Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš si dupne na Facebook a Google. A po „nesmyslu ČSSD“ tasí Sobotku i Špidlu

Autor: simao - 
6. dubna 2019
05:02

Digitální daň, to je téma, na kterém se premiér Andrej Babiš (ANO) s koaličním partnerem z ČSSD shodne. Vládní koalice by ráda více zdanila nadnárodní internetové giganty, jako jsou Facebook či Google, kteří mají v Česku tučné příjmy z reklamy. Na čem se ale Babiš s ČSSD neshodne, je vedle sektorové daně na banky i jiná daň - na dividendy. Babiš při té příležitosti vzpomněl někdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD) i expremiéra Vladimíra Špidlu (oba ČSSD).

„Chtěli bychom zavést třeba digitální daň z reklamy, protože tady máme společnosti, jako je Google, který platí tři miliony korun na daních, a Seznam platí miliardu ročně na daních, což samozřejmě není spravedlivé,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

A šéf ANO Andrej Babiš v tomto případě s ČSSD souhlasí. Už dříve připouštěl, že by zavedení takové daně mohlo připadat v úvahu. Nyní Blesk Zprávám potvrdil, že si na společnosti jako Facebook či Google chce došlápnout. „Digitální daň jsme navrhovali i na Evropské radě, tam to neprošlo. My to určitě zavedeme, je to určitě v plánu, abychom to zavedli. Není důvod, aby tyto firmy, které tady inkasují velkou reklamu a sídlí mimo ČR, neplatily daně,“ uvedl Babiš.

Opozice se debatě o podobě takové daně nebrání. Co se zavedení digitální daně pro firmy jako Google či Facebook týče, ekonomický expert ODS Jan Skopeček ale varuje, že by digitální daň ve finále mohla dopadnout na spotřebitele, aby Facebook vybral peníze navíc.

„Nebráním se diskuzi o tom, jak by ta digitální daň měla vypadat, byť vidím jako velmi problematické, jak vzhledem k typu služby a mezinárodní působnosti těchto obrovských gigantů, jestli je skutečně v silách národního státu daňově tyto společnosti dohnat,“ zapochyboval Skopeček.

Primárně však nechce podporovat zavádění nových daní, dokud se v Česku nezjednoduší, nesníží, případně rovnou nezruší některé daně stávající. Poslanec ODS míní, že v Česku nejsou nízké daně, ale naopak poměrně vysoké a složité. A prostředky se plýtvá na „socialistických experimentech“.

Daně z dividend? Babiš odmítá „nesmysly“ ČSSD

Zatímco ve vládní koalici dochází ke sporu o vyšší zdanění bank, exministr za ČSSD Chvojka, který měl na starosti lidská práva a rovné příležitosti, se pozastavuje i nad nápadem daně z dividendy. „Za minulý rok uteklo z ČR na dividendách 270 miliard korun, které by se daly použít,“ řekl Blesk Zprávám.

Jenže plán tvrdě naráží právě u premiéra Babiše. Předseda vlády totiž debatu o dividendách označuje za nesmyslnou. „Aby bylo jasno. Dividendová směrnice EU je z července 1990. A tuhle dividendovou směrnici k 1. lednu 2004 implementoval pan ministr financí Bohuslav Sobotka za předsedy vlády pana Špidly, který teď radí paní Maláčové. Nechť laskavě si vzpomene, co zavedl. A nechť tady nevykládají nesmysly,“ rozčílil se Babiš.

Premiér se mimo jiné obává předem prohraných soudních sporů. „Protože v momentě, kdy my bychom zdanili dividendy, tak nejenom že zaplatíme tu ztrátu, ale ještě k tomu i pokutu. Všechny firmy, pokud mají matku v EU a vezmou si dividendu z Čech, neplatí daně. A to bylo zavedeno za Špidly a Soboty,“ řekl Blesk Zprávám šéf ANO.

„Nezdanění dividend zavedli sociální demokraté, nechť si to nastudují. Oni to zavedli a nyní navrhují něco, kdy bychom zaplatili ještě víc. Na beton prohrajeme soud a ještě zaplatíme škodu. Toto vůbec není téma a je to nesmysl,“ hřímal Babiš.

Bohuslav Sobotka jako ministr financí ve vládě Vladimíra Špidly, ve které nechyběl ani Stanislav Gross Bohuslav Sobotka jako ministr financí ve vládě Vladimíra Špidly, ve které nechyběl ani Stanislav Gross | Archiv Blesku

qmurq ( 6. dubna 2019 13:27 )

Už si občas dupnul do svejch koblihovejch srajd.

qmurq ( 6. dubna 2019 13:21 )

Babiši, už nudíš.

vemenozmojistary ( 6. dubna 2019 12:47 )

Babiš může dupnout akorát tak do h@vna.

asijo ( 6. dubna 2019 10:56 )

Babiš zase jen slibuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa