Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Bourala bariéry, překračovala hranice“. Na pohřbu zastřelené novinářky plakala i Mayová

Autor: ČTK, tva - 
24. dubna 2019
17:15

V severoirském Belfastu se ve středu konal pohřeb místní novinářky Lyry McKeeové, která byla zastřelena minulý týden během nepokojů ve městě Londonderry. Smutečního obřadu v zaplněné katedrále svaté Anny se zúčastnili britská premiérka Theresa Mayová, irský premiér Leo Varadkar i další politici. K zodpovědnosti za vraždu devětadvacetileté ženy se v úterý přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA.

„Lyra byla člověkem, který boural bariéry a překračoval hranice – to bylo typické pro její život a to je její odkaz i ve smrti,“ uvedl v úvodním projevu děkan katedrály anglikánské církve Stephen Forde, který obřad vedl společně s katolickým knězem.

Když před katedrálu přijelo auto s rakví, přihlížející dav aplaudoval, píšou britská média. Mnoho přátel novinářky na sobě mělo trička nebo šály s motivem čaroděje Harryho Pottera, neboť McKeeová byla vášnivou potterovskou fanynkou. Někteří smuteční hosté se do chrámu nevešli a museli zůstat venku.

Dlouholetý kamarád zesnulé Stephen Lusty ve svém proslovu řekl, že po McKeeové zůstane mnoho prázdných míst – jak v novinářském světě, tak ve všech komunitách, jejichž byla součástí, a v její rodině. Lusty podle serveru Sky News také uvedl, že McKeeová chtěla příští měsíc požádat v New Yorku o ruku svou přítelkyni.

McKeeová byla zastřelena minulý týden ve čtvrtek, když před půlnocí sledovala nepokoje v Londonderry, severoirském městě, které leží u hranice s Irskou republikou a v minulosti se stalo místem krvavých střetů mezi převážně protestantskými unionisty a převážně katolickými republikány. K zodpovědnosti za vraždu novinářky se přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA. Ženu podle ní zabil její „dobrovolník“. Střelec zatím nebyl dopaden.

Zobrazit celou diskusi