Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Grilování Faltýnka pokračuje: „Tajné schůzky hrdiny i pořádek chlapců z ANO“

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. března 2019
05:01

Už jednou vysvětloval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek své zapojení do kauzy mýto ve Sněmovně. Ve středu se k tomu dolní komora vrací a na přetřes přijdou mimo jiné schůzky se šéfem antimonopolního úřadu i Kapsche. Faltýnek uvedl, že si k jednání s nimi vzal mandát sám. Šéf poslaneckého klubu vládní ČSSD Jan Chvojka poukázal pro Blesk Zprávy na některé nesrovnalosti a vzkázal: „Ať si chlapci z ANO udělají pořádek.“ Zástupce opozice Vít Rakušan (STAN) pak mluví o „tajných schůzkách národního hrdiny Faltýnka“.

Ve středu se do Sněmovny vrací mýtná kauza, do které je zapojen i druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. U toho při raziích policie provedla domovní prohlídku a zabavila mu počítač i mobil, vystupuje však v roli svědka. 

Z řad poslanců čelí Faltýnek kritice za schůzky se šéfem antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petrem Rafajem a ředitelem českého zastoupení firmy Kapsch Karlem Feixem v době probíhajícího výběrového řízení na nového správce mýtného systému v Česku.

O schůzkách prý nevěděl ani Babiš

Jde o schůzky, které se neodehrávaly v Poslanecké sněmovně či jiné instituci, ale v hotelu. „Já jsem za celý svůj život - aktivní život myslím - zvyklý řešit problémy okamžitě. A protože v rámci hnutí jsem měl na starosti i oblast dopravy politicky, tak jsem si ten mandát prostě vzal a začal ten problém řešit,“ říkal 14. března při prvním projednávání této kauzy ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu ANO. O jeho schůzkách tak prý nevěděl ani premiér Andrej Babiš (ANO). A za to, že se scházel v neoficiálních prostorech, Faltýnka nepochválil.

Šéf poslaneckého klubu koaliční ČSSD Jan Chvojka k Faltýnkovým schůzkám pro Blesk Zprávy řekl: „Jestli jsou takové kontakty v pořádku? Nejsou tam v pořádku dvě věci. On nejprve řekl, že byl pověřen tehdejší koaliční radou, která se věnovala dopravě. Všichni členové té bývalé koaliční rady, která se věnovala dopravě, řekli, že žádné zmocnění neměl. To byla první nejasnost,“ připomněl původní vysvětlení Faltýnka, proč se do kauzy vložil.

Chvojka: Faltýnek se umí vykroutit

„Druhá nejasnost byla, že on říkal, že pomáhal panu ministru Ťokovi vyřešit ten problém ohledně mýta. Pan ministr Ťok také řekl, že o tom nevěděl. Tam by si chlapci z ANO měli udělat pořádek a říci si mezi sebou, co je vlastně pravda,“ podotýká Chvojka.

„Sám jsem si vzal tento mandát,“ upozorňoval Faltýnek ve Sněmovně. Chvojka se nad tím nyní podivuje.

„Mandát si většinou nemůže člověk vzít sám, mandát vám ve volbách dávají voliči, nebo někdo nějakým pověřením nebo plnou mocí... Ale pan Faltýnek se rozhodl, že se té věci bude věnovat, a já si myslím, že zejména je nyní na posouzení orgánů činných v trestím řízení, aby řekly, jak to vlastně všechno bylo a zda pan Faltýnek má nějaký problém. Je to opravdu na policii, státních zástupcích, potažmo na soudu, a ne na poslancích, ti nejsou tady od toho, aby posuzovali, jestli je někdo vinný, anebo nevinný,“ řekl Blesk Zprávám dále Chvojka.

Podle šéfa poslanců ČSSD je smutné, že se pokračování projednávání nezúčastní ministr dopravy Dan Ťok. „Ten bod se nejmenuje Vysvětlování pana Faltýnka ohledně kauzy mýto. Není to jenom věc pana Faltýnka, ale i pana ministra Ťoka,“ upozornil Chvojka a dodal: „Předpokládám, že se nic nového nedozvíme, možná mu budou různí členové různých stran klást různé otázky a on na ně odpoví, ale já myslím, že on je šikovný řečník a že se z toho dokáže i obratně vykroutit.“

„Národní hrdina“ Faltýnek a jeho tajné schůzky

Do Faltýnka si v úterý ve Sněmovně rýpl místopředseda STAN Vít Rakušan. „Z toho jeho povídání se objevil takový národní hrdina. Národní hrdina pan předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek, který přichází s tím ve chvíli, kdy cítí, že je pro stát ohroženo 2,5 miliardy korun, tak na vlastní pěst, aniž by k tomu měl požehnání kohokoli - ministra dopravy, svého hnutí, svého poslaneckého klubu - se pouští do složitých vyjednávání a snaží se zachránit tento stát. Já si úplně nejsem jistý, že na tajných schůzkách ve dvou brněnských hotelech se dá zachránit náš stát a velké finanční prostředky,“ prohlásil k jeho schůzkám. A rovněž Piráti by se rádi dozvěděli odpovědi na otázky, na které dle nich Faltýnek odpovědi posledně nedal.

Sám Faltýnek přitom ve Sněmovně před středečním jednáním uvedl: „Pokud se týká mýta, tak je pravda, že jsem na některé otázky odpověděl a na některé ne. Určitě se rád zúčastním té debaty, aktivně do ní vstoupím a budu diskutovat na téma mýto a odpovídat na ty otázky.“

Šéf komunistů Filip Faltýnka hájí

Zatímco ministra dopravy Ťoka komunisté kritizují při řadě příležitostí, Jaroslava Faltýnka se šéf KSČM Vojtěch Filip zastal. A rýpl si naopak opět do Ťoka.

„Já považuji zatím to vysvětlení za nedostačující. Zejména z pozice ministerstva dopravy jsem se nedočkal odpovědi, které jsou zásadní pro samotné posouzení. A to už jak vyhlášení výběrového řízení v situaci, kdy jsme mohli získat pro stát celý mýtný systém a nemuseli jsme to dávat spravovat jiné soukromé společnosti. Pokud jde o pana Faltýnka, tam víc vysvětlení neočekávám, protože to už je otázka orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Blesk Zprávám předseda komunistů.

Ohledně schůzek Faltýnka Filip dodal, že nezná obsah schůzek, ale obecně náleží poslanci právo setkávat se se zástupci orgánů ústředních orgánů státní správy. „To, jestli se setkává se zástupci podnikatelské sféry, je samozřejmě jeho věc a jeho odpovědnost. Pokud jde o setkání s panem Rafajem, tam je to klasická schůzka poslance, který má ústavní právo kontaktovat představitele ústředního orgánu státní správy,“ uvedl Filip. Selhání zde nevidí. Výsledek schůzky dopadl opačně, než mělo být předmětem schůzky - Kapsch soutěž nevyhrál, podotkl Filip.

marmat ( 28. března 2019 23:25 )

NIKDO nerespektuje práci Policie- Faltýnek stále jen svědek !!! Ani poslanci... Co času už s tím honem na ANO zabili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 28. března 2019 23:23 )

hradnisamohonka: Radši cokoliv hoňte a nenadávejte....asi Vám nejde ani TO Jste z toho vzteky úplně naruby

marmat ( 28. března 2019 23:20 )

To, že tady exceluje zdenekk a jeho jakokoblihy, turbíny...to je trollí ubožárna, kterou se ZDE "diskuze" pár let vyznačuje.Že tyto móresy (zcela pod úroveň ) mají i poslanci z "OPOZICE" nám předvedli naši KOCOURKOVŠTÍ včera, tak, že se ani pan Faltýnek nedostal ke slovu.Producírovali se před sebou a TV jako frackové

aIIahakbar ( 27. března 2019 19:13 )

A ty jsi zdenkku svůj vlastní blbista.

Janjj ( 27. března 2019 19:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa