Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sledováním TV k rakovině tlustého střeva? I dvě hodiny denně zvyšují riziko, tvrdí vědci

Autor: Mii - 
6. února 2019
20:13

Sedavé činnosti typu sledování televize nejsou pro zdraví nic moc prospěšného. To je fakt, o kterém se ví dlouho. Čím dál častěji se ale ukazuje, že mohou být ještě nebezpečnější, než se myslelo. I dvě hodiny sledování „bedny“ denně například dokážou zvýšit riziko rakoviny střeva o 70 %. Vyplývá to ze studie vědců Harvardské školy medicíny a Massachusettské všeobecné nemocnice.

Rakovina tlustého střeva je fenomén, který řeší celý svět. Její míra se celosvětově zvyšuje, a to i mezi mladými lidmi pod 50 let, kde byla dříve spíše výjimkou. Své o tom ví Česko, které v jeden moment dokonce drželo světové prvenství v jejím výskytu. Dnes je sice situace na našem území lepší, ale rakovina tlustého střeva stále patří mezi velké strašáky.

Faktorů, které k nemoci přispívají, je celá řada. Je to převážně nezdravý zdravotní styl spojený s konzumací nekvalitních potravin a přemírou uzenin. A také dlouhé sezení, jak ukázala nová studie. Podle vědců to může částečně vysvětlit, proč touto rakovinou poslední roky trpí i mladí lidé.

Rizikový faktor, ne příčina

Studie massachusettských vědců analyzovala sedavé zvyky 89 278 Američanů po dobu více než 20 let. Lidé byli ve věku mezi 25 a 42 lety. Během té doby se 118 z nich vyvinula rakovina tlustého střeva (nebo medicínsky přesněji kolorektální rakovina).

Lékaři z toho vyvodili, že jakmile člověk seděl hodinu denně před televizí, šance, že onemocní, se mu zvýšila o 12 %, oproti lidem, kteří sledovali TV méně. U dvou hodin se riziko zvyšovalo dokonce o 70 %. Platilo to bez ohledu na celkový zdravotní stav člověka nebo jeho genetické dispozice k této nemoci.

„Kolorektální rakovina (CRC) diagnostikovaná u lidí pod 50 let se častěji objevuje na celém světě, a není jasné proč,“ popisovali vědci v textu zveřejněném v lékařském časopise JNCI Cancer Spectrum. „Sedavý životní styl je vážný rizikový faktor, nevysvětluje to ovšem příčinu výskytu této rakoviny u mladých lidí,“ pokračovali s tím, že stále není vyhráno.

Dlouhé sezení před televizí považují za součást většího problému. Lidé se obecně málo hýbají a sportují, což způsobuje další zdravotní problémy, které mohou následně ovlivnit vznik rakoviny tlustého střeva. Doporučují tak ani ne úplně vypustit sledování televize, ale co nejvíce fyzických aktivit, protože tím se riziko zase zmenšuje.

Loni podlehl téměř milion lidí

Vědci také upozornili na to, že lidé, kteří dlouho seděli před televizí, mnohem častěji kouřili cigarety, ženy trpěly postmenopauzou. Byli častěji obézní, požívali více aspirinu a hůře se stravovali. Pokud přitom lidé dlouho seděli u počítače nebo u jiného stolu, podobné souvislosti lékaři nepozorovali.

Jen v roce 2018 bylo podle Světového fondu pro výzkum rakoviny celosvětově zaznamenáno 1,8 milionu nových případů rakoviny tlustého světa. Zemřelo na ni 881 tisíc osob.

djaba ( 7. února 2019 06:49 )

Na bednu kouká dnes málokdo .Naprostá většina televizorů i monitorů je plochá obrazovka .

Zobrazit celou diskusi