Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další exploze v severoirském Londonderry: Policie jde po maskovaných mužích

Autor: ČTK - 
21. ledna 2019
21:04

Maskovaní muži v severoirském Londonderry unesli dvě vozidla, do nichž podle policie patrně umístili výbušniny. Policisté vyklidili okolí dodávek, které únosci odstavili na dvou různých místech na jihozápadě města. V jednom případě provedla armáda řízenou explozi podezřelého předmětu, uvedla agentura Reuters. V sobotu městem otřásl výbuch nálože v automobilu odstaveném před budovou soudu. Podle britské ministryně pro Sevení Irsko ale nemají tyto činy nic společného s probíhajícími diskusemi o odchodu Británie z EU.

"Bílá dodávka (Ford) Transit byla údajně unesena třemi maskovanými muži, kteří dozadu hodili předmět, načež ji opustili," cituje Reuters mluvčího policie. Policisté pak nechali na Circular Road evakuovat domy a povolali na místo pyrotechniky. Podle Reuters zlikvidoval výbušninu vojenský robot určený k provádění řízených explozí.

Druhé vozidlo unesli čtyři maskované osoby, z nichž jedna byla údajně ozbrojena, uvedla policie na twitteru. Auto odstavili v nedaleké Lonemoor Road, krátce nato nechali policisté vyklidit okolí.

Podobný scénář jako dnes předcházel sobotní explozi, za kterou podle vyšetřovatelů stojí nacionalistická organizace Nová IRA. Dva ozbrojení muži podle policie v podvečer ukradli auto pro rozvoz pizzy a bombu v něm odpálili ve 20:00 místního času (21:00 SEČ). Při výbuchu před budovou soudu na Bishop Street nebyl nikdo zraněn.

"Nikdo by se neměl pokoušet dávat do jakékoli souvislosti to, co se stalo v sobotu večer a diskuse, které vedeme na tomto místě či s našimi přáteli v Evropě," řekla dnes poslancům britského parlamentu ministryně Karen Bradleyová. Dodala, že tyto zločiny jsou dílem lidí, kteří na podobných akcích pracují "mnoho, mnoho let". Bezpečnostní riziko v Severním Irsku, které je dlouhodobě v souvislosti s násilnostmi z minulosti dlouhodobě zvýšené, úřady podle ní kvůli zmíněným akcím dále zvyšovat nebudou.

Jedním z klíčových témat brexitových jednání je takzvaná irská pojistka upravující režim na hranicích Irska a britského Severního Irska po odchodu Británie z EU. Kvůli nesmiřitelným sporům mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány požadujícími sjednocení obou částí Irska zažilo Severní Irsko tři desetiletí násilí, kvůli němuž od roku 1969 zemřelo kolem 3500 lidí.

sandokan500 ( 22. ledna 2019 05:51 )

V tom bude mít prsty určitě Vladimír Vladimírovič jinak to v Albionu není možný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání