Plynový gril zapálíte snadno a rychle jedním knoflíkem. Nemusíte přikládat do ohně, navíc cena plynu je nižší než cena dřevěného uhlí. Tyto grily mají většinou elektrické zapalování, takže nevzniká žádný zápach nebo kouř. Velkou výhodou je snadná regulace teploty, navíc gril na plyn obvykle mívá více hořáků, které si můžete nastavit rozdílně a během chvilky si tak vytvořit žhavou a chladnější zónu. Nevýhodou může být třeba to, že se na plynovém grilu hůře zauzuje. Obecně je dražší, je těžší a manipulace s ním může být namáhavější.

Jak na to? Rozlišujte přímé a nepřímé grilování

Aby se dílko podařilo co nejlépe, je třeba si uvědomit rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním.

Při přímém grilování se jídlo umístí přímo nad žár a za vysoké teploty se upravuje. Tato metoda se využívá zejména k rychlé přípravě relativně malých nebo tenkých kousků potravin. Typické potraviny grilované přímo jsou steaky, kuřecí prsa, rybí filety, hamburgery, špízy nebo zelenina.

Při nepřímém grilování umístíte potraviny mimo přímý žár. Tato metoda se využívá u grilů s víkem, díky kterému neuniká teplo. Nepřímo se grilují větší a tužší potraviny, které by se při delším přímém grilování mohly připálit - celé kuře, kachna, kýta, svíčková, bůček, ryba, krkovice, vepřová panenka nebo třeba pizza. Obvykle se tento způsob používá při přípravě potravin, která trvá déle jak 30 minut.

A jak správně nastavit plynový gril pro nepřímé grilování? Nejprve se ujistěte se, že máte plynovou láhev naplněnou alespoň z 1/3. Není totiž nic horšího, než když vám v půlce grilování dojde plyn. Pokud máte gril se dvěma hořáky, zapalte jeden z nich na maximální výkon a jídlo grilujte nad druhým, vypnutým. Pokud máte gril s více hořáky, zapalte ty, které jsou na kraji a jídlo grilujte uprostřed nad vypnutým hořákem.

Jak grilovat kuře na plynovém grilu

  • Pokud máte plynový gril už rozpálený, vypněte jeden z hořáků.
  • Na část grilu, která nebude nad přímým žárem, položte kuře bez jakéhokoliv potěru a zavřete víko a nechte péct přibližně 45 minut. 
  • Potřete kuře připravenou marinádou a opět přiklopte víko.
  • Tento krok zhruba po 15 minutách 2x opakujte. 
  • Hodinka a půl by měla pro správné upečení stačit.

Jak grilovat steak

  • Steak nejprve vložíme na střed grilu, kde je nejvyšší teplota. Počkáme, až se maso zatáhne a přesuneme jej pomocí kleští ke kraji grilu. Pozor na vidličku. Ta by se používat neměla, aby po propíchnutí masa nevytekla šťáva. 
  • Pro rychlejší upečení ideálně gril přiklopte a nezapomínejte maso pravidelně kontrolovat.

Plynová láhev a bezpečnost: Na co si dát pozor?

Při grilování myslete také na bezpečnost. Propan-butanové láhve, které se ke grilování na plynu používají, byste neměly používat ani skladovat naležato, v nevětraných prostorách nebo místnostech, kde spíte.  Láhve nenechávejte plnit na čerpací stanici, ale v plnírně propan-butanových láhví. Tam jsou – kromě správného naplnění - povinni zkontrolovat technický stav láhve včetně toho, zda má planou revizi.

Jaké maso na steak? Ve videu vám poradí řezník Radek Lisa.