Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po smíchu u Moravce „fatální selhání“ u drahých dat. Babišovi vytkli nesplněné sliby

Autor: simao - 
24. února 2019
13:12

Drahá data, přešlap ministryně Marty Novákové (za ANO), ale i možnost příchodu čtvrtého operátora na český trh se řešily v neděli v novém studiu u Václava Moravce. Střetli se tam Jaroslav Faltýnek (ANO), Jakub Michálek (Piráti) a Martin Kupka (ODS). Ten vytkl nesplněné sliby premiéra Andreje Babiše (ANO), Faltýnek naopak uvedl, že Babiš na tomto problému skutečně „maká“ a učinil předevčírem i konkrétní krok.

Otázky Václava Moravce začaly v neděli společným pobavením všech zúčastněných. Řešil se totiž přinejmenším nešťastný výrok ministryně Marty Novákové (za ANO) o tom, že Češi mají drahá mobilní data, protože je málo používají a raději využívají volné wifi.

„Proč politická reprezentace v čele s vládou a ministryní slouží operátorům, než nám spotřebitelům?“ dotazoval se moderátor Moravec. „Ale vy, pane redaktore, přece víte, že tak to není,“ reagoval šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Já vím, že to tak je, pane předsedo,“ kontroval Moravec za smíchu všech účastníků debaty. „Díky bohu alespoň za neschopnost paní ministryně Novákové,“ podotkl Moravec s tím, že se začínají alespoň věci hýbat dopředu a padají nové návrhy, co s drahými daty, potažmo celými tarify, dělat.

U Moravce poznámka o operátorech a drahých datech nejprve vzbudila veselí, poté se však rozhořel spor o to, kdo za to může. Vlevo 1. místořpedseda ANO Faltýnek U Moravce poznámka o operátorech a drahých datech nejprve vzbudila veselí, poté se však rozhořel spor o to, kdo za to může. Vlevo 1. místořpedseda ANO Faltýnek | Reprofoto ČT

Faltýnek: Všechno zlé je pro něco dobré

„Já nechci tady obhajovat výrok paní ministryně Novákové, já za sebe říkám, že nebyl příliš šťastný,“ uvedl Faltýnek. Konkrétní kroky k nápravě se však prý již činí. „Pan premiér začal osobně ten problém řešit, poslal 22. 2., což bylo předevčírem, dopis šéfovi Asociace mobilních operátorů,“ prozradil Faltýnek. „Konkrétně píše, že chce řešit ceny, přenos čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a také přípravu tendru na čtvrtého operátora,“ prozradil Faltýnek. Právě od něj si slibuje zlevnění dat. „Logicky tak, jak to bylo u bank, když přišla konkurence, tak šly ceny poplatků dolů,“ míní.

Podle Faltýnka jde tak nyní o jediné: „Aby co nejdřív se operátoři začali chovat i v ČR více pro klientsky stejně jako v jiných státech. Všechno zlé je pro něco dobré.“ Důležité je dle něj i zkrácení doby přenesení čísla z dnešních 10 dnů ideálně na dva, možná jeden den. „Samozřejmě je to proti těm operátorům, budou se tomu bránit,“ podotkl Faltýnek s tím, že operátoři by se tak dostali pod tlak. Dle něj jde o to „zpřísnit život mobilních operátorů na českém trhu“ a vyjít vstříc zákazníkům.

Michálek: Fatální selhání. 5 let s tím nic neudělali

Piráti předkládají vlastní návrh. „My jdeme tou minimalistickou cestou. My bychom chtěli, aby se snížil ten poplatek, aby mohl zákazník přejít k jinému operátorovi. Dneska lidé platí tisíce korun a my bychom chtěli,  aby to byly maximálně stovky. A když budou moct zákazníci přecházet, tak potom samozřejmě se vytvoří konkurenční prostředí,“ míní Pirát Jakub Michálek.

Mluvil i o „fatálním selhání, že pan premiér nám tvrdí, že vyřeší mobilní data, že je to jeho priorita, a současně pan Pilný, náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu, tak se jednoznačně vyjádřil, že levná data podle něho nejsou prioritou, paní Nováková se vyjadřuje v podstatě antiekonomicky, tvrdí nám, že se tady musí využívat data a ona se potom zlevní, přitom pět let nic s tím neudělali“.

Michálek uvedl, že v případě čtvrtého operátora jde o investici za 20 miliard a je nutné být proaktivní. „Pan Babiš řeší na svých zahraničních cestách Apple Store, aby sem dostal Apple Store, ale mně by zajímalo, jestli nás seznámí pan Faltýnek s tím, s kolika zahraničními firmami pan Babiš ohledně vstupu čtvrtého operátora jednal, aby nás seznámil, s kolika jednala paní ministryně,“ říkal Michálek.

Kupka: Čtvrtý operátor je třeba co nejrychleji

Martin Kupka (ODS) upozornil, že Babiš slíbil už v roce 2017, že bude jednat s operátory, „ale nic se nepřihodilo“. ODS dle něj volá po tom, aby se licenční řízení pro čtvrtého operátora skutečně podařilo připravit co nejdřív a zároveň co nejlépe. „Ano, konkurence je asi to nejsilnější a nejviditelnější, co může změnit situaci na trhu,“ podotkl. 

„Záleží však na tom, jaké podmínky ten operátor bude mít, protože bude přicházet do prostoru, který je dobře ošetřený, ti tři operátoři spolu pochopitelně mluví. Navíc ten čtvrtý operátor bude mít zásadně těžkou situaci v tom, že bude muset budovat novou síť, a to navíc síť opravdu velmi kvalitní, aby dokázal přenášet ona rychlá data,“ uvedl Kupka.

Dle něj nejde nyní o „sliby, které se nenaplnily z úst pana premiéra“, ale o politickou shodu na tom, že je třeba reálně změnit situaci. Věří, že se i se čtvrtým operátorem postupně začnou skutečně snižovat ceny datových tarifů a „daleko častěji se dočkáme i těch neomezených tarifů, které ve výsledku mohou opravdu přispět k tomu, že pro lidi bude jednodušší se kdekoli spojit prostřednictvím internetu a vyřešit svoje věci“.

Video  Ministryně „drahých dat“ Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám 
Video se připravuje ...

marmat ( 25. února 2019 19:19 )

Když si budete SÁM takhle hoooooooooooooooooooooooodně věřit, tak budete třeba i prezident A mimochodem poslechněte svůj skvělý nick, když to nevyjde.

marmat ( 25. února 2019 19:15 )

Čekal KDOKOLIV z nás sympatie Moravce, nevychovaného samožera Michálka a slizouna Kupky ??? Bylo to rovnou 3 na 1 (jednoho)! Úžasný pan Faltýnek opět horko těžko "připuštěn" ke slovu, ale je to frajer-koukal na ty 3 vejtahy velmi shovívavě!!! BINGO

kradlous ( 25. února 2019 12:03 )

To co ještě v Moravcovi ještě zbylo je jenom to že ztloustnul jaj prasátko.

luder ( 25. února 2019 09:49 )

Běžní Rusové jsou zřejmě nejhodnější lidé na světě... https://zoommagazin.iprima.cz/miroslav-zikmund-cesta-stoletim/bezni-rusove-jsou-zrejme -nejhodnejsi-lide-na-svete-tvrdi-miroslav?fbclid=IwAR1TmwBVWQ-JGqetSHBDXxWKTAN1neBuB69KNLd_XZWb6Qsap R1j3xulHP8

lynx ( 24. února 2019 23:37 )

Ty budeš nejspíše chcíplý pták.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa