Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Číně informace nedáváme.“ Šéf Huawei odmítl pro Blesk obavy českých úřadů

Autor: Jakub Veinlich - 
14. února 2019
12:48

Do dnešního dne čeká čínská firma Huawei na vyjádření Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) kvůli varování před nebezpečnými technologiemi firmy. Pokud úřad bude dál trvat na svém stanovisku, hrozí Huawei České republice v krajním případě i mezinárodní arbitráží. Šéf firmy pro českou republiku Radoslaw Kedzia v písemném rozhovoru pro Blesk Zprávy napsal, že se chce arbitráži s Českou republikou vyhnout. Odmítá, že by obchodní společnost předávala data uživatelů čínské vládě, a nechápe opatření českého ministerstva obrany.

Jsou výrobky a technologie firmy Huawei bezpečné?

Ano, jsou stejně bezpečné jako kterékoli jiné výrobky na trhu, protože jsou založené na stejných standardech. Kybernetická bezpečnost vždy byla a je pro Huawei hlavní prioritou. Za celou historii naší společnosti nebylo nikdy prokázáno, že by naše výrobky nebo zařízení nebyly bezpečné, a myslíme si, že to potvrzuje obliba našich výrobků a technologických řešení po celém světě.

Můžete jasně vyloučit, že by vaše firma byla provázaná s čínskou komunistickou stranou – tedy s tamní vládou – to je přeci hlavní argument, který se v souvislosti se „sankcemi“ vůči Huawei objevuje?

Ano, to můžeme vyloučit. Huawei je soukromá obchodní společnost, která se zajímá o svůj byznys a ne o politické záležitosti. Naším cílem je další pokrok v inovacích, růst naší společnosti a poskytování služeb spokojeným zákazníkům po celém světě.

Nejen v Česku panuje obava, že se prostřednictvím produktů vaší společnosti dostane vláda Čínské lidové republiky k důvěrným informacím, které proudí přes sítě mobilní komunikace. Řekněte - jaké má vláda v Číně vůči vám pravomoci a co všechno jí musíte v případě jejího zájmu sdělit?

Čínská vláda po nás nikdy nic takového nepožadovala a v případě, že by s takovým požadavkem přišla, odmítli bychom ho. Jsme obchodní společností a nikdo, ani čínská vláda, po nás nemůže chtít, abychom do našich výrobků instalovali tzv. backdoors nebo umožňovali špionáž našich klientů nebo jiných států. V Číně ani neexistuje zákon, který by výrobce telekomunikačního zařízení k něčemu takovému zavazoval.

V této souvislosti je ale třeba zmínit jednu důležitou věc. Obchodní aktivity Huawei stojí na dodávkách systémů pro komunikační sítě, ne na shromažďování dat z těchto sítí.

V České republice působí Huawei prostřednictvím své pobočky Huawei Technologies Czech, s.r.o., která se řídí českou legislativou. Naše společnost vždy dodržuje zákony a předpisy v zemích, kde podniká, a Česká republika není výjimkou.

Jak dokážete garantovat to, že se nic z provozu, který zajišťujete, vládě v Číně nedostane do ruky?

Na tomto místě je třeba vysvětlit nedorozumění ohledně podstaty činnosti Huawei. Naše společnost nezajišťuje provoz sítí, to je úloha mobilních operátorů. Dodáváme vybavení pro mobilní sítě a zajišťujeme jejich servis.

Co se týká části otázky věnované čínské vládě, Huawei navrhuje svá zařízení takovým způsobem, aby data všech zákazníků byla chráněna před neoprávněným přístupem, bez ohledu na to, kdo je provozovatelem a kdo by měl potenciálně zájem o tato data. Tento náš postup je plně v souladu s mezinárodními bezpečnostními standardy, jejichž dodržování všichni zákazníci požadují.

Máme za sebou třicetiletou historii v oblasti kybernetické bezpečnosti, kdy proti nám nikdy nebyly vzneseny žádné vážné bezpečnostní pochybnosti a nikdy nebylo prokázáno, že by naše společnost představovala bezpečnostní riziko. Dokladem toho, že bezpečnost je skutečně první prioritou Huawei, je také skutečnost, že neustále zdokonalujeme a zpřísňujeme vnitřní bezpečnostní procesy a předpisy. Náš interní bezpečnostní systém zajišťuje, aby do finálních výrobků nebo komponentů nemohl nikdo vložit žádný kód. Rozdělili jsme procesy takovým způsobem, aby bylo zajištěno, že žádná osoba ani organizace nemá nad výrobky Huawei plnou kontrolu.

Kde se podle Vás vzalo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který varoval před využíváním vašich technologií?

To je otázka pro Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který varování vydal. Společnost Huawei nemá co skrývat. Opakovaně jsme nabídli naše zařízení k testování českým vládním institucím i NÚKIB, ale dosud jsme neobdrželi žádnou reakci v této věci.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí v Budapešti podle agentury AP varoval, že Spojené státy by mohly být nuceny omezit některé operace v Evropě, pokud by evropské státy nadále obchodovaly s čínským výrobcem telekomunikačního zařízení Huawei. Co říkáte na toto silné politické prohlášení?

Huawei je obchodní firma a nikdy se nevyjadřuje k politickým otázkám. Zajímáme se o náš byznys a o to, abychom poskytovali kvalitní služby našim zákazníkům.

Právě v Maďarsku má vaše společnost Huawei Technologies vybudovat logistické centrum. Uvažujete, že podobnou investici teď přehodnotíte?

Úplná informace je, že naše výrobní a logistické středisko v Maďarsku funguje již deset let a je největším centrem Huawei mimo Čínu. V současné době v něm – plně v souladu s evropskými standardy – probíhá montáž většiny výrobků, které prodáváme na českém trhu. S ohledem na růst našeho obratu v Maďarsku o více než 40 % mezi roky 2017 a 2018 chystáme rozšíření maďarského centra v souladu s konceptem Průmysl 4.0.

Nemáme důvod uvažovat o přehodnocení naší investice v Maďarsku. Maďarská vláda proti Huawei nepodniká žádné kroky, které by nás vedly k tomu naše rozhodnutí přehodnotit.

Jde podle vás o obchodní válku, jak celý spor nepřímo nazval i český prezident Miloš Zeman?

Jak už jsem řekl, jsme obchodní firma a nevyjadřujeme se k politickým otázkám. Vyvíjíme a vyrábíme zařízení špičkové kvality a následně je nabízíme zákazníkům, kteří o ně projeví zájem. Zároveň vás mohu ujistit, že nabídky do jakýchkoli výběrových řízení, včetně veřejných zakázek, kalkulujeme jako každá jiná obchodní společnost a přiměřená obchodní marže pro nás hraje důležitou roli. Mohu tedy vyvrátit spekulace, že naše nabídky jsou postavené na principu „podseknutých“ cen.

MPO analyzuje rizika vašich technologií, ministerstvo obrany nařídilo svým zaměstnancům odstranit z telefonů Huawei bezpečnostní aplikaci AirWatch – jednali jste se zástupci těchto úřadů a snažili se jim podobná opatření nějak rozmlouvat?

Společnost Huawei se od počátku snaží celou situaci řešit zodpovědně a neagresivně. Naší hlavní snahou je ukázat, že varování ze strany NÚKIB není postavené na věcném základě a poškozuje tak naše dobré jméno a podnikání.

Ohledně kroku ministerstva obrany nás překvapuje skutečnost, že aplikace byla odstraněna pouze z mobilních zařízení Huawei a nikoli mobilů ostatních výrobců. Operační systémy našich telefonů jsou založeny na platformě Android stejně jako přístroje ostatních výrobců, takže nevidíme žádný důvod postupovat vůči telefonům Huawei odlišně. Pojďme si také připomenout, že varování NÚKIB se vůbec netýkalo mobilních telefonů.

Naši zákazníci si mohou naše výrobky a řešení otestovat. Sami je k tomu vyzýváme, a abychom jim to zjednodušili, budujeme bezpečnostní laboratoře, kde je možné všechna naše zařízení vyzkoušet. Nedávno jsme takovou laboratoř otevřeli v Německu a v březnu otevřeme další v Bruselu.

Jak moc je vážná hrozba arbitráže s ČR a co konkrétně byste v případě takového sporu požadovali?

Naše společnost si přeje vyřešit celou situaci logickým a rozumným způsobem. Věříme, že došlo k nedorozumění, a rádi bychom věc uzavřeli v pozitivním duchu. Teprve v případě, že nebudeme mít možnost s příslušnými institucemi jednat a nezbude nám jiná možnost, zvážíme právní kroky.

14. únor – tedy den všech zamilovaných jste pro odpověď na váš dopis vybrali náhodně, předpokládám?

Požádali jsme NÚKIB o odpověď do 14. února 2019 z důvodu, že dva týdny jsou adekvátní doba pro zaslání odpovědi.

O co konkrétně chcete opřít vaši žalobu?

Detaily ohledně případných právních kroků nebudeme z pochopitelných důvodů zveřejňovat.

Chystáte se žalovat i další státy?

Nepřísluší mi vyjadřovat se k postupu Huawei mimo území České republiky.

Můžete prozradit, jak velké plnění máte dojednané s Pražským hradem a Kanceláří prezidenta republiky? V jakém finančním objemu?

Nemáme žádnou spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky. Správě Pražského hradu jsme dodávali mobilní telefony výměnou za propagaci naší společnosti v rámci Pražského hradu. Jde o běžnou smlouvu o spolupráci a smlouvu je možné snadno dohledat na internetu.

Cítíte, že vás celá kauza ohrožuje obchodně – myslím tím, zda firmě klesly po vypuknutí sporu tržby a lidé se od vašich produktů odvracejí?

Varování NÚKIB a celá kauza kolem Huawei samozřejmě poškozuje dobré jméno a byznys naší společnosti. Maloobchodní prodej našich mobilních zařízení tato situace zatím viditelně neohrožuje, protože zákazníci jsou s našimi mobilními zařízeními spokojeni. Na tomto místě je také vhodné upozornit, že varování NÚKIB se mobilních telefonů Huawei vůbec netýká. Cítíme ale nutnost vyvrátit mnohé nepravdy o Huawei dříve, než dojde k trvalejšímu poškození dobrého jména naší společnosti i u koncových zákazníků.

Je naším zájmem, aby se celá situace transparentně vyřešila, protože zákazníci našich síťových a IT produktů aktuálně ponechávají objednávky otevřené. V případě, že se věc vysvětlí, dopad pro nás a naše zákazníky nebude velký, v opačném případě bude značný.

vihor ( 14. února 2019 16:25 )

Ten spor mezi USA a Huawei je samozřejmě hlavně politickým sporem. Není pochyb o tom, že jak USA tak Čína provádí prostřednictvím technologií špionáž. Ty technologie přece nemusí obsahovat vyloženě nějaká zadní vrátka, stačí mít přístup k šifrovacím klíčům, MAC adresám, atd. a toho využívají rozvědky na obou stranách. Ostatně podle Snowdena si právě americká NSA vynucovala na všech výrobcích síťových karet právě přístup k těmto informacím. Jenže Huawei je zřejmě neposkytuje USA, nýbrž Číně. A v každé takové velké státní čínské firmě je organizace čínské komunistické strany, která je součástí vedení firmy. Takže přestože je to údajně soukromá firma, ve vedení má vždy nějakého vysokého funkcionáře komunistické strany. A ten někdo má přímý přístup ke všemu, co ta firma dělá, nemusí se nic předávat.

offline ( 14. února 2019 13:42 )

To už říkalo hodně lidí, co tam žili. A kdo si po jídle pořádně nekrkne, ten je nezdvořilý, protože dává najevo, že mu nechutnalo. Jiný kraj, jiný mrav a proto Číňani v Číně a ne v Evropě nebo kdekoli jinde.

janhu ( 14. února 2019 13:17 )

zato Apple,Google,Skype,Facebook,Yahoo,předávají informace fašistické vláda USA kterí neustále porušuje lidská práva, mučí lidi, porušuje mezinárodní právo, chartu OSN tak se ptám české vlády zločinců kdy zakážete americké špiony v čr Facebook, Google, Microsoft, Yahoo ,Apple USA přiznaly šmírování. Tajná NSA sbírá soukromá data z celého světa 7. června 2013 7:40, aktualizováno 8. června 12:45 Vládní tajná agentura NSA má údajně hromadný a neomezený přístup k soukromým datům uživatelů. Tajná operace PRISM se zaměřuje na celý svět kromě Ameriky. Mezi servery, které přístup k datům poskytují, údajně patří Facebook, Google, Microsoft, Yahoo a pět dalších amerických firem. Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/internet/nsa-fbi-sledovani-prism-usa-soukromi-data.A130607_065544_hw_mo nitory_pka Agenti z NSA ukradli klíče pro komunikaci. Odposlechnou každý mobil 20. února 2015 Autoři: ČTK, jm Zdroj: https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/nsa-odposlech-mobilu.A150220_121323_mob_tech_jm NSA měla tajný přístup do sítě německých telefonních operátorů 13. září 2014 22:58 Agenti americké Národní agentury pro bezpečnost a jejich britští kolegové z elektronické rozvědky GCHQ měli možnost tajného přístupu do sítě německé firmy Deutsche Telekom a několika menších německých operátorů. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/narodni-agentura-pro-bezpecnost-nsa-site-nemeckych-operatoru. A140913_202355_zahranicni_maq NSA Prism program taps in to user data of Apple, Google and others • Top-secret Prism program claims direct access to servers of firms including Google, Apple and Facebook • Companies deny any knowledge of program in operation since 2007 https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data TAKŽE KDY BUDE ZÁKAZ ŠPIONŮ USA ??????????? ti jsou prokázáni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa