Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavraždili novináře za odhalení korupce ve fotbale? „Zbijte ho,“ nabádal před tím poslanec lidi

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. ledna 2019
14:01

V Ghaně byl zavražděn investigativní novinář, jenž se podílel na odhalení korupce u vysokého funkcionáře FIFA Kwesiho Nyantakyiho. Policie uvedla, že Ahmeda Husseina-Sualeho (†34) zastřelili ve středu večer muži na motocyklu dvěma kulkami do hrudi a jednou do krku. Novinář byl zrovna na cestě domů.

Zavražděný Hussein-Suale byl členem týmu Tiger Eye známého ghanského novináře Anase Aremeyawa Anase, jenž kolegovu smrt potvrdil na Facebooku. „Smutná zpráva, ale nás nikdo neumlčí. Odpočívej v pokoji,“ napsal. Vraždu odsoudila také ghanská vláda. Novinářova rodina, kolegové a mnozí Ghaňané se dožadují toho, aby byl případ co nejrychleji vyšetřen a viníci potrestáni.

Korupční skandál v ghanském fotbale

Díky Anasovu investigativnímu týmu byl ghanský fotbalový funkcionář Nyantakyi natočen, jak reportérům převlečeným za investory nabízí za úplatu přístup k prezidentovi a dalším představitelům ghanské vlády. Na jiných záznamech si bral peníze od podnikatele, který chtěl sponzorovat fotbalovou ligu v Ghaně.

Po zveřejnění nahrávek přišel Nyantakyi o pozici v čele ghanského svazu, o funkci prvního místopředsedy Africké fotbalové konfederace a členství v radě FIFA. V listopadu dostal doživotní zákaz působení ve fotbale.

Novináři z Anasova investigativního týmu prosluli svou anonymitou, kterou si přísně střeží. Své obličeje většinou schovávají pod masky nebo korálkové závoje. Krátce po vypuknutí skandálu kolem Nyantakyiho poslanec Kennedy Agyapong zveřejnil fotku Husseinova obličeje a nabídl finanční odměnu lidem, kteří ho napadnou.

Novinář si proti sobě poštval vlivného poslance

„Ten kluk je velmi nebezpečný, žije tady v Madině. Jestli přijde, zbijte ho,“ prohlásil tehdy Agyapong, ukázalo se, že politik je rovněž zapleten do korupčního skandálu. Agyapong odmítá obvinění, že je nepřímo zodpovědný za novinářovu vraždu. „Nic mi neudělal, měli by vyšetřovat ty, proti kterým vystoupil. On a jeho šéf Anas si znepřátelili mnoho lidí,“ brání se Agyapong. „Zlo, které napáchali, je pronásleduje,“ dodal politik.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi