Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kapsch má s mýtem v Česku utrum. Antimonopolní úřad dal rivalovi zelenou. Rozhodne soud

Aktualizováno -
26. února 2019
14:08
Autor: ČTK, kal - 
26. února 2019
09:30

Smlouva mezi ministerstvem dopravy a konsorciem Czech Toll/Sky Toll na provoz mýtného je platná. Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj, který potvrdil prosincové rozhodnutí úřadu a zamítl rozklad, který proti němu podala firma Kapsch. Firma podpis smlouvy napadla s tím, že odporoval dřívějšímu rozhodnutí ÚOHS. Kapsch se kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu obrátí na soud. Úřad podle firmy porušil nejen vlastní rozhodovací praxi, ale i judikáty správního soudu či zásady Evropské komise. ČTK to řekl mluvčí firmy David Šimoník. Rakouská společnost už v minulosti avizovala, že spor může skončit u mezinárodní arbitráže nebo Evropské komise.

Obě rozhodnutí tak jsou pravomocná, Kapsch proti nim může podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Kapsch v rozkladu namítal, že ÚOHS ve svém rozhodnutí špatně vyhodnotil platnost a účinnost předběžného opatření v rozhodnutí z loňského září.

Kapsh prý podobné rozhodnutí očekával a chystá se obrátit na soud. „Antimonopolní úřad zásadně porušil svou vlastní rozhodovací praxi, ale i judikáty správního soudu či zásady Evropské komise, které mu ukládají, aby chránil práva účastníků řízení. Trváme na tom, že ÚOHS flagrantně porušil naše práva na spravedlivý a transparentní proces. Obrátíme se na nezávislý soud, aby o tom rozhodnul,“ napsal ve vyjádření mluvčí společnosti David Šimoník.

Kapshi se navíc nelíbí, že antimonopolní úřad spojil všechny námitky společnosti do jedné stížnosti a nezabýval se každou zvlášť. U každé firma požadovala předběžné opatření. 

„Na tom, že předběžné opatření stále platilo a ministerstvo dopravy tedy nemohlo podepsat smlouvu s vítězem tendru, se navíc shodli všichni námi oslovení právní experti,“ argumentuje Šimoník. 

ÚOHS v tomto rozhodnutí zčásti řízení zastavil a zčásti zamítl námitky firmy Kapsch, která v napadeném tendru neuspěla. Rozhodnutí ale nenabylo právní moci a podle námitky Kapsche tak platilo předběžné opatření, které ministerstvu zakazovalo uzavřít smlouvu s vítězem tendru až do pravomocného rozhodnutí.

zkpetr ( 26. února 2019 13:15 )

[[[--_Najděte nahy ženy ve vašem městě zde : My.Su/Nahy

Zobrazit celou diskusi