Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při výbuchu v Kralupech zemřelo šest lidí: Osudovou chybu odhalilo vyšetřování

Autor: DH - 
21. ledna 2019
19:00

Šest lidí zahynulo při loňském výbuchu v rafinerii Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou. Hasiči již uzavřeli vyšetřování a jejich závěry potvrdily to, co si všichni mysleli. Za explozi skladovací nádrže může lidská chyba.

Hasiči uzavřeli vyšetřování a rozhodli, že za jednu z nejhorších tragédií v historii českého průmyslu doopravdy může člověk. „Jednoznačně došlo k zanedbání bezpečnostních předpisů,“ uvedl pro TV Nova vyšetřovatel HZS Libor Pospíšil.

V osudný den 22. března loňského roku rekonstruovaly dvě skupiny dělníků prázdnou nádrž. Jedna parta byla v její spodní části, kde měla za úkol prostor zahřívat horkovzdušným ventilátorem, zatímco druhá skupina nahoře demontovala armatury. Za ničivou explozi podle hasičů mohou benzinové výpary, které se dovnitř dostaly uvolněnou záslepkou. Právě to byla osudná chyba.

Video  Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí.  - Jan Doležal
Video se připravuje ...

„Došlo vlivem vháněného horkého vzduchu k promíšení těch par se vzdušným kyslíkem a následně k iniciaci,“ popsal Pospíšil to, co se těsně před katastrofou odehrálo uvnitř nádrže. Finální verdikt, který ukáže na viníka, zůstává nyní na policii, která incident vyšetřuje jako obecné ohrožení. Zatím ale nemá k případu dostatečné množství důkazů a stále se čeká na výsledky některých znaleckých posudků.

Dvaadvacátého března loňského roku zahynulo v kralupské rafinérii Unipetrolu na Mělnicku celkem šest dělníků, z toho pět Rumunů a jeden Čech. Dva lidé byli těžce zraněni a letecky transportováni do nemocnice. Majetková škoda byla později vyčíslena na cca 30 milionů korun. Pokud policie určí viníka, hrozí mu odnětí svobody na 3 až 8 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání