Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolonoskopie nemusí být peklo na zemi: Pomůže rajský plyn i chytrá kapsle s kamerkou

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
8. března 2019
18:00

Jíte často uzeniny, tučná jídla, pijete pivo a váš životní styl není zrovna zdravý? Možná už v tuto chvíli se vám v těle tvoří rakovina tlustého střeva. Plíživá choroba se totiž vyvíjí až deset let. Varovnými signály může být krev ve stolici, chudokrevnost i váhový úbytek. Než si ale těchto příznaků všimnete, může být pozdě. Nejlepším řešením je tak prevence v podobě kolonoskopie, té se ovšem lidé raději vyhýbají. Podle docenta Štěpána Suchánka to ale není tak strašlivé, jak se všichni domnívají.

V Česku ročně onemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku (kolorektálním karcinomem) 7500 lidí a 3500 zemře. Dobrou zprávou je, že Česko v rámci Evropy už nefiguruje v počtu úmrtí na tuto chorobu na prvním místě, zejména díky preventivnímu programu. Ten snížil výskyt rakoviny tlustého střeva zhruba o 16 % a počet úmrtí se díky včasné léčbě snížil o 35 %.

Jenže podle docenta Štěpána Suchánka ze zdravotnického zařízení Mediendo je stále hodně lidí, kteří se vyšetření vyhýbají. „Nejvíce se tomuto vyšetření vyhýbají muži po padesátce. A to je škoda, protože v polovině případů přicházejí až v okamžiku, kdy už krvácejí z konečníku a nádor je v pokročilém stádiu,“ řekl lékař. Navíc od 55 let je preventivní screeningová kolonoskopie hrazena pojišťovnami.

Rakovinou tlustého střeva jsou přitom nejvíce ohroženi právě muži od 50 let věku. Mohou onemocnět i ženy, ale ty častěji chodí na prevenci.

Výjimkou nejsou ale ani mladší pacienti. „Nedávno jsem měl pacienta, kterému bylo 35 a měl nádor konečníku,“ řekl docent Suchánek Blesk Zprávám. Muž měl ale štěstí, že nádor šel vyoperovat bez toho, aniž by musel mít celoživotní vývod.

Nádor, co vzniká deset let

Rakovina tlustého střeva je geneticky podmíněné onemocnění, na které ale mají vliv i další faktory. Pokud často jíte uzeniny, červené maso, tučná jídla, pijete pivo a další alkohol, zaděláváte si na problém, který se navíc vyvíjí velmi pomalu.

Jaké jsou další varovné signály?

  • Krev ve stolici
  • Váhový úbytek bez jasné příčiny
  • Chudokrevnost, kterou může odhalit praktický lékař

Je kolonoskopie skutečně strašák?

Jednou z nejúčinnějších možností, jak zachytit rakovinu tlustého střeva, je kolonoskopie. Ta ale lidi většinou děsí. „Jenže pokud podstoupíte kolonoskopii, dá se případný nádor rychle odhalit, stejně tak jako přednádorová stádia – polypy, které se rovnou odstraní,“ vysvětluje Štěpánek.

Navíc existuje celá řada postupů, jak lze pacientovi vyšetření ulehčit. Použít lze například rajský plyn jako anestetikum, který má podle lékaře také euforizující účinky.

Jak probíhá kolonoskopické vyšetření? Proč se ho nemusíte bát? Zjistíte v rozhovoru:

 

Chytrá kapsle s kamerami za 25 tisíc

Ten, kdo z nějakého důvodu nemůže nebo nechce podstoupit klasickou kolonoskopii, může zkusit moderní metodu – kapslovou kolonoskopii. Pacient spolkne kapsli v průměru 3 cm, která má na obou koncích kameru. Metoda se zdá příjemnější, ale nezmapuje zdaleka vše a navíc za ni zaplatíte zhruba 25 tisíc korun, protože pojišťovny na toto vyšetření nepřispívají.

MUDr. Štěpán Suchánek, který stál u zavedení kapslové kolonoskopie do Česka, vysvětluje, jak funguje:

 

Nafukovací maketa tlustého střeva v Praze

Měsíc březen se celosvětově čím dál více prosazuje jako měsíc prevence rakoviny tlustého střeva. Letos se tento zvyk poprvé uskuteční i v Česku. Cílem akce je zvýšit povědomí občanů a zdůraznit význam prevence a včasné diagnostiky. Součásti aktivit je i obří nafukovací maketa tlustého střeva, která bude vystavena v sobotu 9. března od 10 hodin na náměstí Míru v Praze 2. Modelem se mohou návštěvníci projít a nechat si odborně vysvětlit, jak vypadá zdravá sliznice a jaké choroby tlusté střevo nejčastěji postihují, z nichž nejzávažnější je právě karcinom.

 

 

hnusnejsvet33 ( 9. března 2019 22:40 )

Pak, že nejsme v per.deli

diskutujici ( 9. března 2019 20:26 )

Sice mam pate pivo, ale ty musis mit alespon deset.

doktormediciny ( 9. března 2019 20:15 )

Cely cvlanek se tezko konzumuje. Nedavno byla u mne pritelkyna z Hrusovan na Jevisovkou a púrozradila ci projrvila udiv, zer jsem dosudf nebyl na kolonoskoppii... 

Zobrazit celou diskusi