na ten jsme nicméně v Rakousku i celé EU dobře připravení,“ stojí dále v jeho prohlášení.

Promarnili Britové poslední šanci na dohodu?

Generální prokurátor Geoffrey Cox v úvodu diskuse jménem vlády upozornil, že schválení dohody o podmínkách odchodu země z Evropské unie je poslední šancí, jak zajistit odklad brexitu do 22. května.

Britská vláda dokument předkládala poslancům potřetí, tentokrát však bez souběžně dojednané politické deklarace o budoucích vztazích s unií.

Předseda Dolní sněmovny John Bercow oznámil, že před rozhodováním o dohodě nebudou mít poslanci možnost hlasovat o pozměňovacích návrzích. Předloženy sice byly tři dodatky, Bercow ale žádný z nich pro hlasování nevybral. Ve čtvrtek britská média psala, že dokument téměř jistě neprojde a dnes BBC spekuluje, že výsledek bude velmi těsný. 

Unionisté ani labouristé odmítavý postoj nezměnili

Odmítavý postoj dosud nezměnili ani opoziční labouristé, ani severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), s jejíž podporou konzervativci vládnou menšinově.

Naopak bývalý britský ministr pro brexit Dominic Raab, který patří k zastáncům jasné odluky od unijních struktur a na protest proti dohodě odstoupil, překvapivě oznámil, že smlouvu nakonec podpoří, protože se mu nezamlouvá představa delšího odkladu odchodu země z EU. Podobně se vyjádřil i bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který patří, pokud jde o brexit, do stejného tábora jako Raab. „Je velmi bolestné hlasovat pro tuto dohodu,“ napsal Johnson na twitteru. „Doufám ale, že teď můžeme společně pracovat na nápravě jejích chyb, vyhnout se (irské pojistce) a snažit se zajistit brexit, pro který lidé hlasovali,“ dodal.

Podle závěrů posledního unijního summitu musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast ve volbách do Evropského parlamentu. Ty se budou konat od 23. do 26. května.

vhtomas22 ( 29. března 2019 19:46 )

Najděete nahe_ženy ve vašem městěe zde : til.pw/zeny

latecia ( 29. března 2019 17:25 )

To je dobre ze odmitli. Vetsi sance ze zustanou v EU. Nadpis clanku psany imbecilem. Budou volby nebo referendum. Presne jak tu nekdo psal, luza se tu leta manipulovala aby doslo k odchodu,ta se red nasere a pujde do ulic a mlatit cizince. vzdyt kdyz anglan zabije migranta nic se mu nestane max podminka. Ale skus sahnout na anglana , jdes do chladku.

Botox44 ( 29. března 2019 13:20 )

htachachndrahtach ( 29. března 2019 12:51 )

Evropská unie je prokletí. Na co sáhla, zničila a Anglani jo srabi!

Zobrazit celou diskusi