Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nevšímavost, lhostejnost, strach!“ I tohle zabilo týraného chlapečka (†3), říká ředitel Fondu ohrožených dětí

Autor: lc - 
21. února 2019
05:01

Obrovský zájem vyvolal případ bezmocného chlapečka (†3) z Loun, kterého měl k smrti utýrat jeho otčím Josef K. (20). Ředitel Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk celý případ označil za katastrofu a vyzval k tomu, aby lidé nebyli lhostejní a nebáli se na týrání upozorňovat! Šokovaní lidé teď podepisují petici, která žádá pro otčíma i matku nejvyšší nepodmíněný trest. Nic z toho už ale kloučkovi život nevrátí...

 

Případ nyní šetří policie, otčím byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a týrání. Proč Simona T. (19) svého přítele nezastavila a nezabránila včas tragédii, vysvětlila strachem. „Bála jsem se, že by mi malýho vzala sociálka, kdybych to nahlásila,“ popsala.  Podle jejích slov muž bil dítě každý den. „Kluk ho nechtěl poslouchat, tak ho za to mlátil, netušila jsem, že to dojde takhle daleko,“ řekla exkluzivně Blesku mladá žena.

Lidé se bojí týrání oznámit

Poté, co případ vyšel najevo, se našlo i mnoho svědků, kteří tvrdili, že viděli na dítěti modřiny, popáleniny od cigaret… nikdo ale nezasáhl a chlapci nepomohl. „Je to opravdu katastrofa a a je hrozné, že se to vůbec může stát.  Je to způsobeno i tím, že se lidé bojí. Setkáváme se s tím  v Klokánku, že lidé mají strach týrání oznámit, aby někoho z něčeho nenařkli, aby je někdo pak nežaloval,“ vysvětluje ředitel FOD Jan Vaněk a dodává, že stát by měl naopak lidi, kteří se svým svědectvím snaží dítě ochránit, před něčím takovým bránit.

To dítě si samo nepomůže...

„Protože to dítě si samo nepomůže. Máme všichni čekat, až někdo zareaguje? A když nikdo nezareaguje, tak to dítě třeba umře!“ zlobí se Vaněk, který připomíná, že je potřeba, aby i okolí bylo všímavé, nejen pediatr nebo učitelé ve škole. „Pokud veřejnost něco takového vidí, na hřišti, ve škole, u doktora, tak je dobré to nahlásit na OSPOD a řešit situaci. Drobné modřiny, to že dítě nemá opakovaně do školy svačinu, je zanedbané, špinavé, může poukazovat na větší problém v rodině, který může končit až smrtí,“ dodává Vaněk a uzavírá s tím, že kdyby oznámení o podezření na týrání bylo i jen anonymní, může pomoci. „U anonymního hlášení je pak ovšem špatná zpětná vazba, jestli s tím případem někdo něco dělal, ale ta možnost samozřejmě je a je rozhodně lepší, než neudělat nic,“ končí Vaněk.

 Klouček mohl do Klokánku

Dětem v ohrožení může pomoci Klokánek, projekt Fondu ohrožených dětí, který jim nabízí dočasný domov.  „Klokánek je připraven dítě přijmout dvacet čtyři hodin denně. Pokud maminka chce, může na vlastní žádost dát dítě do Klokánku, než se situace uklidní nebo vyřeší,“ vysvětluje Vaněk. FOD má pak povinnost nejpozději do 8 dnů případ nahlásit „sociálce“, která dále provede šetření v rodině a zjišťuje i další okolnosti případu.

Petici, kterou zorganizovali případem otřesení občané, najdete ZDE.

Video: Za těžké ublížení na zdraví malému synovi napařil soud otci 8 let!

 

Maminka28 ( 22. února 2019 11:45 )

8let je hodně málo za ublížení na zdraví s následkem smrti. Tohle není matka tohle je hyena. Jen ať tu sviní odsoudí na doživotí. Stejně se ty *** buď oběsí nebo budou mít hodně těžký život v Krymu hromada lidí co je zavřených a chtěli by být se svojí rodinou dětmi tak jim ukáží čeho si ta mršina nevážila. Škoda že je u nás zakázaný trest smrti. Udělala bych jim to samé co oni dělali chlapečkovi.

Sisi1 ( 22. února 2019 00:29 )

Mám opačnou zkušenost. Nahlásila jsem týrání, Policie, OSPOD a státní zástupci kryjí pachatele.

antismejd ( 21. února 2019 11:19 )

ten otčím je nějak nebezpečně moc opálenej...nebo špatně vidím.? jinak za všechno může TAKZVANÁ matka-očividně dementní kráva.

sugarbitter ( 21. února 2019 10:16 )

Nevím proč jsou v dnešní době lidi tak ustrašení?????

flora ( 21. února 2019 10:10 )

Jistěže jim šlo o jen prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání