Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po smrti poslance s pistolí na prezidenta. Muž se zbraní v kufříku se kryl schůzkou

Autor: ČTK, for - 
13. května 2019
22:35

Argentinská policie v pondělí zadržela muže ozbrojeného pistolí, který se pokoušel dostat k prezidentovi Mauriciu Macrimu. Muž tvrdil, že má s Macrim smluvenou schůzku, agenti prezidentské ochranky však v jeho kufříku objevili revolver, uvedla agentura AP. Incident se stal den po smrti vládního poslance postřeleného minulý týden.

Muž se domáhal vstupu do prezidentského paláce v Buenos Aires a tvrdil, že má s Macrim domluvenou schůzku v jeho pracovně. Když vyšlo najevo, že má v kufříku pistoli značky Taurus, snažil se utéci. Agenti jej však zadrželi na nedaleké stanici metra.

Nedlouho poté prohledávali podle argentinských médií prezidentský palác a budovu parlamentu policejní pyrotechnici kvůli hrozbám bombovým útokem. Není jasné, zda incidenty nějak souvisí.

Macri na pondělí vyhlásil den státního smutku kvůli smrti poslance Héctora Olivarese, kterého ve čtvrtek postřelila před budovu parlamentu dvojice zločinců. Útok, který šokoval Argentinu a rázně jej odsoudili politici všech stran, měl podle médií patrně osobní a nikoli politický motiv. Podle španělského deníku El País Argentina nezažila podobný útok na politika od návratu země k demokracii koncem roku 1983.

Zobrazit celou diskusi