Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Faltýnek v kauze mýta zmínil tajný sklep. Grilování ve Sněmovně „zamlžil Rákosníček“

Aktualizováno -
27. března 2019
20:00
Autor: Petra Štefková - 
27. března 2019
18:30

Pravá ruka premiéra Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek (oba ANO) se ve Sněmovně vrátila k vysvětlování své role v mnohamiliardové kauze mýtného tendru. Faltýnek ve středu odmítl, že by jeho schůzky v hotelích byly horší než ty ve Sněmovně, prý to rozhodně není utajovaný sklep bez odposlechů. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura předsedovi zákonodárců hnutí ANO opět vmetl příměr s Pohádkami ovčí babičky, Piráti v tom pro množství mlhy viděli spíš Rákosníčka. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se debaty neúčastnil, stejně jako premiér Babiš.

Podezření, že Faltýnek jednal ve prospěch rakouské společnosti Kapsch, vyšla najevo poté, co policie u druhého muže hnutí ANO prováděla domovní prohlídky. Faltýnek se měl podle policejních odposlechů scházet s ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem a šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem. A to v době, kdy antimonopolní úřad na tendr dohlížel.

Jaroslav Faltýnek (ANO) při svém prvním vystoupení ve Sněmovně ke kauze mýto prohlásil, že ho nikdo k jednáním nepověřil. „Já jsem za celý svůj život – aktivní život myslím – zvyklý řešit problémy okamžitě. A protože v rámci hnutí jsem měl na starosti i oblast dopravy politicky, tak jsem si ten mandát prostě vzal a začal ten problém řešit,“ říkal 14. března při prvním projednávání této kauzy ve Sněmovně.

O schůzkách nevěděl ani Babiš

O schůzkách Faltýnka se zástupcem firmy Kapsch a s šéfem antimonopolního úřadu nevěděl ani premiér Andrej Babiš (ANO). A nad tímto krokem se podivoval i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podle jeho názoru by žádný politik neměl jednat s účastníky veřejné soutěže.

Ťok se ale středečního jednání ve Sněmovně nezúčastnil. „„Ten bod se nejmenuje Vysvětlování pana Faltýnka ohledně kauzy mýto. Není to jenom věc pana Faltýnka, ale i pana ministra Ťoka,“ kritizoval tento fakt pro Blesk Zprávy předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Faltýnek: Hotel není horší než poslanecká kancelář

Faltýnek ve středu začal vysvětlováním, proč se ve stejný den v rozmezí jedné hodiny setkal v brněnských hotelech s šéfem antimonopolního úřadu a ředitelem Kapsche. „Jsem aktivní člověk, scházím se s mnoha lidmi,“ řekl ve Sněmovně.

„Když jednám, tak jednám tam, kde se dá. Ve Sněmovně, na chodbách Sněmovny, v restauracích, prostě tam, kde na to zrovna přijde,“ zmínil šéf poslanců ANO a dodal: „Rozhodně se nechci nechat vmanévrovat do pocitu, že veřejné prostory v hotelu jsou horší než třeba moje poslanecká kancelář nebo utajovaný sklep, kde by nás nikdo neviděl, neslyšel, a tudíž nemohl ani odposlouchávat.“ Opakovaně se při tom usmíval.

„Naprosto vylučuji, že by se mohlo jednat o ovlivňování veřejné soutěže. Podobné interpretace jsou naprostým nesmyslem,“ pokračoval druhý muž hnutí ANO ve vysvětlování své role v kauze mýta.

Faltýnek také objasnil, jak podle svého mínění ušetřil státu 1,5 miliardy korun. „Stát platil Kapschi dvě miliardy korun ročně. My jsme cenu snížili na 1,5 miliardy. Za tři roky je to tedy 1,5 miliardy korun,“ objasňoval Faltýnek. Zdůraznil, že mu šlo především o to ušetřit státu finance. „Když se na to dívám zpětně, tak se to celé povedlo,“ prohlásil ve Sněmovně.

Stanjura: Pohádky ovčí babičky jsou věrohodnější

Vystoupení Faltýnka opět ostře kritizoval šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Pohádky ovčí babičky jsou věrohodnější než to, co tu dnes předvedl pan Faltýnek,“ uvedl na úvod svého proslovu. Zároveň pravé ruce premiéra Babiše připomněl, že po propuknutí kauzy tvrdil, že měl k jednání s šéfem antimonopolního úřadu a ředitelem Kapsche mandát, poté ve Sněmovně uvedl, že si ho vzal sám, a dnes řekl, že neměl žádný mandát. 

Měl jste mandát, nebo jste neměl mandát? Je to důležité,“ prohlásil Stanjura. Poté zástupce občanských demokratů navrhl kvůli nepřítomnosti ministra dopravy Ťoka projednávání tohoto bodu přerušit. Sněmovna ale návrh zamítla.

Lipavský: Je to spíš Rákosníček

Do Faltýnka se ostře pustili i Piráti. Ti sami zároveň čelili útokům ze strany hnutí ANO, že se také scházeli s šéfem firmy Kapsch Karlem Feixem.

„Mně to přijde spíš jako z Rákosníčka, protože je tam hodně té mlhy. Pořád jsme neslyšeli, co probíhalo na schůzkách s panem Rafajem,“ narážel Jan Lipavský (Piráti) na setkání Faltýnka s ředitelem antimonopolního úřadu. Pustil se i do tvrzení o ušetřených financích pro stát. „Díky komu jsme se o těch úspěších dozvěděli? Díky policii a státnímu zastupitelství,“ uzavřel svůj proslov Lipavský.

Celá diskuse se na chvíli stočila úplně jiným směrem, a to ke střetu hnutí ANO s Piráty a vzájemným osobním útokům jednotlivých poslanců těchto stran. Opozice zároveň ve svých projevech stále naráželo na nepřítomnost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), na kterého směřovala řada dotazů.

„Nechápu, proč pan ministr nepožádal o přeřazení bodu na jiný termín, když věděl, že tady nemůže být,“ prohlásila poslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Zároveň kandidátka do Evropského parlamentu zahrnula Faltýnka dotazy k jeho známosti s bývalým místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO). Odpovědi se jí ale nedostalo.

Po přestávce klubu Pirátů požádal poslanec Marek Benda (ODS) o vyřazení všech bodů této schůze a ukončení jednání. Sněmovna návrh schválila a schůze byla ukončena.

Zmatek kvůli Ťokovi

Projednávání bodu mýtného systému začalo přitom zmatkem. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek začal dotazem, kdo bude zastupovat vládu místo nepřítomného ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Pověření ale nikdo z členů kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) nedostal. V sále byl v té době z ministrů přítomen pouze šéf resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vzhledem k tomu, že se jednalo o informaci vlády, kterou uvedl na minulém jednání Dan Ťok, stal se tak v tu chvíli jeho jediným zástupcem.

Následně místopředseda lidovců Bartošek dal návrh na přerušení projednávání bodu do přítomnosti ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Tento návrh neprošel. Následně se k řečnickému pultíku postavil Jaroslav Faltýnek, který uvedl, že šéf dopravy už zásadní věci řekl, proto není důvod v projednávání nepokračovat.

Kapsch: Budeme se proti obviněním bránit právní cestou

Ve středu zároveň vydala firma Kapsch prohlášení, ve kterém odmítla nezákonné ovlivňování tendru. Proti nepodloženým vyjádřením se chce bránit právní cestou. „Byl to naopak Kapsch, který dlouhodobě a transparentně upozorňoval na podivnosti, které se kolem mýtného tendru děly již od okamžiku jeho vyhlášení,“ uvedla mimo jiné společnost ve vydaném prohlášení.

marmat ( 31. března 2019 13:59 )

zdenkku...mají to v PS(mimo Pirátů, kteří ignorují zvyky) všichni!!! Nejste absolutně vtipný !!! Jen nevzdělaný......

marmat ( 31. března 2019 13:54 )

zdenkku...mají to v PS(mimo Pirátů, kteří ignorují zvyky) všichni!!! Nejste absolutně vtipný !!! Jen nevzdělaný......

marmat ( 31. března 2019 13:52 )

Jste tak odporný vždy ??? Až půjdete svědčit, možná Vás někdo taky ukamenuje PŘEDEM .Vzpamatujte se ...píšete šílenosti

marmat ( 31. března 2019 13:49 )

Faltýnek je v celé kaze pouze v roli svědka spolupracoval 100 % sPolicií, ale dosud tam nebyl ANI VYSLECHNUT !!! To ovšem českým hyenám k "upálení" 100% stačí....Jsme opravdu tak hnusný národ ???

sorr ( 28. března 2019 23:26 )

kulaty koblizek je pan Faltynek lze ,lze a lze ma s lidi sprtouchlata ze vi ze ma zastitu vrchnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa