Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po razii u Faltýnka a v Kapschi je 9 obviněných: Brněnská radnice zůstane zavřená

Aktualizováno -
8. března 2019
11:34
Autor: ČTK, vei, jn - 
8. března 2019
06:42

Kriminalisté obvinili v noci na pátek devět lidí v souvislosti se čtvrteční razií na radnici městské části Brno‒střed. O návrhu na vazbu má státní zástupce rozhodnout v pátek. Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářství.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno‒střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ)Jaroslav Ibehej.

NCOZ od čtvrtečního rána zasahovala na vícero místech v zemi ve dvou oddělených případech. „Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,“ dodal mluvčí.

 

Rozhoduje se  o Švachulovi

Nejvýznamější postavou zločinného spolčení je podle informací Blesku současný radní pro investice a někdejší místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (53, ANO). „O případném podání návrhů na vzetí do vazby rozhodne státní zástupce během dneška,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Budova úřadu v Brně v Dominikánské zůstane kvůli zásahu policie uzavřena i v pátek. Doma podle tajemníka zůstane asi 150 zaměstnanců.

Vedení radnice městské části Brna-střed chybějí informace, co se aktuálně děje v souvislosti s razií na radnici Brna-středu.

„Nemáme žádné bližší informace. Spojila jsem se s panem starostou, policie svoji práci ještě neskončila. V pondělí se sejdeme, máme radu, budeme o tom hovořit,“ řekla místostarostka. „Nevíme, zda budou všichni radní na radě, stav je takový, jaký je,“ dodala.

Hledali ve firmě Kapsch a u Faltýnka

Detektivové přišli do pražského sídla firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém v Česku, bytu ředitele Kapsch, sídla ÚOHS v Brně, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

Policie podezřívá podle serveru Novinky.cz předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Radnice Brna‒střed byla celý čtvrtek zavřená. „Policie na úřadu hledala dokumenty, není ale zřejmé, čeho přesně se zásah týká," řekl tajemník radnice Petr Štika. Policisté zasahovali také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá.

panda82 ( 8. března 2019 18:16 )

už to tu bylo tenkrát myslím za Krause, taky pokus o puč

marmat ( 8. března 2019 15:36 )

Je to HNUS a skutečně naprosto na hraně, co na pana Faltýnka i Babiše (daně???) vytáhnou v DEN jeho návštěvy v Bílém Domě...Ale díky tomu i ten "nejhloupější Bulík" pozná, že se ZASE jedná o hon směrem k puči ...čili %A NO jdou nahoru

marmat ( 8. března 2019 15:30 )

Oslí můstek má vytvořit FEJK o ušpinění ANO (Faltýnek !???) jako v tomto zářném případě. Ale lidi už nejsou APATICKÉ ovce....To jsme "spolehlivě plnili" za totáče a bohužel až do nedávna

marmat ( 8. března 2019 15:26 )

Ohromná soustrast s Vašíém IQ...z toho se už ovšem nevyhrabete...to je konečná

marmat ( 8. března 2019 15:24 )

Pár udavačů... organizátorů"diskuzí i náměstíček" spustilo včera AKCI "Z" Spočívá ve Znechucení triumfální cesty do USA panu premiérovi Tak ovšem používají v titulcích Faltýnka, kterého ničili v pseudoaféře ČH -dosud neomluvili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa