Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Děsivý objev v Mexiku: V tajných hrobech našli 50 těl, ležela tam pět let

Autor: ČTK, FiM - 
13. února 2019
09:21

Mexické úřady ve středu informovaly, že v západomexickém státě Colima bylo nalezeno 50 těl. Mrtvoly byly umístěny v tajných hrobech. Již před týden byly odhaleny v této oblasti hroby s dalšími 19 mrtvými. Informaci přinesla agentura AP.

Úřad státního žalobce v Colimě uvedl, že nová těla se našla v oblasti sousedící s hroby, které tu byly odhaleny minulý týden. Nyní se vyšetřovatelé snaží oběti identifikovat pomocí genetických testů. Podle jejich názoru byla některá těla pohřbena nejméně před pěti lety; zatím není známo, jak tito lidé zemřeli.

Mexiko se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalitou spojenou s drogami, takže je dost možné, že nález souvisí s drogovými válkami a vyřizováním účtů mezi jednotlivými kartely. Násilné trestné činy opravdu zemi trápí dlouhodobě. 

Podle mexického národního statistického úřadu měl stát Colima v roce 2017 v rámci celého Mexika nejvíce vražd v přepočtu na počet obyvatel. Takto zemřelo 113 z každých 100.000 obyvatel.

Údaje svědčí o tom, že ačkoli se mexickým úřadům čas od času podaří zadržet drogové dealery, nebo dokonce jejich bossy, situace je oproti evropským standardům mnohonásobně horší a složitější. Návštěva Mexika proto nemusí být z důvodu bezpečnosti tím nejlepším možným nápadem. Zatímco Venezuela se potýká s politickou nestabilitou a nedostatkem základních potravin, Mexiko bojuje s bezpečnostními obtížemi a přebytkem drog. 


Zobrazit celou diskusi