Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Jste zoufalá,“ sjel Babiš poslankyni. A zuřil kvůli mýtu, „megatunelu a symbolu korupce“

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2019
17:30

Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek ve Sněmovně pořádně rozlítil. Při interpelacích dostal otázku na mýto a potíže korunního prince hnutí Jaroslava Faltýnka, za které byl opozicí ostře kritizován. Na ODS vytáhl její „symbol korupce“ a o dřívější smlouvě pro Kapsch, který v mýtném tendru loni nevyhrál a o výběr mýta má přijít, mluvil jako o „megatunelu“. Petr Fiala (ODS) se Babiše tázal i na to, zda v ANO nezačínají převládat „obchodní vazby a klientelistické sítě“. A Babiše naštvala i poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Schůzky druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka s ředitelem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a šéfem Kapsch Karlem Feixem probírali poslanci ve čtvrtek ve Sněmovně dvě hodiny od 11:00 do 13:00 a pak se vydali na oběd. Andrej Babiš (ANO), který upozorňuje, že je Faltýnek v celé kauze pouze jako svědek, u toho chyběl, dorazil však na odpolední interpelace. „Domovní prohlídka proběhla také kolem prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Těch náhod a různých podezření kolem hnutí ANO je v poslední době nějak moc,“ uvedl svou interpelaci Petr Fiala (ODS).

Megatunel a symbol korupce

Babiše svým dotazem pořádně rozpálil. „Já chápu, že pan předseda strany, která v historii naší země má snad nejvíc korupčních skandálů, že nechce zabíhat do minulosti, ale já musím, pane předsedo,“ reagoval premiér. Připomněl, že ODS ve své historii měla coby ministra dopravy „symbol korupce“ Aleše Řebíčka.

„Vysoutěžili jsme to transparentně, firma Kapsch nevyhrála a získali jsme o 15 miliard nižší cenu,“ hájil loňský tendr na mýto, který vyhrálo konsorcium firem Czech Toll a Sky Toll. Kapsch měl v minulosti „neuvěřitelné“ podmínky, podotkl Babiš.

„Tenhle megatunel, na kterém se podílely tradiční demokratické strany a vy, když jste přišli k moci, tak jeden z vašich symbolů korupce, pan Řebíček, který to vlastně nejdřív kritizoval a potom udělal takový kšeft v prospěch Kapschu, kde se de facto celá ta zakázka změnila. Váš symbol korupce Řebíček (…). A vy ještě máte drzost se mě tady na něco ptát?“ vyjel na Fialu Babiš.

„Všichni jste počítali, že Kapsch forever, navždy Kapsch,“ tvrdil premiér. Navrhuje, aby vznikla nová vyšetřovací komise. „Nechť to vyšetří tentokrát Piráti, oni u toho nebyli. A oni to rádi vyšetřují všechno,“ navrhl Babiš.  „Zkuste se podívat do trezoru některé strany, jestli tam náhodou nevlastníte nějaké akcie některých firem Kapsch, které byly vytvořeny tehdá. Účelově,“ přesunul se Babiš do útoku. „Kapsch nevyhrál, my jsme po vás zdědili tu smlouvu, kde jsme snížili náklady státu o 500 milionů ročně, 1,5 miliardy, protože se to nedalo vypovědět, to bylo vaše dílo,“ řekl Babiš ke smlouvě s Kapschem.

„Smlouva s firmou Kapsch byla podepsána v roce 2006, kdy ODS byla v opozici,“ opravil Babiše Fiala a dodal: „Mám nejenom tu drzost, ale i právo a povinnost lídra opozice se vás na tyto otázky ptát, i když jsou vám nepříjemné. Pokud máte nějaké podezření, obraťte se na policii, na to máte také plné právo. Ale neobviňujte tady z něčeho nás z minulosti.“ Tázal se, zda ANO je nadále protikorupčním hnutím, zda považuje jednání Faltýnka a nyní již bývalého brněnského radního z ANO Jiřího Švachuly za etické a zda nevidí hlubší problém v ANO, „kde třeba už začínají převládat obchodní vazby a klientelistické sítě“.

„Ne, my jsme určitě protikorupční hnutí a mě nikdo nezkorumpuje. Pan Švachula pochybil a byl vyloučen. My se nekompromisně zbavujeme všech takových, kteří nalezli k nám a chovají se nepatřičně (…). U nás je padni, komu padni. A kdo pochybí, v hnutí ANO končí,“ reagoval Babiš. „Je to megatunel. Kapschi jste dali ještě lepší smlouvu než ti před vámi. Je to tunel za 15 miliard, Kapsch za nás nevyhrál, to, že se to snažil ovlivňovat ze všech stran,  je možné. Faltýnek není ani stíhán, není ani obviněn, takže tady se hraje kauza Faltýnek, která neexistuje. Za vás ta smlouva nás stála 27 miliard, za nás to bude 10,3,“ dodal Babiš.

