Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr na policejní akademii! Do nastoupených kadetů vjelo auto s 80 kily trhaviny: Desítky mrtvých a zraněných

Autor: ČTK - 
18. ledna 2019
07:12

Nejméně 21 lidí zahynulo v kolumbijské Bogotě při čtvrtečním výbuchu auta s trhavinami v areálu policejní akademie. Útok se podle médií odehrál po slavnostním povýšení kadetů policejní akademie. Dalších 68 lidí bylo při incidentu zraněno. 

Podle místních médií výbuch nastal ve čtvrtek v areálu policejní akademie generála Santandera v Bogotě. Během slavnostního vyřazování kadetů, kteří dokončili svou výuku, vjel do areálu automobil a téměř okamžitě explodoval. Výbuch zasáhl desítky lidí. Nejméně 21 z nich zabil. Další desítky byly zraněny.

Kolumbijské úřady identifikovaly útočníka jako šestapadesátiletého Josého Aldemara Rojasu Rodrígueze, který řídil dodávku naloženou 80 kilogramy trhaviny. Muž, který měl kolumbijské občanství, podle zdroje AFP zemřel na místě. 

Svědci uvedli, že se ozvala silná detonace, po níž se z oken budov v okolí vysypala skla. Na místo se sjely sanitky a vyslány byly i vrtulníky. Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět hořící vrak automobilu obklopený různými troskami.

Prezident Iván Duque, který kvůli události přerušil cestu na západě země a vrátil se do Bogoty, útok odsoudil jako „zavrženíhodný teroristický čin“. Podle AFP byla exploze nejhorším útokem v kolumbijském hlavním městě od roku 2003. V zemi byl vyhlášen třídenní státní smutek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání