Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zavraždil 100 pacientů, teď se kaje. Německý ošetřovatel se u soudu poprvé omluvil

Autor: ČTK, nkov - 
22. listopadu 2018
13:59

Bývalý ošetřovatel podezřelý z vražd sta svých pacientů na klinikách na severu Německa se ve čtvrtek u soudu v Oldenburgu omluvil pozůstalým po svých obětech. Informovala o tom agentura DPA. Jednačtyřicetiletý Niels Högel je zřejmě největším masovým vrahem v dějinách spolkové republiky.

„Pokud by existoval způsob, jak bych vám mohl pomoci, pak bych to udělal, věřte mi,“ řekl dnes u soudu Högel. Každému z pozůstalých by prý rád dal odpověď na otázky, které ho v souvislosti se smrtí jeho blízkého trápí. „Opravdu je mi to líto,“ dodal. 

Högel vraždil podle obžaloby na klinice v Oldenburgu, kde pracoval od června 1999 do října 2002, a také v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu, kde působil mezi prosincem 2002 a červencem 2005. V Oldenburgu měl podle vyšetřovatelů na svědomí 36 životů, v Delmenhorstu dalších 64.

Ošetřovatel pomocí léků ovlivňujících činnost srdce pacienty přiváděl do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Potřetí trestaný

Högel už v minulosti odsouzen byl. Poprvé dostal na konci roku 2006 za pokus o vraždu několikaletý trest vězení. V roce 2015 pak byl mimo jiné za dvě vraždy odsouzen na doživotí.

Mezi stovkou obětí ošetřovatele byli lidé ve věku 34 až 96 let. Podle některých pozorovatelů ale muž v letech 2000 až 2005 zabil možná i dvakrát tolik lidí.

Video  Policisté do Česka převezli z Německa vraha 36leté ženy  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi