Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Možná mi maminka nechtěla ublížit.“ Chlapec (†5) měsíce před smrtí varoval lékaře

Autor: Darina Jíchová - 
27. dubna 2019
22:40

Vražda pětiletého chlapce otřásla Spojenými státy, teď se v případu Andrewa „AJe“ Freunda z města Crystal Lake objevily nové informace. Chlapcovo tělo našli tento týden v mělkém hrobě několik kilometrů od jeho domu. Z AJovy smrti byli obviněni jeho rodiče, kteří ho pravděpodobně doma týrali. Hoch se o domácím násilí zmínil zřejmě už před čtyřmi měsíci lékaři, tomu se ale tehdy nepodařilo určit, zda jsou modřiny na chlapcově těle výsledkem „výprasku“ páskem, útoku psa nebo je má AJ z fotbalu, uvedla stanice CNN.

Policisté v prosinci loňského roku reagovali na vzkaz z linky bezpečí, podle kterého měl AJ obrovskou modřinu na boku. Chlapec ale vyšetřovatelům řekl, že ji má od jejich psa. Posléze se ale ošetřovacímu lékaři svěřil s něčím jiným. „Možná mě někdo zbil páskem, možná mi maminka nechtěla ublížit,“ sdělil lékaři podle zprávy Úřadu pro ochranu dětí (DCFS).

Doktor nebyl schopen určit, zda modřiny způsobil „pásek, pes nebo míč“. Případ byl pro nedostatek důkazů uzavřen v lednu tohoto roku. Ve středu 24. dubna šokoval nález AJova těla obaleného igelitem v mělkém hrobu. Pitva ukázala, že smrt zapříčinil úder do hlavy tupým předmětem. Z vraždy byl obviněn chlapcův otec Andrew Freund starší (60) a jeho matka JoAnn Cunninghamová.

Zanedbávání a týrání

DCFS zveřejnil své záznamy o rodině Freundových, složka obsahovala údaje o nespočtu domluvených i nedomluvených kontrol mezi červnem 2015 a březnem 2016. Úředníci v té době nezaznamenali žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že rodiče chlapce týrají.

Minulý týden DCFS obdržel další hovor z horké linky o týrání chlapce. Vzkaz se na lince objevil ve stejný den, kdy AJovi rodiče nahlásili jeho zmizení. Složka, kterou si DCFS vede o AJových rodičích, ukázala, že Cunninghamová a Freund starší za sebou mají dlouhou historii podezření z domácího násilí a zanedbávání, u obou bylo potvrzeno užívání drog. Některé záznamy jsou datovány ještě před AJovo narození.

Případ vraždy pětiletého AJe, kterou mají zřejmě na svědomí jeho rodiče, Andrew Freund a JoAnn Cunnighamová, otřásl USA. Případ vraždy pětiletého AJe, kterou mají zřejmě na svědomí jeho rodiče, Andrew Freund a JoAnn Cunnighamová, otřásl USA. | ČTK

V roce 2012 DCFS zasahoval proti Cunninghamové dvakrát, nejdřív kvůli podezření ze zneužívání lékařského předpisu a zanedbávání dítěte, které měla v pěstounské péči. Podruhé ji pak DCFS vyšetřoval kvůli zanedbávání jejího nejstaršího syna. Obě obvinění byla uzavřena jako nepodložená.

Drogy v těhotenství, moč a exkrementy

Další záznam má Cunninghamová hned po AJově narození, oba měli pozitivní test na opiáty a benzodiazepy, žena tudíž v době těhotenství dál užívala drogy. AJ jí byl odebrán a svěřen do péče úřadům. Chlapec byl rodičům vrácen po osm měsících poté, co otec i matka prodělali odvykací kúru.

Úředníci ale nebyli nadšení ze stavu domu, kde rodina žila. Po domě prý byly psí exkrementy, v dětském pokoji, kde AJ a jeho bratr spali, to silně páchlo močí a některá okna byla vysklená. Proto pracovníci DCFS rodinu v různých intervalech navštěvovali.

Chlapcovy poslední dny

AJovo zmizení nahlásil jeho otec 18. dubna, popsal, že chlapce den předtím uložil do postele a druhý den byl pryč. Vysvětloval to slovy: „Byl jsem objednaný k lékaři, než jsem odešel, šel jsem ho zkontrolovat a říct mu dobré ráno, ale nebyl tam.“ Freund okamžitě kontaktoval policii.

Policisté měli záznamy o tom, že Freund a Cunninghamová nutili chlapce po dobu několika minut „stát pod ledovou sprchou“, podle informací AJe i bili. Proto oba dva zadrželi s podezřením, že za chlapcovým zmizení stojí oni. I když jejich výpověď vedla k nalezení těla, vyšeřovatelé se domnívají, že mají na vědomí AJovu vraždu.

Právník Cunninghamové George Kililis sdělil minulý víkend tisku, tedy ještě před nalezením AJova těla, že matka neví, co se synovi stalo a nemá s jeho zmizením nic společného. AJovi mladší sourozenci ještě do minulého týdne zůstávali s rodiči, nyní jsou v péči jiné rodiny, DCFS znovu prověřuje případ Freunda a Cunninghamové.

 

iFender ( 28. dubna 2019 09:13 )

Neni prece nad cloveka,nad metersky pud a otcovskou lasku.Ze se chovaji hure jak zvirata je uradum a statu jedno.

Zobrazit celou diskusi