Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dcera ruského podnikatele o jeho záhadné smrti: Vraždu maskovali sebevraždou

Autor: Darina Jíchová - 
12. března 2019
23:45

Rok v úterý uplynul od smrti ruského podnikatele a emigranta Nikolaje Gluškova (†68). Zemřel ve svém londýnském domě a vyšetřovatelé uvedli, že na jeho krku našli stragulační rýhy. Případ byl vyšetřován jako vražda, pitva potvdila, že podnikatel byl uškrcen. Tělo našla Gluškovova dcera Natalia, která krátce po otcově smrti zmizela. Žena tento týden vyzvala případné svědky, aby se dostavili na policii. Deníku Guardian sdělila, že místo činu vypadalo jako „levně zinscenovaná sebevražda“. Také vyšetřovatelé uvedli, že se někdo snažil zločin maskovat jako sebevraždu, napsal britský tisk.

Gluškovová se rozhodla prolomit své mlčení. Prohlásila, že chce, aby otcovi vrazi byli dopadeni. Odmítla však spekulovat o tom, kdo a proč otce zabil. Reportérům Guardianu sdělila, že byl „velmi charismatický, plný života a energie“ a že „by si nikdy nesáhl na život“. Připomněla, že k otcově vraždě došlo týden poté, co ruští agenti otrávili dvojitého exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju v anglickém Salisbury.

Poslední telefonát s otcem

Britští vyšetřovatelé se shodli na tom, že se Gluškov pravděpodobně stal obětí nájemného vraha, kterého zřejmě vyslala Moskva. Zatím se jim však nepodařilo najít nikoho podezřelého.

Gluškovová vypověděla, že s otcem naposledy mluvila večer před vraždou. Telefonovali spolu a rozebírali proces s Aeroflotem. Podnikatel měl jít 12. března k soudu kvůli další obžalobě z podvodů. „Zeptala jsem se ho, jak se cítí. Řekl mi, že je připraven vyhrát. Řekla jsem mu, ať se drží a že ho mám ráda,“ popsala rozhovor s otcem.

Dcera: Otec byl velmi pozitivní

Hned druhý den večer se ho snažila kontaktovat znovu, ale nebral jí telefon. Dodala, že mu zkoušela i psát, pak se vydala do jeho domu v jiholondýnské části New Malden. „Mám klíče, odemkla jsem dveře a hned jsem věděla, že se něco stalo, že je mrtvý. Scéna, která mě přivítala, byla jako levná sebevražda. Na těle byla různá zranění. Otec byl velmi pozitivní člověk, nikdy nebyl depresivní,“ uvedla Gluškovová.

Vyšetřování smrti ruského podnikatele Nikolaje Gluškova. Vyšetřování smrti ruského podnikatele Nikolaje Gluškova. | Reuters

Podle dcery podnikatele nese celá situace známky nájemné vraždy. Žena se domnívá, že vrah se do bytu dostal přes terasu, proto nebyly vypáčené dveře nebo poškozený zámek. Gluškov žil sám jen se svým psem. Podivila se nad tím, že pes neštěkal. „Byl velmi ochranářský,“ dodala, že ihned zavolala záchranku. Operátor na situaci upozornil policii a bezpečnostní složky.

Gluškovová vypověděla, že otcův dům se po chvíli zaplnil lékaři, vyšetřovateli a agenty, dorazili i vojenští chemici. Celý prostor i ona musely projít testem na radiaci. Gluškov byl totiž známý bývalého agenta Alexandra Litviněnka, který v roce 2006 zemřel na otravu poloniem. Za jeho vraždou stáli dva agenti z Kremlu. Britové se domnívali, že i Gluškov by mohl být zabit stejným způsobem.

Gluškova se kdysi pokusili otrávit

Žena se Guardianu svěřila s tím, že hodiny proseděla zabalená v dece. „Byli jsme venku, seděla jsem v policejním autě i na ulici, byla tma a zima,“ vzpomínala na osudnou noc. Scotland Yard zahájil masivní vyšetřování, policisté procházeli přes dva tisíce hodin dlouhý kamerový záznam a vyzpovídali stovky svědků. Britové uvedli, že Rusové se už jednou pokusili Gluškova zabít. Došlo k tomu v roce 2013 v hotelu v Bristolu, podnikatel ale otravu přežil.

Největším objevem policie byla černá dodávka s tmavými skly, která se v den vraždy pohybovala kolem Glušovova bytu, ale zatím nedošlo k žádnému zatčení. „Je očividné, že jsem frustrovaná. Za 12 měsíců vyšetřování se případ nikam nepohnul. Přeju si, aby se to vyřešilo,“ prohlásila Gluškovová.

Ani po roce není jasné, co se stalo

Obrátila se na lidi z otcovy ulice Clarence Avenue s tím, jestli v noci z neděle 11. března na pondělí 12. března loňského roku neviděli něco podezřelého nebo neobvyklého. Vyzvala je, aby i se sebemenším detailem přišli na policii. Žena stejně jako její otec žije v Londýně, v Británii získala i vzdělání. Její matka a bratr Dmitrij zůtávají v Moskvě.

Gluškovová věří, že Skripalova otrava a otcova vražda jsou provázané. „Skripalův případ přitáhl pozornost, otcova vražda byla skryta v jeho stínu,“ dodala, že to je přesně, jak Kreml pracuje. „Je to rok, ale zármutek je stále živý, hlavně proto, že nevím, co se stalo,“ řekla novinářům.

Mrtví jsou i Gluškovovi přátelé

Gluškov se ve svém londýnském exilu stýkal hlavně s dalšími ruskými exulanty. Hlavně se svým dobrým přítelem Borisem Berezovským. V 90. letech společně prý vytunelovali ruskou leteckou společnost Aeroflot, kde byl Gluškov náměstkem generálního ředitele. V roce 1999 byl však obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let a propuštěn byl v roce 2004, téhož roku získal azyl v Británii.

Berezovský, který z Ruska rovněž uprchl do Británie, byl ostrým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 zemřel za záhadných okolností, jeho smrt dodnes nebyla vyřešena, stejně jako u Gluškova místo činu ukazovalo na sebevraždu.

„V Londýně byl šťastný, rád cestoval,“ řekla o otci Gluškovová. „Scházel se hlavně s Borisem a Badrim (gruzínským miliardářem Badrim Patarkatsišvilim). První zabili Badriho, to bylo v roce 2008, za pět let pak Borise a za dalších pět let mého otce,“ poukázala Gluškovová. „V ruské televizi o nich vždycky mluvili, spojovali je dohromady a ukazovali jejich fotky,“ uvedla na závěr.

Záhadné zmizení a sexuální hrátky

Ke svému zmizení krátce po otcově smrti, které bylo spojované s tím, že na ni a jejího bratra připadly Gluškovovy dluhy, se nevyjádřila. Nezmínila se ani o spekulaci, která loni proběhla tiskem, podle níž mohl Gluškov zemřít při sexuálních hrátkách se svým mladým přítelem z Ruska, Denisem.

Zobrazit celou diskusi