Nezadržitelně se blíží den, kdy má dojít k exekučnímu vystěhování Autonomního centra Klinika na Žižkově. Jde o výsledek soudního rozhodnutí, které se přiklonilo na stranu SŽDC. Termínem je čtvrtek 10. ledna, na který komunita chystá od 9:00 hodin happening.

„Rozhodli jsme se zůstat, protože kdybychom odešli, tato budova by zůstala prázdná. Máme informace o tom, že přestože SŽDC tvrdí, že budovu potřebuje na kanceláře, není to pravda. Nepotřebuje ji. Ukázalo se to během toho, když SŽDC v průběhu stavebního řízení několikrát změnilo účel rekonstrukce,“ sdělila na dnešní tiskové konferenci členka kolektivu Kliniky Markéta Juřicová.

Zůstane pusto a prázdno?

Podle zástupců komunitního centra je dalším problémem hrozba toho, že budova po ukončení Kliniky zůstane bez využití. „Stavební řízení je přerušeno do konce května. Tato budova by zůstala minimálně několik měsíců až let prázdná,“ dodala Juřicová.

Klinika začala o možnostech legalizace celého projektu jednat s pražským magistrátem, který dle Juřicové projevil zájem objekt převzít a pokračovat v provozování sociálního centra, přičemž členové kolektivu na tiskové konferenci přestali používat slůvko „autonomní“.

Vyhrotí se ve čtvrtek situace?

Proč členové Kliniky zůstanou na místě i ve čtvrtek 10. ledna, kdy přijdou úředníci objekt vystěhovat? „Pro nás bylo důležité neodejít z toho důvodu, že centrum má širokou podporu a SŽDC nebylo schopné dát argumenty k tomu, proč je to nutné. SŽDC se sice ohání tím, že soud tak rozhodl, ale my bychom chtěli důrazně zopakovat, že soud nenařídil SŽDC vyklizení domu, soud to umožnil. To ale ze státní instituce nesnímá odpovědnost vysvětlit veřejnosti důvody, proč přerušuje tento projekt jen pro to, aby budova byla další měsíce prázdná,“ řekl dnes člen kolektivu Jakub Ort.

Podle obou mluvčích na dnešní tiskové konferenci není cílem čtvrtečního happeningu zbytečně situaci vyhrocovat. „Pokud dojde k nějakému násilí, bude to pouze ze strany policie,“ sdělil Ort. Na setkání zároveň Klinika vyzvala ředitele SŽDC Jiřího Svobodu, aby zastavil exekuci.

Podpora z Prahy 3

Klinice dnes ve svém vyjádření poskytla podporu také Strana zelených v Praze 3, na jejímž území centrum sídlí. Podle místostarosty Prahy 3 Ondřeje Ruta (SZ) pro sociální politiku je řešený pozemek v územním plánu zaveden jako veřejná vybavenost, které je v lokalitě málo.

„Snahu postavit zde kancelářský objekt s minimem ordinací, které při přimhouření oka obstojí u stavebního úřadu, považujeme za faktické obcházení pravidel. Nedokážeme se ubránit dojmu, že kanceláře úředníků SŽDC nejsou něco, co bychom jako Praha 3 v tomto místě nezbytně potřebovali. Chybí nám naopak zařízení sociální péče, chybí nám dostatečně kapacitní zařízení zdravotní péče, chybí nám školky,“ uvedl v prohlášení místostarosta.

Pohled SŽDC

„SŽDC ctí zákony a rozhodnutí soudu, které platí pro všechny občany bez výjimky. Věříme, že si aktivisté tuto skutečnost uvědomí a budou respektovat nastalou situaci. Vyjádření aktivistů nás nabádá k legalizaci jejich nezákonného jednání. Musí si uvědomit, že žijeme v právním státu, kde si nemůže každý dělat, co chce. Jako vlastník budovy nese jedině SŽDC odpovědnost za případné nehody nebo události, při kterých může dojít k újmě na zdraví,“ sdělila v reakci na problematiku tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Správa železniční dopravní cesty odmítá, že by o tématu nekomunikovala. Podle Kateřiny Šubové tento úřad komunikoval se zástupci aktivistů, vedením městské části i magistrátem. SŽDC zdůrazňuje, že objekt Kliniky získala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na základě smlouvy, která značně omezuje možnosti, jak s budovou dále nakládat. Po dobu 20 let ji například nesmí „převést, jiným způsobem zcizit či zatížit“.

„SŽDC plánuje rekonstrukci budovy v souladu s územním plánem, je vypracovaná projektová dokumentace a běží stavební řízení. Následně se do objektu přesune padesátka zaměstnanců SŽDC, kteří jsou nyní v prostorách s komerčním nájmem. Do poloviny roku vypíšeme soutěž na zhotovitele stavby a po získání stavebního povolení a nabytí právní moci zahájíme rekonstrukci. Jakákoli jiná tvrzení aktivistů se tedy nezakládají na pravdě,“ dodala ve svém vyjádření Šubová.

Fotogalerie
9 fotografií

Více o centru Klinika čtěte ZDE