Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi se těší na Primark: Co a za kolik seženete v tom drážďanském?

Autor: Hana Langrová - 
5. května 2019
05:20

Přesně za rok otevře v Praze svoji prodejnu irský oděvní řetězec Primark. Nejbližší pobočku obchodu, kde seženete téměř cokoliv, najdete v německých Drážďanech, kam se podívaly i Blesk Zprávy. Už při vstupu kolem sebe slyšíte vedle němčiny hlavně češtinu. Není divu, z Prahy jste tu po dálnici při slabším provozu za hodinu a půl, z Liberce za dvě hodiny. Už za jedno euro (26 Kč) tu koupíte dámské tričko, za tři eura (77 Kč) máte pánské tričko, sluneční brýle nebo tenisky. A od deseti eur (257 Kč) začínají ceny tašek přes rameno. Připravili jsme pro vás podrobný nákupní přehled.

Třípatrový ráj koupěchtivých Čechů se v Drážďanech rozprostírá na 9600 metrech čtverečních v nákupním Centru Galerie. A je zhruba o čtyřicet procent větší než průměrná prodejna řetězce. V Praze bude o něco menší pobočka, tedy průměrná, zatím se mluví o několika tisících metrech čtverečních.

„Pražská prodejna bude stejně velká, jak jsou zákazníci zvyklí v zahraničí, třeba v Německu nebo Anglii. Dá se předpokládat, že bude nabízet i stejný sortiment,“ řekl Jan Kotrbáček z realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která je partnerem Primarku v Česku.

Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? | Hana Langrová/Blesk Zprávy

„Frčí“ doplňky, tašky i kosmetika

„Cestu do drážďanského Primarku většinou spojuji s vánočními trhy, ale někdy si tam zajedu nakupovat jen tak. Když si odmyslím hromadu Čechů, kterými se musíte prodírat, příjemně nakoupím,“ popsal Blesk Zprávám Ondřej Kočí, který už sice bydlí v Praze, ale z rodného Jablonce to má kousek.

„V tomto řetězci nakupuji především doplňky, brýle, tašky a malou cestovní kosmetiku. Primark je skvělý i pro rodiče díky oblečení pro děti. Nejraději mám ale pobočky v Barceloně a Londýně. V Drážďanech v porovnání s těmito metropolemi je celkový výběr trochu menší, ale i tak tam vždycky nakoupím spoustu věcí. Trička od této značky mi vydrží nejdéle, přestože jsou hodně levná. Některá mám několik let,“ pochvaluje si Ondřej. Z otevření pražské pobočky Primarku má prý trochu strach.

„Nedokážu si představit, že bude tohle oblečení nosit každý, asi by pro mě ztratilo na atraktivitě,“ doplnil.

Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? | Hana Langrová/Blesk Zprávy

Primark se proslavil rozsáhlým sortimentem za velmi příznivé ceny. Nejvíce se v něm vyplatí nakupovat spodní prádlo, volnočasovou obuv, pyžama a noční košile, sportovní oblečení a doplňky jako klobouky, sluneční brýle, šátky a šály či ponožky a punčochy.

Dámy mají větší výběr a lepší ceny

Běžné oblečení není o tolik levnější než v jiných řetězcích, vyjma triček. Ty začínají v dámském oddělení na jednom euru a v pánském na třech eurech. Obecně je větší výběr v dámském oddělení, které najdeme ve dvou patrech. A jsou zde k nalezení i zajímavější ceny. Pánské oddělení se o třetí patro dělí s dětským oddělením a nemá takový výběr.

Odpůrci řetězci někdy vyčítají neupravené a rozházené regály, protože personál pod náporem zákazníků nestíhá zboží rovnat. Spodní prádlo ani plavky si v kabince nevyzkoušíte, i kdybyste si ho chtěli natáhnout na své spodní prádlo. V březnu Primark také zrušil na některých pobočkách oddělené kabinky pro muže a pro ženy a zavedl ty genderově neutrální.

Nakupování nemám rád ani v běžných obchodech. Moje partnerka to naopak miluje, takže mi vždycky něco vybere, já si to přijdu zkusit a máme nakoupeno,“ svěřil se Marek Sýkora, který do Drážďan přijel z Liberce.

„Přijel jsem s přítelkyní, už zde nakupuje přes dvě hodiny. Mně stačilo pět minut a už se mi z toho vzduchu začalo dělat nevolno, tak jsem šel na kávu,směje se muž.

Kolekce s Harry Potterem

Srovnání několika poboček má i Bára Vršková z Prahy, která opakovaně jezdí do Drážďan, ale byla i ve Valencii, na Mallorce nebo Londýně.

„O Primarku jsem slyšela poprvé přibližně před osmi lety, kdy se moje kamarádka vypravila do Londýna a přivezla si z něj mnoho oblečení za velmi příznivé ceny. Hned jak v roce 2015 otevřela drážďanská pobočka, musela jsem se tam vypravit, vzpomíná zákaznice.

Bára byla nadšená z nepřeberného množství oblečení, bot, doplňků, spodního prádla a jiných barevných „nezbytnosti“. Do Drážďan jsem tedy začala jezdit pravidelně asi dvakrát ročně a vždy jsem si odvážela plné tašky věcí,“ dodala.

Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? Primark v Drážďanech. Co se dá pořídit v oblíbeném řetězci, který za rok otevře pobočku v Praze, a kolik vás to bude stát? | Hana Langrová/Blesk Zprávy

S přibývajícím věkem a postupnou změnou šatníku se i Báře změnily priority v nakupování v tomto řetězci. „V Primarku již nenakupuji oblečení, ale spíše doplňky, spodní prádlo a ponožky, jelikož oděvy mi nepřijdou až tak kvalitní a někdy jsou příliš zaměřené na sezonní módní výstřelky,“ upozornila i na stinné stránky.

Báru nejvíc bavila největší pobočka, kterou navštívila v Londýně. „Neodolala jsem kolekci s Harry Potterem a pořídila jsem si pyžamo,“ zavzpomínala. Na nákupy v Praze se těší.

S otevřením Primarku na Václavském náměstí v květnu příštího roku zřejmě skončí organizované zájezdy, které pořádají cestovní kanceláře. O přivýdělek přijdou i překupníci, kteří přes facebookové skupiny prodávají zboží právě z tohoto řetězce s přirážkou za zprostředkování.

Zaznamenali jsme pro vás ceny nejzajímavějšího sortimentu:

Ceny v dámském oddělení:

  • Dámské tričko: 1 až 4 eura (26 až 103 Kč)
  • Spodní prádlo komplet: 7 až 8 eur (180 až 205 Kč)
  • Dvojdílné plavky: 9 až 18 eur (231 až 462 Kč)
  • Pyžamo (tílko a kraťasy): 7 eur (180 Kč)
  • Pantofle, žabky: 5 až 8 eur (129 Kč až 205 Kč)
  • Tenisky: 3 až 5 eur (77 až 129 Kč)
  • Peněženka: 4 až 5 eur (103 až 129 Kč)
  • Rtěnka: 1 až 3 eura (26 až 77 Kč)
  • Župan: 10 až 13 eur (257 až 334 Kč)
  • Sada kalhotek 5 kusů: 3,5 až 4,5 eur (90 až 115 Kč)
  • Sluneční brýle dámské: 3,5 až 4,5 eur (90 až 115 Kč)
  • Kabelka: 5-12 eur (129 až 308 Kč)
  • Ponožky do balerín či lodiček 5 párů: 4,5 eur (115 Kč)
  • Šaty: 12 až 20 eur (308 až 513 Kč)
  • Slamák: 4 eura (103 Kč)
  • Overal: 8 eur (205 Kč)

Ceny v pánském oddělení:

  • Pánské tričko: 3 až 5 eur (77 až 129 Kč)
  • Sada trenek 3 nebo 5 kusů: 5 až 7 eur (129 až 180 Kč)
  • Polobotky: 16 eur (410 Kč)
  • Batoh koženkový: 16 eur (410 Kč)
  • Pánské sako, blejzr: 35 eur (898 Kč)
  • Sluneční brýle pánské: 3 eura (77 Kč)
  • Bekovka (čepice): 5 eur (129 Kč)
  • Ponožky 5 párů: 5 až 7 eur (129 až 180 Kč)
  • Taška přes rameno: 10 eur (257 Kč)

Ceny v dětském oddělení:

  • Šaty: 5 až 10 eur (129 až 257 Kč)
  • Čepička, klobouček: 3,5 eura (90 Kč)
  • Tričko: 2 až 5 eur (51 až 129 Kč)
  • Svetřík: 6 eur (154 Kč)
  • Kalhoty: 5 eur (129 Kč)
  • Jarní bunda: 14 eura (410 Kč)

Anna73 ( 31. května 2019 17:14 )

Koukám, že tady jsou sami prachači. Já nevím, ale pro děti super věci za super ceny. Ony rostou. Když to zničí, tak to tolik nebolí jako když nakoupím stejný šunt např v HM

donlabuznik ( 13. května 2019 23:35 )

Já jsem se o primarku v Drážďanech přes http­s://ja­cesto­vatel­.cz/me­dia/p­rimark-drazdany-vse-co-potrebujete-vedet dozvěděl teprve nedávno, ale docela mě ten obchod musím říct zaujal. Kvalita je stejná jako u všech běžných obchodů s oblečením v Česku, přitom ceny jsou někdy až třetinové, takže se podle mě takový výlet jednou za půl roku určitě vyplatí.

modrodolka ( 5. května 2019 17:38 )

A kvůli těmto hadrům se bude stavět nový barák na Václaváku! To budou
invaze turistů z Východu, my, co bydlíme v centru, se pomalu nevejdem na
ulici.A je docela možné, že to za chvíli nikdo nebude kupovat, všude je
hromady šuntu a nevkusu - a socky mají stejně radši "značky"- i když
falešný- a to tam nebude.  

boxer ( 5. května 2019 12:13 )

Nevím jak Vám ,ale mě je celý Primark u ŘITI !!!

verka1 ( 5. května 2019 11:53 )

Vždyť je presyceny trh s oblečením, obuvi... V každém obchodním domě
je tolik prodejen a když tam jdete kolik oblečení mají na stojane.
Nejlepší jsou slevy.

Zobrazit celou diskusi