Jste zoufalá, obořil se Babiš na poslankyni

Babiše přitom vytočila i poslankyně STAN Věra Kovářová s interpelací „Fakeová vláda“. „Oblíbenost vašeho facebookového profilu překračuje všechny žebříčky popularity, zveřejníte příspěvek o délce 20 tisíc znaků a za sedm minut se vaše slova líbí skoro tisícovce lidí. Úžasné, je to hodno obdivu, nicméně některá zjištění vedou k podezření, že v tom asi bude nějaký háček. Prý si platíte armádu ‚fejkových‘, nebo chcete-li falešných, profilů (...). Mně to přijde skutečně směšné, že si vláda musí platit za to, aby ji někdo poplácával po zádech,“ tvrdila Kovářová a tázala se Babiše, zda si potřebuje platit za falešnou slávu na Facebooku, zda nejde o nemorální podvod a zda jsou tyto praktiky placeny byť jen částečně z veřejných prostředků.

„Tak to je fakt zoufalství. Vy jste tak zoufalá, vy jste nešťastná. Nejste zoufalá? Jak musíte takhle lhát, prosím vás? Proč lžete? Z rozpočtu platíme co? To je neuvěřitelné. Toto máte z vlastní hlavy, nebo to vám poradil někdo? Hrozný zoufalství,“ reagoval ostře Babiš.

Vyprošoval si, aby Kovářová říkala, že někoho platí, poslankyně mu řekla, že přesně takovou reakci si představovala. „Začít odpověď, že jsem zoufalá a nešťastná, to je skutečně hodno premiéra. Pravděpodobně by to bylo spíše psychologa,“ vrátila Babišovi úder poslankyně a dotazy poslanců označila za právo, zatímco Babiš mluvil u Fialy o drzosti. „Vy jste sem normálně přišla a sprostě jste lhala o tom, že si platíme příspěvky na Facebooku. Normálně lžete a ještě drze říkáte, že je to z rozpočtu. Tak se potom nedivte, jak já vám odpovídám,“ dodal později Babiš.

Slevy na jízdném se rušit nebudou

Babiš během interpelací odmítl, že by se vláda chystala rušit slevy na dopravu. „Pro mě to není žádná téma. Žádné slevy se rušit nebudou. Ani pro důchodce, ani pro studenty. My žádné slevy rušit nebudeme. Nikdo o tom nediskutuje, a pokud já budu premiér, tak ty slevy budou,“ uvedl při dotazu Dominika Feriho (TOP 09). „Babičky mi píšou, že mohou jezdit za vnučkami častěji. Nejenom jednou, ale častěji. Jsme určitě rádi, že ty slevy jsou. Dopravci uvádějí, že slevy skutečně využívané jsou, a jsme rádi, že jsme mohli pomoci studentům a důchodcům,“ dodal premiér.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 16. března 2019 11:17 )

Přišla a zaútoćila NEMÍSTNĚ/NEOMALENÉ a především lživě jako vzpupné, závistivé dítě na hřišti....Tento výstup jí ovšem proslavil

marmat ( 16. března 2019 11:13 )

Ona opravdu tentokrát zválcovala Semelovou....i když z toho hodně "čouhal" Farský! Šok pana premiéra byl transformován POUZE ve velký údiv !!!

marmat ( 16. března 2019 10:30 )

Senzačně shrnuto....jen nevím jak vyslankyně STANU "voní" Němcové...To je zajímavé DUO....Je to taková naivnější Uježděná

marmat ( 16. března 2019 10:27 )

zdenkku-Pokud nejste Šípková růženka, tak obrovskej MIMOŇ.....nedávají se asi 5 let!!! Nebo víc ? To že odpadávají trollové, které si Kovářová popletla s Diskutéry je pochopitelné...nadávky nahánějí ANO mnoho nových voličů

marmat ( 16. března 2019 10:23 )

TITULEK opět šlape na plyn !!! No obyčejnej/faktickej halt "neprodává" !Tak tedy nehorázné lži paní poslankyně udivily /NEROZZUŘILY/ premiéra.Byl paf jako všichni a ovládl se i když sněmovna se smála-Brabec odbouranej Zeptal se zda je OK...???Nebyla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa