Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes 300 tisíc Čechů doma mrzne, chybí jim peníze na topení. Našli jsme „mistryni“ úspor

Autor: bud, ula, ČTK - 
20. února 2019
06:00

Mít doma dostatek tepla, to není samozřejmostí pro bezmála 40 milionů Evropanů. Ukazují to poslední čísla Eurostatu, podle kterých je nejdramatičtější situace v Bulharsku, kde dostatek peněz na vytápění nemá třetina populace. Česko je na tom relativně dobře, mrazem trpí „jen“ tři procenta lidí. Přesto jde o více než 300 tisíc lidí.

Jarní oteplení, které do Česka přinesly uplynulé dny, vystřídá opětovné ochlazení. Už v druhé polovině týdne klesnou teploty na úroveň 3 až 7 °C, a část domácností bude s chladným počasím bojovat.

Česko mezi nejlepšími

Jak ukazují čísla Eurostatu, zhruba 325 tisíc Čechů nemá dostatek peněz, aby si doma mohli topit. Ve srovnání s ostatními státy EU je to situace velmi příznivá, jsme ve skupině devíti států, kde mají problémy s topením „jen“ dvě až tři procenta obyvatel. Nejlépe je na tom Lucembursko (1,9 %) a Finsko (2,0 %).

Naproti tomu zcela kritická je situace v Bulharsku, kde nemá peníze na topení 36 procent lidí. Špatná situace je také v Litvě (28,9 %) a v Řecku (25,7 %). Průměr v EU je 7,8 procenta, což je přibližně 40 milionů obyvatel.

Vyloučené lokality

Potíže s placením tepla mají v Česku velmi často lidé v takzvaně sociálně vyloučených lokalitách. Například v Ústeckém kraji v posledních letech výrazně rostl počet domů, které jsou kvůli dluhům od tepla nebo teplé vody úplně odpojovány. Vládní Agentura pro sociální začleňování se loni dokonce zabývala situací na litvínovském sídlišti Janov, kde kvůli těmto finančním potížím hrozilo 2500 obyvatelům odpojení tepla a vody.

Podle vyhlášky ministerstva průmyslu se zahajuje topná sezona nejpozději po prvním září, a to ve chvíli, kdy klesne průměrná teplota alespoň dva dny po sobě pod 13 stupňů. Teplárny však mohou začít topit i dříve, záleží na aktuálních místních podmínkách.

Podle čísel Českého statistického úřadu z roku 2015 je nejvíce domácností vytápěno dálkově přes centrální rozvody, jde o přibližně 1,74 milionu domácností. Plynem je pak vytápěno 1,55 milionu domácností a přibližně milion jich využívá obnovitelné zdroje. Tuhými palivy pak topí asi půl milionu bytů nebo domů.

Blesk Zprávy už dříve navštívily paní Věru z Mníšku pod Brdy, která ví, jak na topení výrazně ušetřit:

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu.  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Josef124 ( 10. listopadu 2022 21:29 )

Já si nedokážu představit, že bychom měli mít doma třeba jen 20 stupňů. To by manželka zmrzla... Jakmile tady není těch 23 - 23,5 stupňů, tak chodí doma v mikině . Naštěstí si takové teplo můžeme dovolit, protože topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , takže máme topení laciné. Navíc nahřátá nádrž nestihne za noc vychladnout, takže tu máme teplo i ráno .

agfor ( 20. února 2019 12:12 )

Cikáni fajrujou na plnej ceres a nakonec se vše rozpočítá na sousedy.

ivoadler ( 20. února 2019 11:02 )

Ať mi ještě někdo řekne, že se máme špatně, tak dostane přes dršťku. Copak je málo odborníků, kteří nám spočítali na základě porovnání s rokem 1989, že se máme x-krát dobře?

PPP150W ( 20. února 2019 10:42 )

A to je nám novina. V Německu to tak není?

PPP150W ( 20. února 2019 10:39 )

Neměl byste nazývat naši Romskou menšinu nazývat ***mi.

Zobrazit celou diskusi