Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pověření nepotřebuji.“ Faltýnek u mýta ukázal na Sobotku a dráždí sněmovní opozici

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
12. března 2019
16:00

Poslanci měli v úterý projednávat zapojení prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka do údajné korupce v mýtném tendru. Po náročném úvodu schůze plném dohadů se k tomuto projednávání ale dostanou až ve čtvrtek od jedenácti hodin, jak prosazoval sám Faltýnek a následně i lidovci. Faltýnek byl podle policie prostředníkem při vyjednávání lepších podmínek pro firmu Kapsch, která nakonec o výběr mýta od roku 2020 po veřejné soutěži přišla. Opozice chce jednat o Faltýnkově roli už v úterý, šéf poslaneckého klubu ANO se diskusi nebrání, chce ji ale otevřít až ve čtvrtek.

Nejdřív politika, pak až projednávání údajného ovlivňování mýtného tendru. To je ve stručnosti důvod, proč Jaroslav Faltýnek chce mluvit na plénu Sněmovny o své roli v tendru na mýtný systém. Poslanci mají mimo jiné v úterý rozhodnout o zdanění náhrad církevních restitucí, které vrátil Senát.

Faltýnek ve Sněmovně připustil, že se do tendru mýtného systému skutečně vložil. A to prý v době, když bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil odvoláním ministra dopravy Dana Ťoka. „Žádné pověření nepotřebuji,“ uvedl Faltýnek, který teď tvrdí, že se zástupci firmy Kapsch i antimonopolního úřadu jednal z pověření koaliční rady pro dopravu.

Jejím členem byl v minulosti také expert sociální demokracie pro dopravu – poslanec Jan Birke. Ten už v pátek Blesk Zprávám řekl, že žádný člen komise nikdy takové pověření neměl. „Řešili jsme to jen v rámci koalice. Řešili jsme výši zpoplatnění, ale žádné pověření ani žádný jiný mandát pan Faltýnek k dalším vyjednáváním za koaliční radu neměl,“ řekl Blesk Zprávám Birke.

Jurečka: Na žádné Faltýnkovo pověření si nepamatuji

Nic podobného si nepamatuje ani bývalý ministr zemědělství v koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL Marian Jurečka. Dnes ve Sněmovně novinářům řekl, že si nepamatuje, že by kdy Faltýnek měl od vlády nějaké pověření, aby o mýtu s někým vyjednával.

„Nepamatuji si nikdy v minulosti, že by padlo - ať už na úrovni koaliční rady, vlády, nebo takzvaného monitorovacího výboru pro výběr mýtného systému - nějaké pověření pro pana Faltýnka, aby on vyjednával otázku výběru mýtného systému, případně dojednával nějaké záležitosti s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl Jurečka. Dodal, že si nepamatuje, na jakém základě by mělo pověření být. „Pokud vzniklo někde uvnitř ANO, tak to je jiná záležitost,“ dodal.

Opozice odklad ve Faltýnkově kauze odmítá

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnek vystoupil na začátku schůze, která začala kvůli oslavám vstupu ČR do NATO až v 15 hodin s požadavkem, aby se diskuse o jeho roli v mýtném systému konala až ve čtvrtek. „Navrhuji bod: Problematika mýta od roku 2006 – současně navrhuji zařadit na čtvrtek po písemných interpelacích v 11 hodin.

To odmítl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který trvá na návrhu, aby se poslanci Faltýnkovým chováním zabývali ještě dnes. „Hezký pokus o úhybný manévr kolegy Faltýnka, musím ho politicky ocenit,“ rýpnul si Stanjura do kolegy z hnutí ANO.

„Tento týden to projednáme – jestli dnes, nebo ve čtvrtek, to je jedno. Dnes máme na programu vratky ze Senátu – rozumím tomu, že pan předseda Stanjura nechce projednávat církevní restituce nebo daňový balíček, reagoval Faltýnek.

Podobně chtějí projednat tento bod už v úterý také zástupci hnutí STAN. „Zajímá nás, proč se vysoký exponovaný politik vládní strany schází s ředitelem úřadu, který řeší konkrétní a živou kauzu, která mohla a může mít konkrétní finanční dopady na Českou republiku,“ řekl ve Sněmovně první místopředseda hnutí Vít Rakušan.

Proti návrhu Faltýnka se postavil ve Sněmovně také šéf klubu Pirátů, kteří se snaží situaci odblokovat a navrhují zařazení bodu po projednávání zákonů, které vrátil Sněmovně Senát. „Pan Faltýnek ten bod nastavil tak, aby se týkal historie od roku 2006 – byl bych nerad, abychom to rozplizli systémem, že se tu budeme zabývat historií,“ obává se zdlouhavé diskuse Pirát Jakub Michálek, podobně jako tomu bylo například při projednávání farmy Čapí hnízdo, kterou v dolní komoře historickými fakty hájil premiér Andrej Babiš.

Anketa
Měl by Jaroslav Faltýnek v ANO kvůli mýtnému tendru skončit?
počet hlasujících: 9412

Úniky od policie Hamáček vyloučil

Šéf poslanců ODS Stanjura tu navíc vystoupil s obavami, proč hned při prohlídkách unikly na veřejnost informace ze spisů, včetně telefonních odposlechů. Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD se ale opět zastal policie. Z jejích kruhů prý úniky nejsou.

„Mohu se dotázat, zda je potřeba věci takto odůvodňovat – důležité pro mě ale je, že se potvrdilo, že informace od policie neunikly,“ reagoval Hamáček.

Policie minulý týden zasahovala na antimonopolním úřadu a v sídle firmy Kapsch, která provozuje v Česku mýtný systém. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezřívá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Faltýnek uvedl, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česko nemuselo řešit, co dál s mýtem.

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné i ve Faltýnkově bytě v Praze a domě v Prostějově. Místopředsedovi hnutí ANO navíc zabavila počítač a telefon.

marmat ( 14. března 2019 10:52 )

Na Sobotku, Chovance a Tuhého...m.j. už ukázala přesně KARMA Snad si podá i udavače, kteří nám dělají nejen v EU ostudu!!! často jede šokujícím fofrem !!!

marmat ( 14. března 2019 10:47 )

A takže to byl běžný kolorit Chobotnice...Převzít ochočené ovce po "plyšáku" a dát jim nové,veselejší obojky se zvonečky Aby je nic dalšího /možného ani nenapadalo...Převzali "pochodeň" a nechali lidi klábosit s Havlem a cestovat

ivoadller ( 13. března 2019 07:38 )

Konečně jste přiznal to, co se vám snaží už několik let všichni vysvětlit. A to, že kradly všechny vlády.

PPP150W ( 13. března 2019 00:03 )

Krásně napsané. Podvodník typický pro hnutí ANO. Spíš tady hnití, než hnutí.

PPP150W ( 13. března 2019 00:00 )

Zapomněl jste na jednu maličkost. Nikdo z nich nebyl trestně stíhaný a nikdo z nich není ve vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa