Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blízcí utýraného Marečka (†2) na detektoru lži: Co prozradil o jejich „výmluvách“?

Autor: miv, VaB - 
15. října 2019
13:48

Až na detektor lži poslala soudkyně údajného vraha Josefa K. (21), který podle obžaloby utýral Marečka (†2) z Loun, a také chlapcovu matku Simonu T. (19). Ta měla podle obžaloby přihlížet tomu, jak Josef chlapečka umučil k smrti.

Před Krajským soudem v Ústí nad Labem v úterý vypovídala k případu utýraného Marečka (†2) z Loun znalkyně z Kriminalistického ústavu Zuzana Dohnalová. Vysvětlovala, jaké světlo na výpovědi obžalovaného Josefa K. a korunní svědkyně Simony T. vrhly výslechy na polygrafu, neboli na detektoru lži.

Výsledky podle Dohnalové naznačují, že Josef K. i jeho bývalá partnerka svoje výpovědi před soudem mohli zkreslovat. „U obou jsme zaznamenali u některých otázek atypické reakce, které lze vnímat jako neupřímnou, nebo také nepravdivou odpověď," vysvětlila Dohnalová.

Josef podle ní tak mohl lhát například, když tvrdil, že Marečka neuhodil o vanu, nebo že ho nespálil plotýnkou či cigaretami. „Tady se objevily aktivační projevy obžalovaného, které poukazují na možný pocit ohrožení," doplnila znalkyně.

Mnohem silněji prý reagovala Simona, když na detektoru odmítala, že by chlapcovy popáleniny způsobila ona nebo obžalovaný otčím. „Ve většině sledovaných reakcí došlo k výrazným odchylkám," popsala Dohnalová. 

Spálená kůže od žehličky?

Soud nechal dodatečně zkoumat také žehličku, kterou policie zajistila při domovní prohlídce. „Na její špičce byla nalezena Marečkova DNA," vyčetla ze spisu soudkyně Halka Lacinová. To naznačuje, že i tento nástroj mohl být použit při mučení nešťastného chlapce.

Mareček zemřel v polovině února. Jeho matka Simona (19) uvedla, že Josef K. jejího malého syna brutálně týral od začátku roku. Marečka podle jejích slov chtěl převychovat. Proto ho prý pálil cigaretami, fackoval ho a bil ho vařečkami, až stříkala krev. Pak už dítě začalo být apatické. To podle žalobce vyprovokovalo smrtící reakci. „Došlo k útoku, který zcela vybočil z běžného napadání, kterému byl poškozený vystaven, a právě tato rána vedla ke smrti,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Marečkův případ si získal pozornost také kvůli tomu, že po smrti dítěte se ozvala celá řada svědků, kteří potvrdili, že o týrání něco tušili nebo věděli. Nikdo z nich ale úřadům nic nenahlásil.

Monikay ( 15. října 2019 14:36 )

takže jinými slovy lžou jako když tisknou... snad od těchto typů nečekali upřímnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání