Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Holčička (14) chtěla skočit z hradeb v Jihlavě: Uklouzla a zachránit ji museli dva policisté

Autor: DH - 
7. března 2019
14:09

Skleněnou plaketu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina si ve středu odnesli dva policisté, kteří v únoru letošního roku v Jihlavě zachránili čtrnáctiletou dívku, jež visela z městských hradeb poté, co chtěla spáchat sebevraždu.

Ocenění z rukou krajského policejního ředitele brig. gen. Mgr. Miloše Trojánka převzali dva podpraporčíci – Radek Pytlík (28) a Jindřich Dáňa (24). Policistům se dostalo poděkování za hrdinný čin, při kterém projevili obrovskou míru duchapřítomnosti a osobní statečnosti.

Pytlík a Dáňa si plaketu vysloužili svým hrdinským činem, který se odehrál 20. února letošního roku. Krátce před půl desátou večer dostali policisté oznámení z Hradební ulice v Jihlavě, kde měla údajně viset z městských hradeb žena, což se po brzkém příjezdu Radka Pytlíka a Jindřicha Dáni potvrdilo. Žena visící dolů pouze za konečky prstů křičela o pomoc, policisté ale nejprve museli přeskočit mříže, které zamezovaly veřejnosti vstup do této oblasti, a až poté dívku společnými silami vytáhli do bezpečí a přivolali zdravotnickou pomoc.

„Dívka byla už úplně vyčerpaná, nevěděli jsme, jak dlouho před naším příjezdem tam visela. Už neměla téměř žádné síly. Velkým štěstím asi bylo, že se jednou nohou opírala o vystouplý kámen v hradbách, jinak by se asi tak dlouho neudržela,“ popsali situaci policisté.

Do příjezdu záchranky se muži zákona snažili s dotyčnou komunikovat. Nejprve zjistili, že je dívce pouze čtrnáct let a poté i to, že chtěla spáchat sebevraždu skokem z hradeb kvůli svým osobním problémům. Když ale stála na místě a chystala se k činu, na chvíli se zamyslela, podklouzla jí noha a ona se zřítila. Naštěstí se ještě stihla zachytit za konečky prstů a voláním o pomoc upozornila kolemjdoucí ženu, která zkontaktovala policii. Dívka se s ní následně setkala a poděkovala jí za její duchapřítomnost. Následně byla převezena na vyšetření do jihlavské nemocnice.

„Dívka si mohla pádem z výšky způsobit smrtelné zranění, ale také mohla pád sice přežít, ale způsobit si vážné poranění páteře s trvalými následky. Díky vám dvěma dostala druhou šanci a věřím, že to dívce časem dojde, co jste pro ni v ten okamžik udělali," řekl na účet policejních hrdinů krajský policejní ředitel Miloš Trojánek. Podle jeho slov čin dělá dobré jméno celé policii, o čemž svědčí i fakt, že na facebooku se objevila řada pozitivních ohlasů na čin mladých příslušníků jihlavského policejního sboru. Respect! Tak má vypadat policie: pomáhat a chránit. Díky, pánové,“ napsala třeba uživatelka Martina. „Hoši pěkný, být otec slečny, nosím vás na rukou,“ okomentoval příspěvek Policie ČR René.

Osmadvacetiletý Radek Pytlík má přitom na kontě už jedno takové ocenění. V prosinci roku 2018 zachránil život muži, který bezvládně ležel na jedné z jihlavských ulic.

agfor ( 7. března 2019 16:05 )

Tím, že ukazujete ochránce bohatých po zuby ozbrojené, chcete ukázat, že se jich mají slušní a bezbranní lidé oprávněně bát ?

antismejd ( 7. března 2019 14:34 )

14letá takzvaná HOLČIČKA....skopnou dolů tu šmejdku!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání