Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman: „Jsme trošku pokrytci.“ Promluvil o polibku od Junckera i „šílenosti“ v EU

Autor: for - 
5. května 2019
13:14

Miloš Zeman okomentoval v živě vysílaném pořadu Blesku S prezidentem v Lánech také téma kvapem se blížících evropských voleb. Klesající důvěru Čechů vůči Evropské unii připsal skeptické české povaze a zdůraznil přijmy České republiky z členství v Unii. Rýpnul si však do přehnané byrokracie, řešení detailů a evropských úředníků“.

Evropské volby budou v Česku už 24. a 25. května. Dorazí k urnám i letos jen hrstka lidí? A bude Česko s účastí znovu na unijním chvostu tak, jako před pěti lety, kdy nepřišla ani pětina oprávněných voličů? Podle průzkumu Phoenix Research pro Blesk je s členstvím Česka v EU spokojeno jen 45 procent respondentů. Češi Bruselu vyčítají na jedné straně slabou akceschopnost u palčivých problémů, jako je uprchlická krize, vadí jim ale také „vlezlost“ unie v otázkách všedního života. 

Tyto výsledky prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku zlehčil slovy: „Říká se, že Češi jsou nejskeptičtější národ v Evropě. Můj názor, když to odstupňuju, je pozitivní. 750 miliard korun za těch 15 let je čistý zisk. Rozdíl mezi příjmy a výdaji. Jinými slovy, můžete mě označit za cynika, který všechno měří penězi, ale jak říkal Václav Klaus, peníze jsou důležité až v první řadě, že.“

Například uprchlickou krizi nepovažuje za téma, které by Unii v tuto chvíli výrazněji tížilo. „EU v zásadě selhala při řešení migrační krize, ale zase buďme optimisté a řešme věci s úsměvem. Teď už těch nových migrantů v Evropě není tolik, jako jich bylo před třemi lety,“ upozornil Zeman.

Zeman: Jsme trošku pokrytci

Nízký zájem o eurovolby ho netěší. „My jsme volali na Letné: chceme svobodné volby. A teď je máme a já nevím, u Senátu k nim nechodí až 80 procent a u těch evropských vlastně taky. Takže jsme tak trošku pokrytci. Já sám k evropským volbám půjdu, protože jsem to slíbil na sjezdu sociální demokracie a sliby se mají plnit,“ podotkl Zeman.

Moderátorka Vera Renovica Zemana konfrontovala i s jiným výrokem Václava Klause staršího, ve kterém bývalý prezident uvedl: „Vstup do EU bych porovnal s koupením si velmi drahého lístku na nejmodernější parník historie – Titanic. Na tomto parníku se chvíli vezeme, stálo to hodně a stojí to víc a víc, ale nikdo neuvažuje o tom, že brzy narazíme na ledovec, který mnozí vidíme, ale většina se tváří, že neexistuje.“ 

Klaus sám přitom přihlášku Česka do EU podepisoval. Na to Zeman svému prezidentskému předchůdci odpověděl slovy: „Máme v ruce kormidlo a tímto kormidlem můžeme otočit. Ten Titanic není bez kormidla. Na druhé straně, já sdílím obavy z nárazu na ledovec. Bude-li se neustále rozmáhat evropská byrokracie, která je charakterizována tisíci, doslova tisíci příkazů, nařízení a směrnic a mj. takovou blbostí, jako je stěhování z Bruselu do Štrasburku a naopak, což je naprostá šílenost. Víte, kolik překladatelů se tam musí vozit, kolik tun papíru. A přitom je to detail. Ale viditelný detail. To je špička toho ledovce.“

Velkým tématem eurovoleb je dvojí kvalita potravin. „Samozřejmě, že člověk chce jíst kvalitní potraviny, to za prvé. A za druhé ho ještě navíc rozčílí, když na západ od našich hranic jsou ty párky chutnější.“ V Karlovarském kraji před dvěma lety jedl světlou a tmavou německou tlačenku. „To jsem si pochutnal. Tak vidíte, tady máte naprosto konkrétní příklad, že láska prochází žaludkem a nikoli pouze peněženkou,“ podotkl.

Zeman také zdůraznil své stanovisko k Evropské komisi: Vy jste jenom úředníci, vás nikdo nevolil. Nehrajte si na evropskou vládu a svěřte tuto pravomoc Radě Evropy.“ Dodal také, že si tuto „urážku“ neodpustil ani vůči svému příteli, předsedovi Evropské komise Jean-Claudeovi Junckerovi. Při otázce na reakci prezident řekl: „Políbil mě. On totiž líbá v podstatě každého a je to jeho způsob komunikace." 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 6. května 2019 11:36 )

Havran2 Vy budete evidentne jine zviratko😂😂😂

havran2 ( 5. května 2019 14:26 )

jo staří dědci,když si dají štamprli,tak neví co dělají. Viz
Brežněv-Husák ! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa