Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Svět zešílel.“ Zeman vytáhl „řezníka z Jesenice“, ODS poradil jeho vyhazov

Aktualizováno -
23. května 2019
22:10
Autor: ČTK, simao, vei - 
23. května 2019
10:20

Prezident Miloš Zeman míní, že svět zešílel. Na sněmu Hospodářské komory k tomu uvedl řadu příkladů ze světa, ale i z domova. Za hysterku opět označil 16letou aktivistku ze Švédska, podivoval se i nad dalšími věcmi – a přidal i kritiku českých solárních baronů či stromy sežrané kůrovcem. Spolu s dalšími hosty si přitom vyslechl i ostrou kritiku zvyšování minimální mzdy či zavedení proplácení nemocenské od prvního dne ze strany šéfa komory Vladimíra Dlouhého, kterému přál Zeman k svátku.

Na 31. celostátní sněm Hospodářské komory ČR do Čestlic u Prahy dorazila spolu s 250 delegáty z profesních asociací, firem, klastrů a řemeslných cechů řada hostů – vedle  Miloše Zemana k nim patří i předseda Senátu Jaroslav Kubera, ministři Alena Schillerová a Karel Havlíček i zástupci politických stran Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zeman: Hysterka a zešílevší svět

„Vážím si toho, že se Vladimír Dlouhý ujal organizace podnikatelských misí, které doprovázejí prezidenta republiky, ale vážím si také toho, že například u stavebního zákona už Hospodářská komora přestala být jenom komentátorem práce druhých a začlenila se do práce na tomto zákonu se svými odborníky,“ uvedl na sněmu Zeman.

„A teď řeknu něco, za co budu trestně stíhán. A možná, pane předsedo Fialo, váš řezník z Jesenice se mě rozhodne likvidovat. A já to přesto řeknu,“ narážel Zeman na kauzu radního z ODS Martina Langa, který na facebooku označil Zemana za druhého Adolfa Hitlera, a proto je třeba s ním skoncovat. 

Večer v televizi Barrandov pak Zeman připomněl, že na politika Langa podal jeho mluvčí Jiří Ovčáček trestní oznámení a že ohrožen není jen on, který podepsal zákon o církevních restitucích, ale i všichni ti, kteří pro něj hlasovali. 

„Ono se nejedná jenom o mě, já mám ochranku, ale jedná se o zhruba 114 poslanců, kteří ten zákon schválili, a jim rovně vyhrožuje zabitím a ti ochranku nemají, konkrétně podřezáním hlav. Asi se inspiroval u Islámského státu. Kdysi se říkalo, hoďte na něj síť. Můžeme diskutovat o tom, jestli patří do vězení nebo do blázince,“ kritizoval Zeman regionálního politika. 

Prezidenta prý navíc překvapilo, že si ODS nechala Langa i po svém statusu na facebooku ve svých řadách a nevyloučila ho ze strany.

Prezident přidal kritiku občanských demokratů

„Je to člověk, který vyzývá k teroristickému útoku. Já jsem si o ODS vždycky myslel, že tam jsou nějaké záchvěvy kultivovanosti, ale už si to nemyslím,“ kritizoval občanské demokraty Zeman. Podobné podhoubí není ale podle prezidenta jen v Jesenici, odkud je Lang „je to třeba i v Řeporyjích,“ narážel Zeman na čtvrť, kde starostuje občanský demokrat Pavel Novotný.  

„Žijeme v podivném světě a Hospodářská komora a podnikatelé obecně jsou jakousi kotvou na rozbouřeném moři, chcete-li zdrojem zdravého rozumu. Že je svět zešílevší, o tom se můžeme přesvědčit na mnoha a mnoha případech. Řeknu jenom tři. Jakási šestnáctiletá hysterka chrání lidstvo před klimatickou změnou, místo aby chodila do školy,“ zmínil prezident.

„Na francouzských veřejných školách je dotazník, kde místo otec a matka se uvádí rodič číslo 1 a rodič číslo 2. A aby toho nebylo málo, tak nedávno v americkém státě Washington byl přijat zákon, podle něhož pozůstalí, budou-li si to přát, mohou svého mrtvého zakompostovat. A až se rozloží, bude hnojivem, čímž dojde k žádoucímu spojení s přírodou. Řeknete mi, že takové blázniviny u nás neexistují. Ale ano. Existují. Každý rok ze státního rozpočtu i odjinud vyplácíme zhruba 50 miliard korun na dotace solární energie,“ uvedl Zeman a přidal kritiku „solárních baronů“ a deformovaného konkurenčního prostředí, kdy zisky „platíme my všichni“. „A to je šílenství, které existuje dosud,“ pokračoval Zeman svým vystoupením na sněmu Hospodářské komory.

Za hysterku označil prezident 16letou švédskou aktivistku Gretu Thurnbergovou i v nedávném pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Video  S prezidentem v Lánech: Zeman o výměně ministrů, metálu pro Jágra i hysterce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nyní si postěžoval i na to, že zatímco ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce nechat vysázet 10 milionů stromů, jen na Šumavě jich tohle množství zahynulo, protože jeho předchůdce veřejně prohlásil, že je přítelem kůrovce – narážel tím na slova exministra Martina Bursíka.

Demonstrace proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) označil Zeman za absurdní. „Proti pachatelům dobra ať nám ostatním zůstane zdravý rozum,“ vyzval Zeman.

Dlouhý: Poctiví zaměstnanci doplatí na flákače

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, kterému Zeman přál k dnešnímu svátku, na sněmu zhodnotil stav podnikatelského prostředí v České republice. Podmínky pro podnikání v ČR se zhoršily, řekl na sněmu Dlouhý a kritizoval požadavky odborů, kterým dle něj vláda ve všem vyhoví.

Jako příklad uvedl každoroční zvyšování minimální mzdy podle přání odborů nebo zrušení karenční doby. „Od posledního sněmu HK ČR se podmínky pro podnikání v České republice zhoršily, tečka. Přitom toho od vlády nechceme mnoho, vlastně jen jednu jedinou věc: Vytvářejte dobré a poctivé, slušné podmínky pro podnikání a odstraňujte překážky, které podnikání komplikují,“ řekl Dlouhý. Dodal, že v posledních měsících ho častěji napadá spíše věta: „Alespoň nám neházejte klacky pod nohy“.

Minimální mzda kvůli zaručeným mzdám a mzdovým tarifům podle Dlouhého zásadně ovlivňuje všechny podniky v ČR a v „drtivé většině“ i ty, kteří ji nevyplácejí, protože musí odstupňovat odměňování svých zaměstnanců. Problémem je podle Dlouhého odtržení mezd od produktivity, která roste výrazně pomaleji. Kritizoval rovněž zrušení karenční doby, tedy opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnavatelem. „Zrušili jste karenční dobu, jak si odbory přály a nevysvětlili jste veřejnosti ani to, že poctiví zaměstnanci doplatí na flákače a simulanty, protože za ně budou muset dělat,“ řekl Dlouhý.

Středula se pustil do Dlouhého

Vyvolalo to však i kritiku ze strany šéfa odborářů. „Ano, česká produktivita je na jiné úrovni než české mzdy. Je stále násobně vyšší než mzdy,“ zareagoval na projev Dlouhého šéf ČMKOS Josef Středula. ČTK řekl, že podnikatelé „měli dlouhou dobu mzdový polštář“ nízkých výdělků. Podotkl, že z Česka ročně odtečou stovky miliard a cestou, jak mohou lidé z těchto zisků něco mít, je navyšování mezd. „Pan Dlouhý si neuvědomuje základní ekonomické mechanismy. Růst příjmů zaměstnanců pomáhá i zaměstnavatelům a podnikům. Lidé víc za jejich výrobky utrácejí,“ uvedl Středula.

Prezident Miloš Zeman na sněmu Hospodářské komory s jejím šéfem Vladimírem Dlouhým (23.5.2019) Prezident Miloš Zeman na sněmu Hospodářské komory s jejím šéfem Vladimírem Dlouhým (23.5.2019) | Foto Blesk - Robert Klejch

Dlouhý spustí však dnes také ostrý provoz Právního elektronického systému, který bude podnikatelům jako první služba svého druhu poskytovat přehled o povinnostech, které mají vůči státu. Hospodářská komora ho vyvíjela přes dva roky a letos ho pilotně otestovalo prvních 500 podnikatelů.

Hospodářská komora sdružuje více než 15 000 členů. Vedle členů komora sdružuje přes 110 profesních sdružení – svazů, asociací, unií, klastrů a řemeslných cechů, které sdružují další stovky a tisíce podnikatelů a obchodních společností. Hospodářská komora není financována státem, je nezávislá na vládě, financují ji sami podnikatelé.

jarby ( 24. května 2019 16:00 )

Takže mají správnou výchovu a rodiče, kteří neztratili rozum.

turbina ( 24. května 2019 13:27 )

Starý pedofil padouch je Boží hovádko.

cizek ( 24. května 2019 12:45 )

nemecka ***

titen33 ( 24. května 2019 12:36 )

Teď už vím, ale původně jsem myslel, že to máš z houbiček.

cizek ( 24. května 2019 12:35 )

WITOWSKA FOR PRESIDENT! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa