Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiše štve role Faltýnka v kauze Kapsch. Obviněným v Brně hrozí až 16 let vězení

Autor: ČTK, Mii - 
11. března 2019
12:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažuje za vhodné, že 1. místopředseda jeho hnutí Jaroslav Faltýnek v kauze policejního prověřování činnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) suploval roli ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). V rozhovorech pro pondělní Mladou frontu Dnes a Lidové novinky přímo uvedl, „že ho to štve“. Dozorující státní zástupce Radek Mezlík řekl, že devíti obviněným v korupční kauze v Brně-středu hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Jednoho z nich, radního Brno-Střed Jiřího Švachulu (za ANO) České dráhy odvolaly z dozorčí rady ČD Cargo.

Policie prověřuje veřejné zakázky, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, včetně tendru na mýtný systém. „Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,“ uvedl Babiš v Lidových novinách.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci antimonopolního úřadu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Babiš míní, že podezřelí jsou „spíše na ÚOHS a v Kapsch“, Faltýnek má v kauze figurovat jako svědek. „Ale samozřejmě to nepůsobí dobře. Ke mně se Kapsch také pokoušel dostat, já je odmítl vůbec jen přijmout. Byla to záležitost pana ministra dopravy Ťoka,“ dodal premiér v MfD.

Členové několika protikorupčních organizací v čele s Oživením ráno vyzvali vládu, aby vrátila důvěryhodnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zvážila odvolání předsedy úřadu Petra Rafaje.

Státní zástupce: Žádný únik nebyl, policie odvádí kvalitní práci

Ke kauze se v pondělí vyjádřil také dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Ohradil se proti informacím, které se objevily o víkendu, podle kterých zprávy o Faltýnkovi a Kapsch unikly do médií od policie či státního zastupitelství. Podle něj soudní příkazy či usnesení policie obdrželo přes 100 lidí a není v moci policie, aby zabránila poskytnutí informací od všech dotčených.

„Důrazně se ohrazuji vůči nařčením, že v tomto případě došlo k úniku informací od policie či státního zastupitelství. Naopak je zřejmé, že policie v souvislosti s utajením obou kauz odvedla kvalitní práci. Citlivé údaje se podařilo dlouhou dobu utajit až do okamžiku provádění velkého počtu domovních prohlídek a zahájení trestního stíhání. V tomto okamžiku však odůvodněné soudní příkazy či usnesení policejního orgánu obdrželo více než 100 osob a není v moci policie poskytnutí informací z jejich strany zamezit,“ uvedl Mezlík.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce počátkem týdne požádat policejního prezidenta Švejdara o prověření, zda v kauze od policie unikly do médií odposlechy. Do budoucna chce zajistit, aby podobné úniky nenastaly, podle něj to komplikuje vyšetřování, řekl v neděli v pořadu Partie v televizi Prima. Švejdar ale v prohlášení na webu policie popřel, že by odposlechy unikly. V médiích se podle něj objevily jen informace z dokumentů, které dostali i obvinění či obhájci.

Brno-střed bude jednat o osudu zadrženého úředníka

V pondělí se přetřásá také osud několika osob, které policie v souvislosti s kauzou vzala do vazby. Babiš vyzval ministra Ťoka, aby radního městské části Brno-střed za ANO Jiřího Švachulu „vyhodil“ z dozorčí rady ČD Cargo. Švachula je spolu s dalšími čtyřmi muži ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek a korupce. 

ANO se jako protikorupční hnutí musí zbavit těch, u nichž by se prokázala korupce, prohlásil premiér. „Okamžitě jsem řekl ministru Ťokovi, aby ho v pondělí vyhodil. Hnutí se musí zbavit lidí, u kterých by se prokázala korupce. Založil jsem hnutí proti korupci a pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo,“ řekl Babiš v Lidových novinách. Švachula na svém postu v pondělí kolem poledne opravdu skončil.

Jednat se bude také o osudu místostarosty Petra Liškutina (ANO). O jeho budoucnosti chce diskutovat starostka Brno-Ivanovice Jana Bohuňovská (ODS). „Oficiálně nic nevím. Dnes budu mluvit se zástupci oblastního hnutí ANO. Od nich se dozvíme, co bude,“ uvedla Bohuňovská.

Podle ní zatím nelze říct, zda Liškutin funkci místostarosty opustí, nebo se bude čekat, jak se bude případ vyvíjet. „Může taky sám poslat rezignaci, a tím pádem se budeme bavit o tom, kdo za něj přijde nový. Nejde nic vyloučit, ale více budu vědět až po setkání se zástupci ANO,“ řekla Bohuňovská.

Švachula jako spojka případů

Policie zasahovala na radnici Brno-střed od minulého čtvrtku do sobotního rána. Zajímala se především o zakázky z odboru investic, který v minulém období z politického hlediska spadal pod Švachulu jako místostarostu a nyní ho má na starosti jako radní. Liškutin je dlouholetým úředníkem a vedoucím odboru investic a správy bytových domů v centrální městské části.

Devět obviněných se podle Mezlíka účastnilo systému ovlivňování veřejných zakázek včetně poskytování úplatků, čímž fungovali jako organizovaná zločinecká skupina. Jedním ze spolupracujících obviněných je podnikatel Saman El-Talabani, který je stíhaný na svobodě. El-Talabani je také aktérem dalších dosud neuzavřených kriminálních vyšetřování.

Obviněným podle Mezlíka hrozí hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Přitěžuje jim účast v organizované zločinecké skupině, která sazbu zvedá. Soudce Městského soudu v Brně Libor Hanuš už dříve uvedl, že jim hrozí tresty od 10,5 roku výše.

Sazbu zvyšuje „zločinecká skupina“

„Sazba, kterou jsou ohroženi, vychází z toho, že u všech jde o přijetí úplatků nebo úplatkářství v té vyšší kvalifikaci, kde hrozí sazba od pěti do 12 let. Ale vzhledem k tomu, že je to organizovaná zločinecká skupina, tak zákon stanoví, že horní hranice se zvyšuje o jednu třetinu a ukládá se trest v horní polovině takto stanovené sazby. Tím pádem se 12 posouvá o třetinu na 16, tedy pět až 16. Polovina je 10,5 roku takže v horní polovině je nad 10,5,“ vysvětlil Mezlík.

Policie minulý týden zasahovala na několika místech. Kromě radnice Brna-středu nebo Švachulova bydliště to bylo ohledně jiného případu také na antimonopolním úřadě nebo ve firmě Kapsch. Druhý případ podle dostupných informací souvisí s mýtným tendrem včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou hnutím ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Pojítkem obou případů by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

doktormediciny ( 11. března 2019 21:22 )

Ad Zdenek 43...Večskere invektivy vuci Vasim elaboratumn jsou promazavany

turbina ( 11. března 2019 20:00 )

marmat : Ty stará, hloupá čůzo, kvůli neznámému obsahu kabelky Nečasovy kobylky padla vláda , ale trestně stíhaný komunista a slovenský fízl se drží jak filcka.

marmat ( 11. března 2019 19:17 )

zdenkku a spol......Naprosto přednostní právo na svěrací kazajku...Vezměte sebou k doktorovi VŠECHNY Vaše "diskuzní příspěvky"...Půjde to fofrem

marmat ( 11. března 2019 18:54 )

Šef ÚHOS ČSSD -jmenován Klausem, potvrzen Sobotkou .... uvidíme, nepředbíhejme.

marmat ( 11. března 2019 18:49 )

zdenkku: Vy jste na I.stpuni ZŠ ??? že NIC nepamatujete??? Nebo dětství v Bangladéši ??? tohle ani paralýza neomlouvá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa