Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

ODS vyhodila Klause ml. ze strany. Syn exprezidenta dobrovolně odejít odmítl

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. března 2019
18:10
Autor: Jakub Veinlich - 
16. března 2019
17:27

ODS vyloučila ze svých řad poslance Václava Klause mladšího, rozhodnutí výkonné rady bylo jednomyslné. Syna bývalého prezidenta a předsedu školského výboru v týdnu vyzval k odchodu poslanecký klub. Klaus ale odmítl tuto výzvu vyslyšet s tím, že se nechá raději vyloučit. Občanským demokratům došla trpělivost po té, co její výrazný člen přirovnal počínání Sněmovny ve vztahu k evropské legislativě k židovskému výboru. Proti rozhodnutí se Klaus může odvolat k rozhodčí komisi strany, podle své reakce už ale s ODS skoncoval i on sám.

„Výkonná rada dnes rozhodla o vyloučení Václava Klause mladšího z občanské demokratické strany,“ oznámil po více než hodinovém zasedání výkonné rady předseda strany Petr Fiala.  

„Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno občanské demokratické strany a dělá to přes to, že byl několikrát varován. Dokonce dostal něco, co jsme nazvali žlutou kartou,“ přidal předseda zdůvodnění.

Klaus ml.: Já bych se nebál, že mě někdo zastíní

„Kdybych byl předsedou strany a měl tam odbojného poslance Petra Fialu, tak takový krok nikdy neudělám. Nebudu se bát, že mě takový poslanec zastíní. Zároveň je to moje poslední poznámka k ODS. Chci komunikovat pozitivně,“ řekl Klaus ml. v reakci pro Blesk Zprávy.

Nevyloučil, že zkusí založit v Česku novou politickou stranu, kterou zmiňoval jeho otec. „Nejsem mluvčím svého otce. Když něco takového udělám, nebo až to udělám, tak to včas oznámím,“ řekl mnohoznačně.

Výčet hříchů ve stranickém usnesení

ODS prý došla trpělivost po té, co Václav Klaus mladší dlouhodobě nerespektuje hodnoty, principy a program strany, veřejně útočil na členy poslaneckého klubu, nebo po té, co podpořil v senátních volbách bývalého spolupracovníka svého otce Ladislava Jakla, který kandidoval za SPD. „I jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem občanské demokratické strany,“ přidal Fiala další minus.

Video  ODS vyhodila Klause mladšího. „Nereagoval ani na žluté karty,“ řekl Fiala  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Václav Klaus mladší otevřeně podporuje vystoupení České republiky z EU,“ řekl stranický šéf s tím, že ODS právě v sobotu představila svůj program pro volby do Evropského parlamentu, kde odmítá czexit. „Václav Klaus mladší navíc veřejně deklaruje, že v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu nebude volit kandidátku Občanské demokratické strany,“ uzavřel Fiala výčet bodů, kvůli čemuž Klausovi juniorovi ODS zrušila s okamžitou platností členství.

Výkonná rada toto rozhodnutí přijala podle Fialy jednomyslně. Ze zasedání se podle informací Blesk Zpráv ale omluvil z vážných rodinných důvodů poslanec Jan Skopeček, který má blízko i k Institutu Václav Klause staršího.

Vyhazov i z poslaneckého klubu a školského výboru

Automaticky s členstvím ve straně musí Klaus opustit také řady poslaneckého klubu. Ten se tedy ztenčí na 24 členů. 

„Podle jednacího řádu, který byl přijatý v roce 1993, může být členem klubu ODS pouze člen ODS. Pokud mu zaniká členství v ODS, tak automaticky zaniká i členství v poslaneckém klubu,“ řekl novinářům šéf poslanců občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Nečlen ODS ale může také požádat o členství v klubu, o kterém jeho členové posléze hlasují. „Nicméně v tomto případě nepředpokládám, že by takový scénář nastal,“ dodal Stanjura.

Podle povolebních dohod o uspořádání Poslanecké sněmovny má mít školský výbor ve svém vedení ODS. Stranu tu jako předseda reprezentoval právě Klaus mladší. „Podle toho se zachováme a podle toho budeme postupovat. Budeme informovat ostatní kluby v Poslanecké sněmovně. Předpokládám, že to není nic mimořádného,“ doplnil Stanjura.

Hned po víkendu přitom Klaus odlétá se členy školského výboru na služební cestu do Sbrska. Zasedání poslanecké sněmovny bude znovu až v týdnu od 25. března.

Jednání výkonné rady prý nebylo svolané jen kvůli Klausovi ml. ODS ho měla podle svých členů v plánu už několik týdnů. „To, že přibyl tento bod, je jen shoda náhod,“ řekla před jednáním Blesk Zprávám první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Připomeňme, že poslanecký klub se kvůli Klausovi mladšímu sešel mimořádně ve čtvrtek. Předseda školského výboru totiž pronesl při projednávaní pléna slova, která zvedla ze židle nejednoho straníka.

„Mně to připomíná něco jako židovský výbor, jo, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou,“ řekl k projednávanému nařízení EU Klaus ml. na mikrofon v jednacím sále Sněmovny.

„Václav Klaus ml. svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS,“ konstatoval následně poslanecký klub a vyzval Klause k odchodu. Ten ale volání kolegů odmítl vyslyšet. „Rozhodně odcházet nebudu, počkám, až mě eventuálně vyloučí, protože jsem kandidoval za ODS, můj otec ji zakládal, ctím původní hodnoty a když to nastane, tak se obrátím k voličům,“ dodal Klaus ml.

Exprezident Klaus touží po nové straně

Syn bývalého prezidenta si ale za svými výroky stojí i po výzvě poslaneckého klubu. „To, že český parlament ztrácí suverenitu a víceméně musí přijímat okolo šedesáti procent zákonů povinně, takovou bezmoc cítím stále a velice mi to vadí. Když jsem o tom mluvil asi čtyřikrát normálně, tak to nikdo neposlouchal, když jsem použil příměr také k nějakému orgánu, který byl samozřejmě v daleko horší situaci, ale také musel povinně něco provést sám, tak už jsem to řekl…,“ vysvětloval Klaus.

Svého syna se po výzvě poslaneckého klubu zastal také bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj ODS míří k bezvýznamnosti, nadbíhá pravdě a lásce a volá proto po nové straně. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,“ napsal Václav Klaus v prohlášení.

Cesta lidí z ODS k politické bezvýznamnosti, je podle bývalého prezidenta a jednoho ze zakladatelů strany přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“ dodal Klaus starší.

Do Klause mladšího se v sobotu na programové konferenci ODS pustil znovu šéf strany Petr Fiala. Spolustraníkům v emotivním projevu řekl, že pro takové lidi není u občanských demokratů prostor. „Za hranicemi konzervativní politiky je neloajalita, neodpovědnost a anarchistický individualismus. Toto je a bude pro mě jako lídra ODS červená čára,“ řekl Petr Fiala.

kradlous ( 18. března 2019 12:45 )

Čoboláku zalez do nory a neděle tady smrad.

hejhej ( 18. března 2019 11:15 )

kradlous: Němcová má slepičí mozek, proto vypouští jednu hloupost za druhou.

kradlous ( 18. března 2019 09:50 )

Rohlíková Němcová pro noviny reflex.cz. "Němcová míní, že ODS může Babiše porazit."To je již neúcta k Českým občanům.To co poslední dny předvádí boss zločinecké ODS to jsou hřebíky na jejich rakev!!!!

marmat ( 17. března 2019 21:54 )

Z jeho wikipedie:Byl evidován jako kandidát tajné spolupráce ve svazcích StB (krycí jméno Láďa).[6] Jakl se však ve své knize vyjádřil, že ho tam zapsal pracovník StB, aby vykázal činnost, a on sám pak spolupráci odmítl.[

marmat ( 17. března 2019 21:51 )

A že je JAKL potichu v Senátu za SPD !!! je veliká pecka...až by se to ticho dalo krájet !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa