Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vraždu mladé novinářky vyšetřují v Severním Irsku. Zastřelili ji při nepokojích

Aktualizováno -
19. dubna 2019
13:47
Autor: ČTK, tva - 
19. dubna 2019
08:25

Při střelbě během nepokojů v severoirském Londonderry byla ve čtvrtek zabita 29letá novinářka. Policie hovoří o teroristickém případu a za možného pachatele označuje nacionalistickou organizaci Nová IRA. Výtržníci házeli na policisty zápalné láhve a další předměty, uvedla agentura Reuters. 

Násilnosti ve čtvrti Creggan vypukly ve čtvrtek večer po policejní razii, jejímž cílem bylo zabránit útokům naplánovaným na nadcházející víkend. Výtržníci házeli po policistech desítky zápalných lahví a dvě auta zapálili, informovala agentura Reuters. Jistý ozbrojený muž několikrát vystřelil na strážce pořádku, přičemž zasáhl 29letou novinářku Lyru McKeeovou. Policie krátce po půlnoci oznámila, že tato žena zemřela. Podle agentury Reuters nebyla venku pracovně.

Přistupujeme k tomu jako k teroristickému případu a zahájili jsme vyšetřování kvůli vraždě,“ oznámil zástupce náčelníka severoirské policie Mark Hamilton. „Předpokládáme, že za tím (za střelbou) jsou členové Nové IRA a tímto směrem povedeme v první řadě naše vyšetřování,“ dodal.

Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila na velikonoční Velký pátek v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Nová IRA (Irská republikánská armáda) velkopáteční dohodu odmítá. Této skupině je přičítána odpovědnost za lednový výbuch auta v Londonderry, při kterém nikdo nebyl zraněn.

Severoirští politici upozorňují na to, že plány Británie odejít z Evropské unie by mohly mírovou dohodu podkopat a že pokud vznikne mezi Severním Irskem a Irskem klasická hranice, stane se terčem útoků skupin radikálních nacionalistů.

Lyra McKeeová pracovala na knize o případech zmizení mladých lidí, které se staly během tří dekád sektářského násilí, a mluvilo se o ní jako o vycházející hvězdě investigativní žurnalistiky. Před několika lety upoutala pozornost svým blogem, v němž psala o tom, jak pro ni coby lesbu bylo těžké vyrůstat v Belfastu, hlavním městě Severního Irska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi