Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rezignace Mayové plná slz? „Je to lhářka,“ udeřila expertka na řeč těla

Autor: Mii - 
25. května 2019
05:02

Zprávy o rezignaci britské premiérky Theresy Mayové na post šéfky konzervativců v pátek obletěly svět. Mayová novinu oznámila v emotivním projevu, ve kterém se slzami v očích říká, že se v případě brexitu „opravdu snažila“, ale nestačilo to. Zároveň vyslovila hrdost, že mohla sloužit své milované zemi. Málokoho její vystoupení nechalo chladným. Jenže vše je jinak, říká expertka na řeč těla Judi Jamesová, jak zmínil britský web Mirror.

Mayová před dveřmi sídla britských premiérů Downing Street 10 zmínila, že v čele vlády zůstane, dokud za ni konzervativci nenajdou náhradu, která se zároveň stane šéfem kabinetu. Půjde zhruba o dva týdny, při kterých se Mayová ještě setká a americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Spíše než samotná slova však publikum zaujal způsob, jakým Mayová zprávu přinesla. Bylo vidět, že je premiérka rozrušená a ke konci jen těžko zadržuje slzy. Šlo zejména o pasáže spojené s brexitem, protože vyvedení Velké Británie z Evropské unie byl hlavní cíl, který měla Mayová jako premiérka splnit a nesplnila. Za jejího působení ale došlo jen k odsunu termínu a několikanásobnému odmítnutí dohody.

Odbornice poodhalila skutečný obsah projevu

Bylo zřejmé, že Mayová se v proslovu chtěla vykreslit jako silná žena s lidskou stránkou. Podle Jamesové ale bylo možné vyčíst mnohem více – například její skutečný názor na rezignaci.

„Její cukání úst před začátkem naznačuje, že v žádném případě nechce končit. Při pasáži „dělala jsem, co jsem mohla“ má klidný hlas a kývne hlavou ve smyslu vzdoru,“ popisuje expertka.

„Pauza před vyslovením „nejlepších zájmů země“ naznačuje první emoční zádrhel. Její názor na úspěch brexitu pak ukazuje pokynutí hlavou, je vidět, že svému následovníkovi sarkasticky říká ‚hodně štěstí, bude třeba‘,“ zmiňuje odbornice.

„U pasáže o cti polykala slzy“

„Síla se jí navrátila opět, když mluvila o skvělé budoucnosti Velké Británie, ale pak se znovu rozrušila a její emoce trochu unikly. Když vyslovovala slova o hrdosti, malá pauza mezi nimi ukazovala, jak s tím bojuje. A u pasáže o cti už doslova polykala slzy,“ uvádí dále Jamesová.

„Snažila se to překonat dalším posunkem hlavy, ale jakmile zmínila, že je teprve druhou ženskou premiérkou po Margaret Thatcherové, její úsměv vypadal nuceně. Levý koutek úst má stažený dolů a obočí blízko posunuté k sobě. Je vidět, že ztratila kontrolu a že je jí to nepříjemné,“ míní expertka.

„Mohly to být slzy sebelítosti, ale její poslední slova ukazují, že jde hlavně o naštvání na své okolí… chtěla působit emotivně, ale ve skutečnosti je nespokojená, že musí končit už nyní,“ uzavírá expertka.

Místo Mayové blonďatý Johnson?

Kdo Mayovou v jejím křesle vystřídá, zatím není jisté, mluví se o exministrovi zahraničí a jednom z nejvýraznějších stoupenců brexitu Borisi Johnsonovi nebo Andree Leadsomové. Oba mají o odchodu Británie z EU odlišnou představu, než jak ke kroku dosud přistupovala vláda, a chtějí jinou dohodu. Evropská unie však již dala najevo, že o nové jednat nebude.

Zatím se počítá, že k brexitu se Británie propracuje 31. října, předchozí termín 29. března nevyšel. Konkrétní podmínky vystoupení stále nejsou vyjednané. I proto mohou Britové volit v současných volbách do europarlamentu, které se konají teď o víkendu.

kukuku ( 25. května 2019 11:29 )

Uniká Ti hlavní důvod - Mayová byla hlavně neschopná.

mak ( 25. května 2019 10:55 )

Dědkové, co jim vadi, ze premierkou je 1) zena, 2) ne oni sami.
Z principu jsou proti a dělají komplikace. Kdyby Mayova byla proti brexitu, budou zase řvát za nej.
Dělali akorát komplikace ve všem, co se snažila a dělala ona. To pak nemůže zvládnout nikdo za takových okolnosti. Tak at se to dedkům vrátí stejnou mincí.!

IngKecner ( 25. května 2019 10:55 )

EU se už dlouho hodně klepe, a monarchie to taky pocítí. EU není špatná myšlenka ale jako v manželství, potřebuje kvalitní lidi.

kukuku ( 25. května 2019 10:53 )

Jako každá ve vyšší funkci, nevěděla, která bije.
Teď by měla být jako první na řadě Maláčová, je schopná napáchat ještě víc škod než Valachová.

6010 ( 25. května 2019 10:11 )

Naopak, paní Mayová pro mne byla, je a bude hrdinka, která ale bojovala s větrnými mlýny.Ona sama Brexit nechtěla, ale když již se projevila vůle lidu, šla do toho.Ale když jsem viděla, s jakým materiálem tam má co do činění, tak jsem jí jen a jen litovala.Opravdu mi jí bylo líto.Také chudák za tu dobu hodně sešla.Já být na jejím místě, tak bych odstoupila již mnohem dříve a poslala bych je všechny ty dědky, oponenty do ***e.

Zobrazit celou diskusi