Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlomí Babiš hůl nad „andělem smrti“? Faltýnek vysvětlí „tajné schůzky“ poslancům

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
12. března 2019
05:02

Vyjde z toho s čistým štítem. O tom byl 7. března přesvědčen Andrej Babiš (ANO), když komentoval kauzu kolem mýtného tendru, Kapsche a údajného ovlivňování ze strany Jaroslava Faltýnka (ANO). Druhého muže ANO se bez hnutí brvy premiér zastal. Postupem času však naznačil, že ani Faltýnek není nedotknutelný. A právě šéf Babišových poslanců by měl v úterý vysvětlovat ve Sněmovně, oč v tomto případě jde. A zda tlačil na šéfa ÚOHS Petra Rafaje, aby zvýhodnil v tendru na mýto Kapsch, jak se spekuluje.

Jaroslav Faltýnek (ANO) odmítá, že by se nějakého ovlivňování dopustil. Scházet se měl jak se šéfem Kapsche Karlem Feixem, tak s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské (ÚOHS) soutěže Petrem Rafajem. Nevidí na tom však nic špatného. Faltýnek se však brání, že se schází s řadou politiků, podnikatelů a dalších činovníků. A řada jich chodí za ním do Sněmovny.

„Ne, ne, ne, to jsou nesmysly, já jsem komunikoval, dneska jsem se nad tím zamýšlel, mám pocit od roku 2015 na téma mýto v podstatě se všemi, kdo toto téma chtěli řešit, vyslechl jsem jejich názory, ale o žádném ovlivňování nemůže být ani řeč,“ bránil se v ČT v pondělí Faltýnek. A potvrdil, že by rád promluvil i před poslanci ve Sněmovně a vše jim veřejně vysvětlil. Sám chce proto navrhnout mýtný tendr jako mimořádný bod Sněmovny.

Anketa
Měl by Jaroslav Faltýnek v ANO kvůli mýtnému tendru skončit?
počet hlasujících: 9412

Z ODS zní: Jako Čapí hnízdo s lemury

Vysvětlovat se však Faltýnek chystá předtím i na poslaneckém klubu ANO. A důležitý v tomto případě bude i postoj šéfa hnutí Andreje Babiše. V kauze přitom jde o tendr na výběr elektronického mýta, které se v Česku vybírá od roku 2007 a náklady na to činily cca 1,5 miliardy ročně. Kapsch jej vybíral 10 let bez výběrového řízení, ve veřejné soutěži však nevyhrál. Uspělo naopak konsorcium Czech Toll/Sky Toll, na což si Kapsch stěžoval u soudů.

„Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsch, tak jsem se scházel i se zástupci ÚOHS a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta,“ uvedl v prohlášení Faltýnek. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) však označil schůzky s účastníky tendru za nestandardní. „Já si nemyslím, že je úlohou kohokoliv v politice jednat s účastníky soutěže,“ míní Ťok.

A do Faltýnka za jeho schůzky šije i opozice. „Historka o tom, jak nám pan Faltýnek tajnými schůzkami v hotelích ušetřil 1,5 mld. Kč, je ze stejného soudku jako: ′Těch 50 milionů se nikde neztratilo, jsou na Čapím hnízdě, přijeďte si pohladit lemura,′“ rýpl si poslanec ODS Martin Kupka.

Babiš v USA říkal: Faltýnek vyjde s čistým štítem

Premiér Babiš čelil dotazům na možné zapojení Faltýnka do kauzy, kvůli které již proběhly i policejní razie na několika místech a 9 lidí bylo obviněno z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek, i v průběhu své cesty do USA. A jeho vyjádření se postupem času lehce měnila. 7. března před tím, než vyrazil do Bílého domu za Donaldem Trumpem, vyjádřil přesvědčení, že Faltýnek vyjde z celé záležitosti s čistým štítem.

„Já jsem s ním nemluvil, já jsem firmu Kapsch dlouhodobě kritizoval. První tendr byl zvláštní a my jsme vysoutěžili o miliardu levnější mýto bez Kapsche, který neuspěl a dělal asi všechno pro to, aby uspěl. Já jsem přesvědčen o tom, že pan Faltýnek z toho vyjde jako v minulosti s čistým štítem,“ říkal Babiš v prvotní reakci.

8. března před odletem z Washingtonu pak Babiš na pokračující policejní vyšetřování v celé záležitosti uvedl: „Je potřeba, aby samozřejmě policie to vyšetřila a uvidíme. Podstatné je to, že ten první kontrakt Kapschu byl bez soutěže, my jsme to dlouhodobě kritizovali (...) A podstatné je to, že Kapsch tu soutěž nevyhrál, vyhrál v rámci soutěže jiný soutěžící a v rámci toho jsme ušetřili miliardu ročně. Já nechápu tu kauzu.“

A ohledně Faltýnka dodal již opatrněji: „My se uvidíme v úterý ve Sněmovně, já v tuto chvíli nemám potřebu to řešit. Uvidíme, s čím policie přijde, s čím přijde státní zástupce a jak se to celé vyvine. Jaké mám já informace, tak tam pan Faltýnek figuruje jen jako svědek.“

V případě korupce se musíme zbavit kohokoliv, varuje šéf ANO

9. března v ranních hodinách SEČ pak vznikaly přímo na palubě vládního speciálu rozhovory Babiše pro MfD a poté i Blesk Zprávy, kdy šéf ANO opět komentoval dění kolem mýtné kauzy a Kapsche. „To jsou věci, které nejsou dobré. Mně se to samozřejmě výsostně nelíbí (....) Já nevím, co se stalo, jaký přesně je důvod té akce. Pokud vím, tak podezřelí jsou spíše na ÚOHS a v Kapsch. Pan Faltýnek tam má figurovat jako svědek. Ale samozřejmě to nepůsobí dobře. Ke mně se Kapsch také pokoušel dostat, já je odmítl vůbec jen přijmout,“ řekl premiér pro MfD.

Babiš připomněl, že do politiky vstoupil s protikorupčním hnutím. „Nejsem dnes schopen, když je tam tři a půl tisíce členů, každého kontrolovat. Ale vždycky jsem říkal, že pokud někdo něco takového udělá, bude muset jít pryč (...) Pokud se prokáže nějaká korupce, tak se hnutí musí zbavit kohokoliv,“ varoval Babiš. Na dotaz, zda se to týká i Faltýnka, dodal: „Samozřejmě.“  

Anděl smrti

Právě Faltýnek v minulosti komentoval i jednu z přezdívek, kterou dostal. „Někdy mi taky někteří kolegové a novináři říkají zlý muž hnutí. Někdy jsem dokonce zaznamenal přezdívku od některého novináře ‚Anděl smrti‘. Ale víte, jak to v životě a v politice chodí. Někdo to prostě dělat musí,“ říkal loni na sjezdu ANO Faltýnek. 

„Jsem ten, kdo možná není tolik vidět, který v médiích nepoužívá moc silná slova, nehádám se tam, neřvu, málokdy se nechám vytočit. Snažím se spíš soupeře přesvědčit argumenty a to lidi možná tolik nebaví,“ říkal o sobě Faltýnek, který je však nyní vidět více, než patrně on sám čekal. 

AntiBures ( 12. března 2019 15:30 )

Všichni z toho podvodnickýho ANO stojí za vyliž***.samej šmejd.!!!

marmat ( 12. března 2019 14:55 )

Kdy začalo jednání PS ....ohledně Faltýnka...čekáme ON-line reportáž !!!???

marmat ( 12. března 2019 14:53 )

To jste jim musel vžy ohromně fandit tomíčku My Vás/Tebe dítě máme za křížence PATA+MATA na krátkém vodítku zdenkka, co žere James Bonda !

marmat ( 12. března 2019 14:49 )

jjusaNES se to posune.......Babiš musel zaujmout už předem jasný postoj...a TO je TO, co ho dělá premiérem a uznávaným lídrem Česka v EU i ve Světě. Když je vážný důvod řeší ho

marmat ( 12. března 2019 14:45 )

roko:I kdyby TO byla pravda....mohl potvrdit např.možnosti výkupu mobiliáře...nebo o předání novému majiteli o měsíc dříve/později...mohlo to znamenat mnoho běžných důvodů...i doplnění výpovědních důvodů....+ dalších 99 praktických věcí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa