Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman pro Blesk: Metál pro Jágra je dobrý nápad. Jakými kroky naopak vyvolal bouři?

  • Autor: red - 
    6. 5. 2019
    05:02

    Cože, Jaromír Jágr (47) nemá nejvyšší možnou medaili? To napravím! Takto reagoval v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman (74), když se dozvěděl, že hvězdný hokejista má »jen« státní vyznamenání Za zásluhy druhé třídy. Blesk tak hlavě státu navrhl, koho 28. října vyznamenat. A to v době, kdy se do Jágra strefují za cestu do Číny právě se Zemanem lidé na sociálních sítích, které však Zeman označil za „internetové blbečky“. Sám prezident v minulosti některými svými rozhodnutími, která se týkala státních vyznamenání, vyvolal bouři.

  • 1.„Povýší“ Zeman Jágra?

    Jaromír Jágr společně se Zemanem odletěl na konci dubna do Číny. A v asijské zemi se stal ambasadorem hokeje a potřásl si rukou s představiteli tamního komunistického režimu. Za to ale schytal od fanoušků na internetu pořádnou kritiku. Prezident skrz Blesk poradil »osmašedesátce«, aby věc brala s nadhledem. „Vzhledem k tomu, že tady máme určité procento internetových blbečků, kteří rádi exhibují na sociálních sítích, tak bych se jich na jeho místě zeptal, co v životě dokázali. Množná jsou zakomplexovaní, protože nic nedokázali,“ pálil do kritiků Zeman.

    Moderátorka pořadu Vera Renovica se prezidenta mimo jiné ptala na to, zda neuvažoval, že by Jágrovi Medaili Za zásluhy II. stupně, již dostal od prezidenta Klause v roce 2010, „vyměnil“ za stejné vyznamenání nejvyššího, prvního stupně.

    „Generál Boček, kterému je teď 96, si mi nedávno stěžoval, že sice dostal Řád Bílého lva, ale III. třídy. Tak jsem říkal: Pane generále, letos dostanete Řád Bílého lva I. třídy. Takže ano, myslím si, že tohle je skvělá příležitost jak z toho druhého stupně udělat první stupeň. Děkuji za námět,“ reagoval Zeman.

    A po další otázce moderátorky své rozhodnutí i nepřímo potvrdil. „Mám tady v Lánech papír, na který si píšu seznam návrhů na vyznamenání. Hned, jak skončíme, jdu do pokoje a Jaromíra Jágra si tam připíšu,“ dodal Zeman.

  • 2.Koho navrhuje Sněmovna a Senát?

    Mezi těmi, které poslanci navrhují na vyznamenání, jsou končící slovenský prezident Andrej Kiska (56), bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý (66) nebo generál Petr Pavel (57). Ten ale prezidenta v minulosti kritizoval kvůli jeho výrokům na adresu novinářů a Zeman mu to vrátil. „Měl by se věnovat armádě, které rozumí, ne politice, které nerozumí,“ řekl v září prezident.

    Metál by pak mohl dostat někdejší generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson (73) nebo moravský zpěvák Jožka Šmukař (63). Řád Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam by podle poslanců také slušel někdejšímu sociálnědemokratickému politikovi Bohumilu Laušmanovi, který v roce 1963 za nevyjasněných okolností zemřel jako politický vězeň v komunistickém kriminále. Koho ale navrhuje Senát, zatím známo není. „Nějaký návrh máme, ale ještě to neprojednalo plénum. Kdybych teď nějaká jména řekl, a potom by se v návrhu, který schválíme, neobjevila, tak by mi to přišlo nefér,“ řekl Blesku šéf horní komory Jaroslav Kubera (72, ODS).

    Jestli vyznamená osobnosti, které mu navrhne Parlament, je ale na samotném prezidentovi. Loni ocenil 41 osob. Sněmovna mu přitom poslala seznam 28 jmen, z nichž si jich vybral 11. Ze senátních 25 adeptů ale uspěli jen tři. Prezidenta Zemana občas kritizují, že dává vyznamenání buď lidem, kteří se ho zastávají, či těm, kteří si to vyloženě nezaslouží. Za následujících pět jmen to od části veřejnosti schytal poměrně silně.

  • 3.František Čuba

    Exsenátor, bývalý předseda JZD Slušovice: Medaile Za zásluhy (2013)

    Hned první rok ve funkci vyvolal Zeman rozruch s udělením medaile strůjci tzv. slušovického zázraku. Ten byl kritizován zejména proto, že byl dlouhá léta členem KSČ a byl velmi zadobře s předrevolučními „papaláši“.

    František Čuba František Čuba | Blesk / David Malík

  • 4.Jitka Frantová Pelikánová

    Herečka: Medaile Za zásluhy (2015)

    Herečka, která od roku 1968 žije v Itálii, byla kritizována za údajnou spolupráci s StB – to dodnes popírá. Podle podezření měla donášet na Jana Wericha či na herečku Irenu Kačírkovou. Zemana kritizovali ve světle toho, že sám odmítal jmenovat profesory kvůli stejnému podezření.

    Jitka Frantová Pelikánová Jitka Frantová Pelikánová | Profimedia.cz

  • 5.Miroslav Toman starší

    Ministr zemědělství ČSSR v době normalizace: Medaile Za zásluhy (2015)

    Otec dnešního ministra zemědělství Miroslava Tomana (59, za ČSSD) toho podle Zemana udělal pro české zemědělství hodně. Jenže... totéž si myslel i komunistický prezident Gustáv Husák, který ho ocenil Řádem práce.

    Miroslav Toman starší Miroslav Toman starší | Profimedia.cz

  • 6.Michal David

    Zpěvák a producent: Medaile Za zásluhy (2018)

    Rozruch vyvolala i medaile pro Michala Davida. Lavina kritiky se na něj snesla za to, že prý před revolucí sloužil komunistickému režimu. Trochu sofistikovanější kritici pak tvrdili, že není dost kvalitní hudebník.

    Michal David Michal David | Alexandr Malachovsky / Paparazzi

  • 7.Karel Sýs

    Básník a levicový novinář: Medaile Za zásluhy (2018)

    Velké emoce vzbudila nominace komunistického básníka. Toho si prý někteří poslanci, kteří jeho nominaci podpořili, spletli s uznávaným výtvarníkem Petrem Sísem (69). I tak mu ale prezident ocenění udělil.

    Karel Sýs Karel Sýs | Profimedia.cz

boyss ( 7. května 2019 15:09 )

Pane Zemane, je dobře že máte tady i médiích tu lůzu na háku Je to
pouhý zlomek idiotů plných záště který se utrápí tou nenávistí sami
Spodina a bezduchá hovada nám přece nemůžou zkazit ani náladu, ani
den. Jen ať se vztekaji a zuří a nadávají, o to víc nás to těší ta
jejich bezmoc, no ne?

petr12 ( 6. května 2019 15:54 )

anonym01 zase ti jebe!!

moudivlacek ( 6. května 2019 10:54 )

Máš smolíka chytráku, ani jeden ze jmenovaných není z Prahy

petr12 ( 6. května 2019 10:51 )

boys!! máš pravdu je to samé ***,senátor,Láska,Kalousek
zloděj,kmotr,aktivista,smažka,pirát udavač,feták,křivák opoziční hnuj
jeblý Fiala a stovky obecných blbu Prahy!!praha rodí samé trotli.

boys ( 6. května 2019 10:18 )

Až na mě a pár lidí s inteligentním rozumem a názorem,(Petr12,
satanas) , co také fandí Zemanovi je to tu dnes samej primitivní smradlavej
hňup po lobotomii, viď roko a anonym01, hradníhulvat, hejpockej,
77fugas,jentakjenkobliha a další žumpa a podlidi 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa