Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pro seniora-teroristu chce státní zástupce jen 4 roky: Nebyl úplně příčetný, vysvětlil

Jaromír (71) obžalovaný z terorismu: Chtěl jsem varovat před migranty, tvrdil. Prý měl noční můry.
Jaromír (71) obžalovaný z terorismu: Chtěl jsem varovat před migranty, tvrdil. Prý měl noční můry.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2019
15:48

Státní zástupce žádá pro seniora Jaromíra B., který pokácel dva stromy na koleje a způsobil nehody vlaků, čtyřleté vězení. Středočeskému krajskému soudu ve středu navrhl uložení trestu pod zákonnou sazbou za teroristický útok, protože přihlédl k mužově zmenšené příčetnosti. Obhájce obžalovaného se domáhá toho, aby jeho klient dostal pouze podmíněný trest, a to za obecné ohrožení. Soud Jaromíra B. ponechal ve vazbě, rozsudek vynese v pondělí.

„Obžalovaný chtěl, aby odpovědnost za útoky byla přisuzována migrantům, kteří vyznávají islám,“ konstatoval v závěrečné řeči státní zástupce Martin Bílý. Připomněl, že jedenasedmdesátiletý Jaromír B. také šířil výhrůžné letáky, jež měly vyvolat dojem, že je psal vyznavač džihádu. Hodlal tím mezi lidmi vyvolat strach z muslimů.

První srážka vlaku s pokáceným stromem se stala počátkem června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhá o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. V prvním vlaku bylo vedle vlakové čety devět cestujících, ve druhém šest. Nikdo z nich se nezranil, podle znalce i strojvedoucích však vlaky nevykolejily jen šťastnou náhodou.

Za teroristický útok a za vyhrožování teroristickým trestným činem hrozí Jaromírovi B. podle zákonné sazby pět až 15 let vězení. Uložení mírnějšího než čtyřletého trestu včetně trestu podmíněného podle Bílého nepřipadá v úvahu už proto, že mužovo počínání bylo velmi nebezpečné pro společnost. Státní zástupce pro Jaromíra B. požaduje také ambulantní psychiatrické léčení a propadnutí věcí použitých k páchání trestné činnosti – pily a počítače.

Seniorův advokát Aleš Tolnay uvedl, že jeho klient nemohl šířenými letáky vzbudit žádný strach, protože „samy o sobě vyvolávaly spíše úsměv“. Toto počínání tak prý mělo charakter přestupkového jednání. U pokácení stromů na koleje pak podle právníka nebyl teroristický prvek myšlen vážně, takže spáchaný skutek byl spíše obecným ohrožením než teroristickým útokem.

Jaromír B. se ke skutkům přiznal, tvrdí ale, že nechtěl nikomu ublížit. Opakovaně zdůraznil, že v dané době bral léky na tlak, které měly vedlejší účinky a přivodily mu hrůzné sny o uprchlících. „V žádném případě jsem nechtěl spáchat teror. Chtěl jsem proti němu vzbudit co největší odpor,“ zopakoval dnes soudcům.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie Jaromír B. netrpí chorobou ve smyslu psychózy, má ale vzhledem ke svému stáří a zdravotním obtížím organickou poruchu osobnosti, která ovlivnila jeho chování – mj. mu snížila intelekt a zhoršila úsudek. Rozpoznávací schopnosti měl proto muž v době činu zhruba poloviční, ovládací schopnosti podstatně zmenšené. Je podezíravý, vztahovačný a paranoidní. Následky skutků si podle expertů přesto mohl uvědomit.

antismejd ( 9. ledna 2019 18:14 )

Řekněme to zcela jasně-ten pomatenej ubohej dědek patří do blázince a ne do kriminálu. Absolutně nechápu,že to není pro jakéhokoli vyšetřovatele,státního zástupce a soudce dávno jasný jak facka. No a jestli ne,tak do toho blázince patří všichni výše jmenovaní.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání