Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pijete s partnerem alkohol? Pak spolu zřejmě zůstanete: Máte společný gen

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
24. dubna 2019
22:37

Experti z Univerzity v Bristolu ve Velké Británii zanalyzovali genetická data z britské Biobanky. Zároveň sledovali 47 000 párů, u nichž zkoumali spotřebu alkoholu. Zjistili, že lidé, kteří pravidelně pijí, si za partnery vybírají jedince s podobnou spotřebou alkoholu. Dokonce oba dva mívají ve své DNA společnou variantu genu ADH1B.

Pokud máte s partnerem společnou zálibu v pití, pak spolu s největší pravděpodobností zůstanete. Dokazuje to studie, jíž provedli britští vědci, kteří zkoumali 47 000 párů. Výzkumníci se domnívají, že za to může gen, který ovlivňuje, jak moc toho vypijeme a také jaký to má na nás dopad. Silní pijani se často dávají dohromady s jedinci, kteří také pravidelně pijí, zatímco příležitostní konzumenti alkoholu hledají protějšky z podobné sorty.

Vědci se zaměřili na zkoumání různých variant genu ADH1B. Ten prý mají každá z dvojic odlišný. Tento gen nám totiž určuje, jestli budeme pít velké nebo malé množství alkoholu. Rovněž také ovlivňuje dopad alkoholu na náš stav. Silní alkoholici budou po požití méně pravděpodobně trpět druhý den kocovinou.

Bristolský student PhD. doktorátu Laurence Howe pověděl časopisu New Scientist: „Chtěli jsme rozuzlovat všechny možnosti za použití genetického přístupu. Výzkum ukazuje, že míra konzumace alkoholu přímo ovlivňuje výběr partnera. Dokonce dokazuje, že lidé si pravděpodobně k sobě volí někoho podobného.“ Oproti tomu má prý náš partner pramalý vliv na to, jak velké množství alkoholu vypijeme.

Zobrazit celou diskusi