Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Urna utýraného Marečka (†3) zmizela z pohřebního ústavu! Nevím, kde zapálit svíčku, pláče babička

Autor: lac, chm - 
1. dubna 2019
05:02

Nebohý Mareček (†3) z Loun, kterého utýral jeho otčím (20), nemá klid ani po smrti. Urna s jeho ostatky nečekaně zmizela z pohřebního ústavu v Lounech, kde matka (19) před měsícem objednala zpopelnění bez obřadu. Měsíc a půl po tragédii se sešlo na tisíc lidí v šesti městech Česka v rámci pochodů proti týrání dětí.

„Se smrtí vnuka se nemohu smířit. A nyní nevím, ani kam můžeme zajít se synem zapálit svíčku. Neviděli jsme ho od listopadu. Simona nám nechtěla říct, kde v Lounech bydlí. V posledních dnech má i hluchý telefon. Ráda bych vnuka alespoň důstojně pohřbila,“ zoufá si babička z otcovy strany Libuše (40) z Chomutova. Vnuka chtěla nechat pohřbít tam.

Za nebohého chlapečka v sobotu proběhl na šesti místech Česka pietní pochod se vzkazem Stop týrání dětí. Většinou matky s dětmi, kterým osud chlapečka není lhostejný. Skonal po brutálním trýznění 16. února. Z jeho vraždy byl obviněn otčím Josef K. (20), který žil s jeho matkou Simonou (19). Do Loun, na Mírové náměstí, přišlo zhruba dvě stě lidí. „Na to, že se to stalo v Lounech, je to docela málo,“ netajila zklamání pořadatelka lounské akce Lucie Veselá (23). Z náměstí se lidé vydali na pietní pochod s transparenty Stop týrání dětí a vzkazem „Nemlčte k týrání dětí,“ k domu, kde k tragédii došlo.

Daniela Brtníková, ředitelka Klokánku v Teplicích a Ústí nad Labem zapálila za Marečka svíčku a požádala přítomné o minutu ticha za nebohého chlapce. Vyzvala, aby lidé, kteří o týrání dítěte vědí, nejčastěji jsou to sousedé, lidé z blízkého okolí, aby vše oznámili. „U Marečka se to nestihlo. Je, bohužel, první letošní obětí týrání dětí,“ řekla s tím, že trýzněných dětí v Česku přibývá.

„Situace se nesmí opakovat. Chceme vzkázat všem lidem, kteří ve svém okolí vnímají ohrožené dítě, aby se nebáli na tuto situaci poukázat,“ uvedli organizátoři z Fondu ohrožených dětí. 

V případě zjištění týrání dítěte lze skutečnost oznámit na bezplatnou policejní linku 158, nebo sociálnímu odboru příslušného města, či Fondu ohrožených dětí.

Danela ( 1. dubna 2019 08:53 )

Mlčeli všichni celou dobu, takže minuta ticha je adekvátní uctění. Ať všechny, co o týrání věděli nebo to tušili, žere svědomí do konce života.

bibulkan ( 1. dubna 2019 06:21 )

Kdo může a nezabrání zlu, kdo ho toleruje, je stejně vinen, jako ten, kdo zlo páchá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání